Mentett jelszavak megtekintése Chrome, Firefox, Edge, Safari böngészőkben

Bár a jelszavak menedzseléséhez – beleértve a weboldalakon megadott belépési adatok mentését és visszaállítását is – mi előnyben részesítjük a dedikált jelszókezelő alkalmazásokat (a legjobbakat bemutattuk itt), kétségtelen, hogy maguk a böngészők is egészen kényelmes megoldást kínálnak erre a célra. De míg egy jelszómenedzser alkalmazásban teljesen egyértelmű, hogy miként lehet később megnézni, hogy pontosan mit adtunk meg jelszóként egy adott oldalon, addig a böngészők ugyan szintén egy mozdulattal képesek beilleszteni a bejelentkezési űrlapokba minden adatunkat, de kimazsolázni belőlük, hogy amúgy ténylegesen mi a jelszavunk, már nem is olyan egyszerű. Szerencsére azért szó sincs lehetetlen küldetésről, ha nem elégszünk meg az automatikus kitöltéssel, hanem konkrétan szeretnénk megtudni egy mentett jelszót, az alábbi módszerekkel megoldható a Mentett jelszavak megtekintése Chrome, Firefox, Edge és Safari böngészőkben egyaránt.

Mentett jelszavak megtekintése Chrome böngészőben

Kezdjük a legnépszerűbbel, vagyis a Chrome-mal. Ebben a böngészőben viszonylag gyorsan és egyszerűen megnézhetjük az elmentett jelszavakat. Ehhez csak annyit kell tennünk, hogy a Beállítások menüponttal megjeleníthető felületen megkeressük az Ön és a Google / Jelszavak részt.

Itt a Mentett jelszavak opciónál láthatjuk a böngésző által tárolt jelszavak listáját. Ha a kis szem ikonra kattintunk és megadjuk a rendszerbe történő belépésnél használt fiókunk jelszavát, máris láthatjuk a kiválasztott belépési adatokhoz tartozó jelszót.

Elmentett jelszavaink megtekintése Firefox böngészőben

Szintén megleshetjük jelszavainkat a Firefoxban, ahol ehhez a Beállítások / Adatvédelem és biztonság menüponttal megjeleníthető lapon kell előszedni a Bejelentkezések és jelszavak részt és azon belül rákattintani a Mentett bejelentkezések… gombra. Ekkor megjelenik a FIrefox Lockwise felülete, amelyen az adott weboldalt kiválasztva a bal oldali sávban, mellette máris megjelenik a felhasználónév és a jelszó. Utóbbi a kis szem ikonra kattintva megtekinthető.

Érdekesség, hogy ha biztonságosan akarjuk tárolni a mentett jelszavakat, bekapcsolhatjuk az Elsődleges jelszó használata opciót. Így egy mesterjelszóvbal tudjuk védeni az összes elmentett jelsavunkat, s ha valaki kéretlenül keveredi a gépünk elé, nem tudja ennek megadása nélkül átnézni a gyűjteményünket.

jelszó megtekintés Edge böngészőben

Természetesen az Edge is képes rá, hogy megmutassa a jelszavakat, méghozzá – nem véletlenül – hasonló módon, mint a Chrome. Kattintsunk a Beállítások menüpontra, majd a megjelenő Profilok lapon a Jelszavak lehetőségre.

Az ekkor betöltődő oldal Mentett jelszavak részében találjuk meg a böngésző által korábban lementett jelszavainkat, amelyek közül immár bármelyiket megketinthetjük.

A jelszavak megtekintése Safari böngészőben

Végül lássuk a Safarit, amely jelenleg a macOS saját böngészője. Itt a Safari / Preferences menüpontra kattintva megnyitható ablakban tudjuk átnézni a jelszavakat. Ehhez a megjelenő ablakban kattintsunk a Passwords gombra, majd adjuk meg a rendszerbe történő bejelentkezésnél használt fiók jelszavát (vagy megfelelő gépen használhatjuk a Touch ID ujjlenyomat-felismerést is). Ha ez megvan, máris elénk tárolnak a mentett fiókok adatai, s a kipontozott jelszó fölé mozgatva a kurzort megjelennek annak részletei.

Ne maradjon le erről sem!