1 GB titkosított tárhely ingyen, titkosított online irodai csomaggal

Valamikor réges-régen, mér 2019 végén írtunk egy érdekes fejlesztésről: a CryptPad elnevezésű titkosított irodai csomagról. Akkor még nagyon gyerekcipőben járt ezt az online szolgáltatás, ám azóta igen sokat fejlődött, s az ingyenes változat is többet nyújt már: 1 GB titkosított tárhely ingyen, egy komplett, titkosított online irodai csomaggal összegyúrva. Manapság, amikor az adatok titkosítása már minden IT területen létfontosságú, jól jöhet egy ilyen irodai megoldás, amelyben mind a fájlok tárolása, mint azok szerkesztése biztonságos felhőben történik.

CryptPad: 1 GB titkosított tárhely ingyen, titkosított online irodai csomaggal

CryptPad az utolsó tesztelésünk óta rengeteg változáson ment keresztül. Így például, ha nem is lett kifejezetten szép, de azért sokat finomodott a felhasználói felület megjelenése, ami kellemesebbé teszi a használatát. Csúnya, de legalább végre teljesen átlátható és még a titkosítási-visszafejtési folyamatot beleszámítva is sokkal gyorsabb lett, mint volt. Emellett az ingyenes fiókhoz a korábbi igen szerény 50 MB helyett most már 1 GB tárhely jár, ami dokumentumok esetében azért már egészen jól használható.

Maguk az online programok (szövegszerkesztő, táblázatkezelő, prezentációs program, kódszerkesztő, szavazás kezelő, Kanban, Whiteboard) leginkább az Office korai időszakának változataihoz hasonlítanak a felületüket illetően. Elsősorban azok lesznek velük elégedettek, akiknek nem kellenek csili-vili funkciót, hanem beérik a hagyományos szövegszerkesztési, táblázatkezelői lehetőségekkel. Mindegyik gond nélkül olvassa a Microsoft Office (docx,xlsx) és OpenDocument (ods) formátumokat. Érdekesség, hogy a dokumentumok létrehozásakor akár jelszavas védelmet, vagy érvényességi dátumot is rendelhetünk az új anyaghoz. Exportálás szempontjából is egészen jól áll a CryptPad, hiszen van lehetőség Microsoft Office (docx, xlsx stb.) vagy OpenDocument formátumokba exportálni. Ehhez viszont az szükséges, hogy a Chrome böngészőt használjuk!

Vannak azért hatalmas eltérések is a megszokott irodai programokhoz képest. Itt van mindjárt például a prezentációs alkalmazás, amely nyomokban sem hasonlít a PowerPointra, Keynote-ra, vagy akár a Google Diákra. Sokkal inkább emlékeztet egy korábban bemutatott maces szoftverre, a Decksetre. Ugyanis ebben is markdown jelöléseket kell használnunk a prezentáció összerakására. Ez amúgy csak elsőre rémisztő, ha már megszoktuk a dolgot, akkor még akár előnyös is lehet, mert a markdown jelölések használata sok szempontból felgyorsíthatja a munkát (egerezés nélkül, egyszerűen a szövegben megadott jelölésekkel rakhatjuk össze a diák tartalmát, a program pedig automatikusan formázza azokat). De azért vannak korlátai mondjuk a PowerPoint vagy a Keynote alkotói szabadságához képest és itt egyelőre nincs lehetőség pptx exportra. Esetleg annyit tehetünk, hogy a nyomtatási funkciót használva PDF-be exportáljuk a kész bemutatót (macOS és Windows 10 alatt ez könnyedén megoldható).

Mondjuk ez az ellentmondásos funkciókínálat és külső egyelőre elég jellemző a csomag darabjaira, mert míg a szövegszerkesztő elég retró felülettel dicsekedhet, addig a táblázatkezelő már ízléses, szalagos eszköztárat kapott. Azt kell mondjuk, ez már kifejezetten kényelmes darab. Mondjuk ehhez hozzátartozik, hogy ezt az OnlyOffice fejlesztőivel közösen készítik, szóval annak a felületét örökölte.

A programokon túl hasznát vehetjük még a CryptDrive felületnek is, amelyen a dokumentumainkat rendezgethetjük mappákba, de ennyi erővel bármilyen fájlt feltölthetünk, amelyet szeretnénk biztonságban tudni a titkosított felhőben. Ugyanígy a fájlok megosztása is innen a legegyszerűbb, hiszen közvetlen linket kérhetünk hozzájuk, s az is meghatározható, hogy csak megtekinteni, vagy akár szerkeszteni is lehessen-e őket a link birtokában. Amúgy ezen felül akár a dokumentumokon való közös munkára is van lehetőség más CryptPad felhasználókkal.

Összegzésül

Mindent egybevetve a CryptPad fő vonzereje továbbra is a biztonságos, titkosított dokumentumkezelés- és szerkesztés lehet. A felülete, funkciói tekintetében még bőven van hova fejlődni, de az alap irodai munkákra már most is tökéletesen alkalmas. Mondjuk prezentációk készítésére inkább csak akkor, ha valaki nem riad vissza a markdown jelölések használatától. Mi egyébként markdown rajongók vagyunk, így az mindenképpen pozitívum számunkra, hogy a CryptPad is ad lehetőséget markdown szövegszerkesztésre.

Jelenleg az ingyenes fiókokhoz 1 GB tárhely jár, amely ismerkedésre bőven elegendő, s megkezdhetjük vele a munkát is bátran. Ha bejön a dolog, akkor viszonylag olcsón, 5 EUR / hó áron fizethetünk elő nagyobb csomagra, több tárhellyel.

Ne maradjon le erről sem!