Végtelenségig testreszabható időjárás app okostelefonra

Ha van téma, amely az év minden időszakában napi szinten fontos szinte bárki számára, az az időjárás. Éppen ezért mindig öröm számunkra, ha egy újabb időjárás appot mutathatunk be az okostelefonokra. Pláne, ha az adott alkalmazás egyszerre látványos, pontos és testreszabható. Nos, mai tesztalanyunk éppen ilyen. S bár alapvetően nem teljesen új, mégis – alig egy hete – úgy leporolták, hogy rá szinte sem lehet ismerni. Ráadásul a újításoknak köszönhetően megszületett a szinte végtelenségig testreszabható időjárás app iOS-re és Androidra egyaránt. Szerintünk feltétlenül érdemes kipróbálni!

CARROT Weather: végtelenségig testreszabható időjárás app okostelefonra

CARROT Weather nem most vendégeskedik nálunk először, szerepelt már a legjobb időjárás appok között és a legjobb időjárás widgetek között egyaránt. Most viszont teljesen megújult a program, így újra elővettük, hogy megnézzük, mi változott.

Nos, az alapok megmaradtak, vagyis továbbra is dönthetünk, hogy precíz, komoly időjárás jelentésre van szükségünk, vagy jobb szeretjük, ha kicsit poénosabbra van véve a dolog. A CARROT eddig leginkább mókás – angol nyelvű – megjegyzéseivel tűnt ki a tömegből. Ezek most is megvannak, de már az elején eldönthetjük, szükségünk van-e rájuk. Emellett megmaradt az a lehetőség is, hogy több adatforrás közül választhassunk. Cikkünk írásakor ezek állnak rendelkezésre: Dark Sky, Foreca, AccuWeather, ClimaCell, AeriWeather, MeteoGroup. Egy időjárás program esetében nem utolsó szempont a pontos előrejelzés. 

Ezek között azért bárhol legyünk, megtalálhatjuk a helyzetünkhöz igazodó legpontosabbat (csak megjegyzésként: Budapest környékén nekünk mostanában a Today Weather app Weather.gov szolgáltatása adta a legjobb előrejelzést 2-3 napon belülre). Nekünk ezúttal a MeteoGroup vált be a pár napos teszt alatt, de hosszú távon érdemes őket figyelni. Az viszont nem változott, hogy forrást váltani az ingyenes verzióban nem lehet, ahhoz szükség van a Premium előfizetésre. Szóval a motorház alatt nagyjából maradt minden a megszokott, ám felületét illetően a program már csak nyomokban emlékeztet önmagára, s bár nagyon kedveltük a régi CARROT egyedi látványvilágát, a mostani sokkal jobban bejön.

Teljesen megújult, testreszabható külső

Ráadásul nem csak arról van szó, hogy lecsiszolták, modernizálták a grafikai megjelenést és a felületet. A CARROT Weather immár tényleg egy végtelenségig testreszabható időjárás app lett. A felületet teljesen átszabhatjuk, különféle típusú modulokból válogatva. Minden modul más adattípusok megjelenítésére szolgál: óránkénti előrejelzés, napi előrejelzés, részletes adatok (szél, csapadék valószínűség, levegő minőség, látótávolság stb.) szöveges vagy ikonok feldolgozásban, összefoglalók vagy kis kártyák formájában stb. 

Az Interface Maker felületen mi magunk állíthatjuk össze, hogy mely panelek és milyen sorrendben jelenjenek meg, ráadásul az összes panel tartalma és megjelenítési stílusa tovább formázható, teljesen elvárásainknak és ízlésünknek megfelelően alakítva az időjárás-jelentést. Vannak előre összeállított sablonok is, így azt is megtehetjük, hogy azok közül választunk, vagy azok egyikét alakítjuk át, hogy ne nulláról kelljen kezdeni. A lényeg: aprólékosan, teljesen a saját képünkre formálhatjuk a program felületét.

Sokat változtak a Widgetek is, ezeket is átszabhatjuk a színvilágukat és a megjelenített adatokat illetően egyaránt. Természetesen automatikusan illeszkednek a rendszer nappali és éjszakai üzemmódjához is, ha ez az elvárásunk. 

Összegzésül

Cikkünk készültekor sajnos az új felület még csak az iOS verzióban érkezett meg, sem az androidos, sem a maces változat nem kapta még meg a rácfelvarrást. Remélhetőleg azért ezek sem késlekednek sokáig, mert ez a kis modernizáció igencsak jót tett a programnak. Bár még teszteljük az adatforrások hatékonyságát, de összességében azért azt kell mondjuk, új kedvencet avatunk, s elképzelhető, hogy a CARROT Weather iOS-en eléri majd az időjárás appok között azt, amit a Fantastical ért el tavalyi megújulásával a naptár alkalmazások kategóriájában: megkerülhetetlen lesz, ha minőségi appot keresünk az adott feladatra.

Ne maradjon le erről sem!