A legjobb ingyenes források Python programozás tanulásához

Programokat fejleszteni nagyszerű érzés. Alapvetően csak a fantáziánk és a programozói tudásunk szabhat határt annak, hogy mi mindent tudunk megvalósítani, a felhasználói alkalmazásoktól a csili-vili 3D-s játékokig. Azonban ahhoz, hogy megfelelő szintre jussunk, meglehetősen sokat kell tanulni, s ezen az sem sokat változtat, ha az olyan összetett nyelvek helyett, mint a C# vagy a Java, inkább olyan egyszerűbben elsajátítható programozói nyelvvel kezdünk foglalkozni, mint mondjuk a Visual Basic. Mellesleg seregnyi olyan alkalmazásfejlesztői megoldás létezik, amelyekkel könnyíthetünk a feladaton, így például ott a Xojo, vagy a még gyorsabb és egyszerűbb fejlesztést lehetővé tévő VisualNeo, amelyekkel gyorsítható a munka és rendkívüli módon redukálható a befektetett energia. Azonban minimális tanulási fázis nélkül ezek használatát sem ússzuk meg. Létezik viszont egy programozói nyelv, amely a teljesen kezdők számára kiegyensúlyozott lehetőséget biztosít a gyors tanulásra, miközben megadja azt az élményt is, amire szüksége van mindenkinek, aki érezni szeretné, hogy eredménye is van annak, amivel foglalkozik. Ráadásul az elsajátított tudás később akár pénzre is váltható, merthogy egy meglehetősen keresett, s egyre népszerűbb nyelvről beszélünk: ez a Python, amelyet ugyan több tanfolyamon, suliban is tanítanak, de adott esetben akár otthon is elsajátítható. Angolul tudók persze ezúttal is előnyben, de azért akadnak források azoknak is, akik magyar nyelvű oktatásra vágynak. S ami a legjobb, a tudás egy részét teljesen ingyen elsajátíthatjuk. Szóval csak idő és kitartás kérdése, hogy milyen gyorsan kezdhetjük el készíteni első saját alkalmazásunkat. Lássuk, melyek a legjobb ingyenes források Python programozás tanulásához.

A legjobb ingyenes források Python programozás tanulásához

A holland származású Guido van Rossum programozó által 1989-ben megálmodott Python egy magas – vagy bizonyos megközelítésben nagyon magas – szintű programozási nyelv, amelynek segítségével gyakorlatilag szinte bármely modern rendszerre fejleszthetünk (Windows, macOS, Linux, Android, iOS) programokat.

Az interpreteres nyelvek közé tartozik, vagyis a Python nyelven készült programok futtatásához szükséges egy úgynevezett interpreter is, ám ez gyakorlatilag minden népszerű operációs rendszerre elkészült, ráadásul a dolog előnye, hogy így a forráskód azonnal futtatható, ami villámgyors fejlesztési menetet eredményez. Az alap funkciókon túl a Python tudását temérdek kiegészítő könyvtár bevonásával lehet bővíteni, így egészen összetett alkalmazások fejleszthetők vele minden platformra.

Szóval a Pyhon abszolút megérdemli, hogy a programozás iránt érdeklődők adjanak neki egy esélyt és megismerjék a használatát. S ha ebbe valaki teljesen önállóan szeretne belevágni, az alábbi forrásokat tudjuk ajánlani hozzá.

  • Python.hu oldal dokumentációk: Bár maga az oldal nem nagyon frissül, a korában feltöltött dokumentációk ettől még nagyon hasznosak. Ráadásul mindez magyar nyelven. De kiemelünk két fontos dolgot innen: az egyik egy komplett, részletekbe menő, magyar nyelvű online Python leírás, a másik pedig egy hasonlóan részletes oktatóanyag, Bevezetés a Python programozásba címen (link a Python.hu oldalon).
  • Ingyenes Python könyv magyarul a MEK gyűjteményéből (Gérard Swinnen – Tanuljunk meg programozni Python nyelven).
  • Python (12 részes sorozat): Remek sorozat a Youtube videomegosztón, magyarul, abszolút közérthetően.
  • Python programozás kezdőknek (40 részes sorozat, magyarul): Ez szintén egy aprólékos, jól összeállított sorozat, s ugyancsak magyar nyelven.
  • Python és Kivy GUI programozás (16 + 3 rész): A fenti sorozat folytatásának is tekinthető. Ha valaki megunta a parancssoros programok készítését, belefoghat a grafikus felületekkel való munkába (erre több kiegészítő is elérhető a Python-hoz). A plusz 3 rész egy konkrét példát, azaz egy Számológép alkalmazás elkészítését dolgozza fel.
  • W3Schools: az oldalt nem nagyon kell bemutatni a programozással ismerkedőnek, hiszen több nyelv példákkal illusztrált referenciáját tartalmazza. Természetesen a Pyhon sem maradt ki a szórásból. Nagy előnye, hogy a kódot azonnal tesztelhetjük is az oldalon.
  • Google Python oktatóanyagok: Igaz, csak angolul, de remekül összerakott oktatóanyag a Python elsajátításához.
  • Learn Python videó (angolul): 4 órás videó, sajnos csak angolul, de cserébe nagyon aprólékos magyarázatokkal.

Kiindulásnak véleményünk szerint ennyi is elegendő, de ha valaki kevesellné, megnyugtatjuk: az internet tele van ingyenes Python oktatóanyagokkal, forráskódokkal, videókkal. Szóval ha kimerült a fenti készlet, még mindig lesz hová fordulni. Elindulni azonban ezekkel is magabiztosan elindulhat bárki, aki otthon szeretne programozást tanulni.

Eszköztár Python fejlesztéshez

Ha programok fejlesztéséről van szó, a legtöbb ember valami olyan felületre gondol, amit mondjuk a Microsoft Visual Studio, az Apple Xcode, vagy a már említett Xojo biztosít: GUI/UI tervezővel és a kódolást támogató – a szintaxist felismerő, esetleg a kódbevitelt meggyorsító, azonnali hibaellenőrzést végző – kódszerkesztővel. A Python esetében ehhez képes az alapvető eszköz a Terminal és nagyjából a Notepad. De lássuk be, azért némi kényelem mindenkinek jár, szóval emitt néhány praktikus kódszerkesztő, amelyekben a Python kódok beírása is sokkal kényelmesebb lesz, ráadásul a kód futtatása is megoldható velük egy mozdulattal:

Ne maradjon le erről sem!