Sortörések, tabulátorok, képek csoportos törlése Wordben

Olykor egy átszerkesztésre kézhez kapott Word dokumentum igencsak fel tudja adni a leckét az embernek. Ha egy hosszabb anyag tele van felesleges sortörésekkel, tabulátorokkal, esetleg oda nem illő képekkel és grafikai elemekkel, igencsak el lehet szöszölni ezek törlésével, cseréjével. Szerencsére a Wordnek akadnak rejtett képességei, melyeket kevesen ismernek, pedig ezek rendkívül megkönnyíthetik az ember mindennapjait. Ilyen például, hogy a fent említett elemek, vagyis a sortörések, tabulátorok, képek csoportos törlése Wordben szinte gyerekjáték. Sőt, más jelölésektől és elemektől is könnyedén megszabadulhatunk. Máris megmutatjuk ennek mikéntjét.

Sortörések, tabulátorok, képek csoportos törlése Wordben

Azzal valószínűleg nem árulunk el hatalmas titkot, hogy a Microsoft szövegszerkesztője rendelkezik egy Keresés és csere funkcióval. Ennek segítségével szoktuk ugyebár kicserélni csoportosan a szavakat, betűket, esetleg törölni azokat, ha cserélendő elemként nem adunk meg semmit, vagy maximum egy szóközt a Space gomb lenyomásával.

Csakhogy a Word Kezdőlap eszköztárán található Csere gombra kattintva nem csak szövegek és karakterek cseréjére vagy törlésére van lehetőség. Ha a Keresés és csere… ablakban előbb az Egyebek > > feliratú gombra, majd a lenyíló felületen látható Speciális gombra kattintunk, akkor seregnyi jelölést, speciális karaktert és elemet tudunk kiválasztani keresendőként, s természetesen ezeket is cserélhetjük bármi másra, vagy – ha nem adunk meg a Csere erre mezőben semmit, akkor akár törölhetjük is azokat a dokumentumból az Összes cseréje gombra kattintva.

Ezek az elemek amúgy elérhetők gyorsabban is, amennyiben hajlandók vagyunk megjegyezni néhány jelölést. Íme néhány gyakran használt elem, amelyeket így cserélhetünk vagy törölhetünk:

  • Kézi sortörés: ^l
  • Grafikus elem: ^g
  • Bekezdés karakter: ^v
  • Tabulátor jel: ^t
  • Szakasztörés: ^b
  • Hosszú gondolatjel: ^+
  • Gondolatjel: ^=

Vagyis ha a Keresett szöveg mezőbe beírjuk a ^g jelölést, a Csere erre mezőt pedig üresen hagyjuk, akkor az Összes cseréje gombra kattintás után a Word egy csapásra törli a dokumentumból a képeket. Ha épp 30-40 beillesztett fotótól kell megszabadulnunk, ez nagy segítség.

A módszer egyébként nem csak Windowson, hanem a maces Wordben is működik, csak ott egy kicsit el van rejtve: az Edit menü Find / Replace menüpontjával megjeleníthető oldalsávban kell a fogaskerék ikonra kattintani, majd a megjelenő felületen az Advanced Find & Replace… menüpontot választani. Az ekkor megjelenő ablak alsó részén pedig már ott is van a Special gomb, amellyel kiválaszthatjuk a cserélendő extra elemet. Illetve itt is használhatjuk a fentebb listázott jelöléseket, hogy kevesebbet kelljen egerezni.

Ne maradjon le erről sem!