Összetett windowsos programok fejlesztése, programozás nélkül

Programozni számtalan nyelven és eszközzel lehet minden platformon, de ahogy az lenni szokott, nem mindenki szeretne hosszú éveket eltölteni olyan programozási nyelvek elsajátításával, mint a C#, a VB, a Python stb. Szerencsére akadnak olyan fejlesztőeszközök, amelyek a fogd és dobd módszerre egyszerűsítik a fejlesztést, s nem csak a grafikus felület elemeire, hanem a parancsokra vonatkozóan is elég szó szerint összedobálni a leendő alkalmazást. Ezek javarészt multimédia fejlesztő eszközök, e-learninghez, kioskokhoz stb. Mai tesztalanyunk alapvetően ebbe a kategóriába tartozik, ám sok szempontból jóval többre képes, mint konkurensei: bár itt is elég lehet programozás nélkül, könnyedén összerakni a projektet, de ha kell, van lehetőség arra is, hogy a kódokat kézzel írjuk be (egy idő után szinte akaratlanul is elsajátítjuk ezt az egyszerű, saját nyelvezetet). Ráadásul nem csak egyszerű multimédia bemutatók, hanem összetett windowsos programok fejlesztése is megoldható vele. Lássuk hát, mire képes pontosan mai tesztalanyunk: a VisualNeo Win.

VisualNeo Win: Windowsos programok fejlesztése, akár programozás nélkül

A VisualNeo for Windows (avagy VisualNeo Win) nem éppen ma kezdte pályafutását. Eredetileg NeoBook néven futott, s rendkívül népszerű volt a multimédia alkalmazásokat fejlesztők körében [Személyes megjegyzésként: első alkalommal 2001-ben írtam róla a Computer Panoráma hasábjain, akkor épp a 4.0-s – windowsos – verziónál tartott, de amúgy jóval korábban, már DOS-on kezdte. Amúgy a magazin mellékleteinek keretprogramja is ezzel készült egy idő után a korábbi VB, majd Macromedia Direktor alapú megoldások helyett]. Szóval immár több évtizedes múlttal rendelkező fejlesztőrendszerről beszélünk.

Ennek ellenére ha ránézünk az aktuális verzióra, akkor – leszámítva, hogy már nem NeoBook, hanem VisualNeo Win a neve – külsőleg szinte teljesen ugyanazt a felületet látjuk. Ám a külsőség nem minden, a kasztni alatt több fontos változást is eszközöltek az idők során, így a VisualNeo Win a modern Windows verziókon is remekül fut (teszteltük Windows 10 és WIndows 11 béta alatt egyaránt), s a vele készült alkalmazások is problémamentesen működtek a tesztek során. Ráadásul idő közben megjelent a VisualNeo Web is, amellyel HTML5 alapú alkalmazásokat fejleszthetünk, így azokat később a webre is publikálhatjuk, vagy készülhet belőlük windowsos, macOS-es, linuxos, vagy akár okostelefonos (iOS, Android) app is. A mai kor követelményei szempontjából tehát talán még érdekesebb is, mint jelen tesztalanyunk, de mivel ennek leszármazottja, ezért sorrendben a VisualNeo Winnel kezdjük az ismerkedést. Pár napon belül mindent elárulunk a VisualNeo Webről is.

Szóval, ahogy a bevezetőben is említettük, a VisualNeo Win lényege, hogy adott esetben akár programozás nélkül is fejleszthetünk vele windowsos alkalmazásokat. Ráadásul nem csupán multimédiás bemutatók készítésére alkalmas – bár arra is kiváló eszköz -, hanem arra is, hogy adott esetben különféle segédprogramokat, adatbázis-kezelőket stb. is létrehozhatunk vele. Mindezt játszi könnyedséggel: a felületet egyszerű fogd és dobd módszerrel rakhatjuk össze, a kódot pedig vagy egy listából kiválasztva (részletes, angol nyelvű leírással mindenről) illeszthetjük az egyes elemekhez, vagy egy idő után már kézzel is beírhatjuk, ha úgy gyorsabb. A NeoScript nyelv, amelyet a VisualNeo Win használ, rendkívül egyszerűen átlátható és elsajátítható. Sokkal egyszerűbben, mint a C# vagy mondjuk a Java. Ennek ellenére még erre sem vagyunk rászorítva, hiszen a felhasználható elemeknél (gombok, képek, szövegdobozok, beviteli mezők, listák, check-boxok, csúszkák stb.) megjelenő Properties ablak kódszerkesztőjénél, az Insert Action gombra kattintva kategóriákra osztott listából választhatjuk ki, mi történjen felhasználói interakció (egyszeri kattintás, jobb klikk, dupla kattintás, tartalom módosítás stb.) esetén.

Nagyjából tehát ugyanazok az elemek állnak rendelkezésünkre, mintha például Visual Basicben fejlesztenénk, csak itt adott esetben teljesen megúszhatjuk a manuális kódolást. Az összes utasításnak van saját Properties ablaka, amely automatikusan megjelenik amikor beszúrjuk az adott parancsot a kódszerkesztőbe. Így itt meghatározhatjuk a használandó változókat, feliratokat, matematikai műveleteket stb. Szinte mindent egérkattintásokkal intézhetünk el.

Ennek ellenére a VisualNeo Win jóval többre képes, mint az alkalmazáson belüli oldalak közötti váltás, vagy a videók lejátszása, képek megjelenítése és áttűnési effektek használata. Itt adott esetben weboldalakat hívhatunk be, ZIP fájlok tartalmát menedzselhetjük, letölthetünk állományokat távoli szerverekről, van GET és POST utasítás, lekérhetünk rendszerjellemzőket, fájljellemzőket, Registry bejegyzéseket olvashatunk és írhatunk, fájlok tartalmát szerkeszthetjük, meghívhatunk külső programokat, DOS utasításokat, a nyomtatás funkciót is beépíthetjük alkalmazásainkba stb. Döbbenetesen sok funkciót képes megvalósítani a program, ráadásul ezek csak az alapok, merthogy plug-inek segítségével mindez még bővíthető is. Van például adatbázis-kezelő plug-in (NeoDBPro), amellyel online és offline MySQL adatbázisokat és adatbázis fájlokat (mdb, accdb, db, dbf, udf, dsn stb.) manipulálhatunk, vagy FTP plug-in (NeoFM-FTP) a távoli fájlokkal való munkához és DirectX kiegészítés (NeoDX), arra az esetre ha például többcsatornás hanglejátszásra van szükségünk egy készülő programban.

Emellett természetesen adott a programozási nyelvek minden megszokott funkciója, vagyis használhatunk feltételes utasításoktól, a loop ciklusokon át, a stringek manipulásáig és a változók konvertálásáig mindent. Ilyen esetekben szerintünk azért már praktikusabb lehet a manuális kódolás, ám még ez sem kötelező, az If, Loop, GoSub, StrDel, StrLen stb. utasítások mindegyike konfigurálható teljes kényelemben, kattintgatva is.

Ugyanilyen kényelmes amúgy az elemek jellemzőinek szerkesztése. A gomboknál például használhatjuk az alapértelmezett grafikát, vagy egy opció bekapcsolásával idomíthatjuk a gomb külsejét a leendő felhasználók által használt Windows verzióhoz (Windows 10 és Windows 11 esetében elég látványos a különbség), de ha úgy tartja kedvünk, használhatunk hozzá teljesen saját grafikát is. Ez esetben a gomb többféle állapotához (alap, lenyomott, egérkurzor alatti) rendelhetünk egy-egy képet. Meghatározható a szöveg mérete, elrendezése, s adott esetben akár billentyűkombinációt is rendelhetünk a gombhoz, hogy a leendő felhasználók így is elérjék a funkcióit. Ugyanez a sokoldalúság jellemzi az összes használható elemet, minden a végtelenségig testreszabható, s ehhez tényleg csak kattintgatni kell.

Windows alkalmazás pár kattintással

Mint már említettük, a VisualNeo Win azoknak lehet jó választás, akiknek összetett windowsos programok fejlesztése a célja. Legyen szó multimédiás bemutatóról, adatbázisokra épülő felhasználói programról, vagy akár egy cég gyakran ismétlődő feladatait automatizáló alkalmazásról, meglehetősen jó esély van rá, hogy nagyon rövid idő alatt összerakjuk vele.

A végeredményt az App -> Compile/Publish menüpontban alakíthatjuk önállóan futtatható EXE fájllá. Sőt, választhatunk, hogy sztenderd alkalmazásként, képernyőkímélőként (SCR), vagy a rendszer Tálcájára leülő appként kívánjuk-e publikálni azt. Emellett opcionálisan beállítható a kód titkosítása (ne lehessen visszafejteni), vagy például az alkotóelemek (képek, hangfájlok, szövegfájlok stb.) EXE fájlba csomagolása, vagy különálló fájlként történő megtartása (amiket aztán mellékelnünk kell a programfájl mellé). Utóbbi CD-ken történő publikálásnál lehet praktikus, hogy ne kelljen a programnak ide-oda másolgatnia semmit a háttérben a merevlemezre egy átmeneti mappába, hanem minden alkotóelemhez azonnal hozzájusson a CD-ről. Extraként pedig akár telepítőkészletet is varázsolhatunk leendő programunknak, ha nem akarjuk – vagy a felépítése miatt nem tudjuk – portable (telepítés nélkül futtatható) módon közreadni. Maga a program (és így a vele készült alkalmazások futtató része is) Delphi alapú, szóval a sebességére abszolút nem lehet panasz. A kész anyagok is szépen futnak minden aktuális WIndows verzión.

Összegzésül

Meglehetősen régi barátságban vagyunk a VisualNeo Winnel, illetve ennek elődjével, a NeoBookkal: 20 évvel ezelőtt nagyon szerettük, s most is abszolút meggyőző volt a tesztek során. Az talán kissé fura, hogy a felülete mit sem változott az elmúlt évek során, de az látszik, hogy működését és funkciói illetően azért igyekeztek mindig idomítani az aktuális kihívásokhoz. A felület pedig így is tökéletes, nem feltétlenül modern, viszont átlátható és könnyen használható.

Ha valaki olyan windowsos fejlesztőkörnyezetet keres, amellyel gyorsan és egyszerűen készíthet el testreszabott, natívan futtatható alkalmazásokat, tökéletes választás lehet számára ez a program. Nem állítjuk, hogy bármi fejleszthető vele, de multimédia bemutatók, egyszerűbb segédprogramok, adatbázisok (a NeoDBPro kiegészítő használatával) stb. fejlesztésére több, mint tökéletes. Ráadásul egészen barátságos áron (e cikk készültekor éppen 59 EUR) lehet hozzájutni, s mielőtt megvásárolnánk, az ingyenes próbaváltozat letöltésével funkcióbeli korlátozások nélkül tesztelhetjük is, hogy megfelel-e az igényeinknek.

Ha valaki ennél többre vágyik, nézzen vissza pár nap múlva, amikor elmeséljük tapasztalatainkat a VisualNeo Web változatával kapcsolatban. Azzal ugyanis nem csak Windowsra, hanem akár webre, okostelefonra és más asztali rendszerekre is készíthetünk igen összetett alkalmazásokat. Kicsit más megközelítés persze, de hasonlóan egyszerűen használható és hatékony.

Ne maradjon le erről sem!