Interaktív űrlapok, kérdőívek beépítése PowerPoint prezentációkba

A Microsoft PowerPoint egy kifejezetten sokoldalú prezentációs alkalmazás, amelynek érdekesebb funkcióról folyamatosan írunk tippeket. Ráadásul a program tudása tetszőlegesen tovább bővíthető különféle kiegészítőkkel, így például mutattunk már hozzá QR kód készítőt, megmutattuk, hogyan integrálható bele az ingyenes fotókkal szolgáló Pexels gyűjtemény, de még olyan megoldást is teszteltünk, amely a PowerPointból varázsolt e-learning fejlesztő szoftvert. Ma ezt a gyűjteményt fogjuk bővíteni, s megmutatjuk, miként oldható meg az interaktív űrlapok, kérdőívek beépítése PowerPoint prezentációkba, amelyek eredményét aztán szépen egy helyre gyűjti nekünk az e célra felhasznált – szintén Microsoft – szolgáltatás, hogy kielemezhessük az eredményeket.

Microsoft Forms plug-in: interaktív űrlapok, kérdőívek beépítése PowerPoint prezentációkba

Mint a bevezetőben is írtuk, a PowerPoint tudása nagyszerűen bővíthető különféle ingyenes beépülőkkel. Az egyik ilyen a Microsoft Forms, amelynek segítségével amúgy online kérdőíveket lehet létrehozni. Persze nem ez az egyetlen ilyen szolgáltatás, írtunk már seregnyi másikról is, s akadtak azok között talán még jobbak is a Microsoft online űrlapszerkesztőjénél. Van azonban egy fontos tulajdonsága a Microsoft Formsnak: pár kattintással beépíthetők vele az online űrlapok egy PowerPoint bemutatóba.

A dolog működik a windowsos és a maces PowerPoint esetében is, a megoldás pedig csak egy árnyalatnyit különbözik:

  • Macen kattintsunk az eszköztár Insert menüpontjára, majd a Get Add-ins gombra. Itt keressünk rá a Forms-ra és adjuk hozzá a PowerPointhoz az Add gombra kattintva. Ettől kezdve az Insert eszköztár My Add-ins részében egy kattintással beilleszthetünk az aktuális diára egy Forms űrlapot.
  • Windowson is hasonló az eljárás: az Forms add-ont hozzáadni az eszköztár Beszúrás / Bővítmények / Bővítmények letöltése részben lehet, ha pedig már telepítettük, akkor a Beszúrás / Bővítmények / Saját bővítmények / Formsmenüpontokon kell csak átverekednünk magunkat és máris megjelenik az aktuális dián az űrlap beillesztésére szolgáló felület.

Ettől kezdve mindkét rendszeren azonosak a folyamat maradék lépései. Egyszerűen nyissuk meg a böngészőben a Microsoft Forms oldalt, készítsük el benne leendő űrlapunkat, kérdőívünket (vagy válasszuk ki egy korábban elkészítettet), majd a Küldés gombra kattintva másoljuk ki az űrlap megosztási linkjét és illesszük be a PowerPointban létrehozott Forms felületre a dián. Ennyi! Innentől kezdve a prezentáció részévé vált a kérdéses űrlap. Annyi csupán az elvárás, hogy a működéséhez értelemszerűen szükség van élő internet kapcsolatra, de ha ez biztosított, akkor közvetlenül a prezentáció felületén tudják kitölteni a felhasználók az űrlapot. Ez egy nagyon kényelmes és praktikus megoldás, ha szeretnénk kicsit interaktívabbá tenni a szétküldött bemutatót, s lehetőséget adni a felhasználóknak a visszajelzésre.

A dián természetesen nem csak az űrlap kaphat helyet, elhelyezhetünk körülötte tetszőleges objektumokat, feliratokat, grafikai elemeket. Egyszóval szépen hozzáigazíthatjuk az egészet a bemutatónk eredeti stílusához. A fenti módszerrel a kérdőívek beépítése PowerPoint prezentációkba gyorsan és egyszerűen megoldható. Ha épp erre lenne szükségünk, érdemes kipróbálni.

Ne maradjon le erről sem!