Az 5 legjobb időjárás előrejelző app 2021-ben (Android és iOS)

Az időjárás mindig fontos tényező volt az ember életében. Így aztán nem csoda, hogy minden évben újra elővesszük ezt a témát, már csak azért is, mert az meteorológia hatékonysága éppolyan ingadozó és változékony, mint vizsgálatának tárgya. Ennek megfelelően előfordul, hogy egy olyan előrejelző alkalmazás, amely tavaly még remekül teljesített, idén már többször téved, mint ahányszor beletrafál. Ezek után talán már nem is annyira meglepő, hogy az idei válogatásban több név is cserélődött a tavalyihoz képest. Lássuk hát, melyik – szerintünk – az 5 legjobb időjárás előrejelző app 2021-ben Androidra és iOS-re.

Az 5 legjobb időjárás előrejelző app 2021-ben

Mint mindig, most is igyekeztünk úgy válogatni, hogy az általunk több héten át ellenőrzött adatok alapján azok az appok kerüljenek be a válogatásba, amelyek a legjobban teljesítettek a várható időjárás eltalálásában. A következő 2-3 nap, illetve az aktuális nap – amúgy mostanában igen változékony – időjárásával vetettük össze a jóslatokat. Ettől függetlenül előfordulhat, hogy vannak olyan területek, amelyeknél kevésbé hatékonyak az itt található alkalmazások, mint a most kimaradt konkurensek. Sajnos a meteorológia nem egzakt tudomány, ráadásul seregnyi tényező befolyásolja az időjárás alakulását helyi szinte is, szóval százszázalékos bizonyosság ezen a téren aligha létezik. E válogatás tehát szubjektív megérzések, s nem mérésekkel alátámasztott, tudományos alaposságú vizsgáltok alapján született. Nekünk ezek a programok váltak be eddig idén, s jó esélyük van arra, hogy a következő hónapokban is megfelelően teljesítsenek, mind androidos okostelefonokon, mind iPhone-on.

Időjárás és Radar

Kezdjük egy visszatérő vendéggel, amelyről anno külön is írtunk részletes tesztet, ez az Időjárás és Radar (iOSAndroid), amelynek van ingyenes, reklámokat megjelenítő, illetve fizetős, reklámmentes változata is (iOSAndroid). Mindegy melyiket használjuk, az eredmények mindkettőben egyformán pontosak. 

A program átlátható módon tálalja az aznapi, és a rákövetkező napok várható időjárását, illetve az aktuális adatokat is, és kiegészíti mindezt egy 90 perces, 15 percenként bontott előrejelzéssel is. Emellett tájékozódhatunk a látványos és jól áttekinthető radarkép alapján is, ahol nem csak visszamenőleg látjuk a felhőzet és a csapadék mozgását, hanem betekintést kapunk a várható közeljövőbe is (pontosabban a következő másfél órába).

De akadnak még további extrák is, így a például láthatjuk az aktuális levegőminőség adatokat, illetve kapunk polleninformációt is, részletesen bemutatva, hogy éppen melyik növénynek köszönhetjük az állandó tüsszögést, orrfolyást, köhögést. Van viharriasztás (két napra előre) és még néhány webkamera is segíti a tájékozódásunkat az aktuális helyzetről.

Meteored

A Meteored még nem szerepelt nálunk, idén viszont olyan jól teljesített, hogy nem hagyhattuk ki. Azon kevés alkalmazások közé tartozik, amelyek Androidon testreszabhatóbbak, mint iOS alatt, de ettől még mindkét platformon egyformán jó választás. Van ingyenes (iOSAndroid) és fizetős Pro változata (iOSAndroid) is, előbbinél értelemszerűen el kell viselnünk pár reklám bannert. Androidon egyébként bekerült a Play Pass szolgáltatásba is, így aki előfizető, ezt az appot is további díjaktól mentesen letöltheti.

Funkcióit és felépítését tekintve mindekét mobil rendszer ugyanazt nyújtja: átlátható előrejelző felületet, óránkénti lebontást, többféle időjárási térképet, radarképeket, extra műhold képeket stb. Szóval választhatunk, hogy magunk kívánjuk-e leolvasni a térképekről az időjárás alakulását, vagy rábízzuk magunkat az írott információkra (ezek között is ott a szélerősség, várható csapadék mennyisége, UV adatok stb.).

Androidon kicsit több lehetőségünk van testreszabni a programot, ott nem csak színtémák között válogathatunk, hanem cserélhetők az ikonok és átszabhatók a widgetek is. Az iOS változat egyelőre nem ennyire előzékeny, de ez a megbízhatóságából nem von le semmit.

CARROT Weather

Egyik nagy kedvencünk a CARROT Weather, amely ellentétben a Meteoreddel épp iOS alatt kényeztet jobban. Az androidos változat maradt a régi felületen, az iOS verzió újdonságairól – így például a teljesen testreszabható, moduláris felépítésű felületről – pedig itt írtunk részletesen. Döbbenetesen szép alkalmazás.

Szemben az eddigiekkel, a CARROT Weather nem saját adatokra épít, hanem lehetőséget ad rá, hogy mi válasszuk ki a számunkra legmegfelelőbb meteorológiai szolgáltatót: Dark Sky, Foreca, AccuWeather, Tomorrow.io, AerisWeather, MeteoGroup. Ezek közül nálunk idén a Foreca teljesített a legjobban, második helyre pedig a Tomorrow.io futott be. Ezeknek a szolgáltatóknak egyébként szinte kivétel nélkül van saját alkalmazásuk, így akár azokat is lehet használni, ha a CARROT Weather valakinek kevésbé tetszene, de erre inkább csak az szolgálhat indokul, ha az adott alternatíva esetleg olcsóbb. Merthogy a CARROT Weather minden funkciójának kihasználásához sajnos elő kell fizetnünk, bár javára válik, hogy az olcsóbb kategóriába tartozik még így is.

Tudására egy percig sem lehet panaszunk, mert tényleg mindent tud: remek időjárás térkép és hihetetlen mennyiségű adat áll a rendelkezésünkre (levegőminőségtől a csapadék valószínűségén át, a holdfázisokig). Utóbbiakat pedig tényleg úgy tálalja az iOS verzió, ahogy a felhasználó szeretné, még a widgeteken is.

Foreca

Ha már szóba került az előbb a Foreca, mint szolgáltató, emeljük is ki gyorsan, hogy nekik is van saját alkalmazásuk (iOSAndroid), amely alapból reklámokkal támogatott, de nagyon olcsó az éves díja is (1000 forintért cserébe egy évig reklámmentes). Szóval ha valaki úgyis csak ezt használná, lehet, jobban jár vele, mintha a CARROT Weatheren keresztül éri el az adatait (mellesleg ha maradunk a hirdetéses verziónál, azt speciel kiválaszthatjuk, hogy felugró, vagy banner elrendezést viselünk el jobban). Itt is minden fontos információt látunk, van szuper térkép is, csak semmi sem testreszabható.

Ellentétben az előbbi alkalmazással, a Foreca app igencsak puritán kivitelezésű, de ennek ellenére tökéletes választás arra, hogy megtudjuk, milyen időjárás vár ránk. Szóval érdemes vele megismerkedni.

Wetter.de

Végül egy kakukktojás, amely nem feltétlenül lopja majd be magát mindenki szívébe, mert nemhogy honosított magyar nyelvű felülete nincs, de még angolul sem tud. Mégis ez az egyik legjobb időjárás előrejelző app okostelefonra. A Wetter.de appját (iOSAndroid) ékes németséggel lehet használni, de annyira egyértelműen mutatja az adatokat, hogy szerintünk ezt azok is gyorsan megemésztik majd, akik egy mukkot nem beszélnek németül (a napok nevének megtanulást és pár szó elsajátítása minden bizonnyal mindenkinek megy, aki rászánja magát).

Cserébe a német nyelvű felület elviseléséért rendkívül precíz és pontos előrejelzéseket kapunk. S ellentétben a többi echte német időjárás alkalmazással, itt a radarkép is hajlandó foglalkozni kicsiny országunk időjárásával. Túl sok extra adatra viszont ne számítsunk, a Wetter.de idehaza tényleg csak arra alkalmas, hogy megtudjuk, milyen időjárás várható. De hát alapvetően ez is a lényeg!

Hasonlóan a többséghez, itt is van reklámmal támogatott ingyenes változat, vagy előfizethetünk a reklámmentes felület használatára, 2290 forintos éves díjért.

Ne maradjon le erről sem!