Google Docs dokumentumok mentése Word fájlként vagy PDF-kén

Mai témánkat minden bizonnyal sokan elintézik majd egyetlen kézlegyintéssel, de a kezdők közül sokan használják úgy a Google Dokumentumok szolgáltatását, hogy – mivel minden magán az online felületen intéznek és így jellemzően menteni sem kell a készülő anyagokat – nem tudják, miként oldható meg az elkészült Google Docs dokumentumok mentése Word fájlként. S bár a szolgáltatás nagyon kényelmes az anyagok tárolására, menedzselésére, sőt, akár linkkel vagy e-mail cím alapján engedélyezett hozzáféréssel történő megosztásukra is, előfordulhat, hogy valamiért hagyományos, “offline” Word formátumban kellene hozzájutnunk valamelyikhez.

Google Docs dokumentumok mentése Word fájlként

Szerencsére erre a Google-nál is gondoltak, s ha nem is a hagyományos szövegszerkesztőknél megszokott módon, de nagyon hasonlóan, s ami fontos, rendkívül egyszerűen megoldható a szolgáltatásban létrehozott dokumentumok exportja.

Kezdjük azzal, miként menthetjük le online dokumentumunkat docx (Microsoft Word) fájlként. Ehhez mindössze annyit kell tennünk, hogy belépünk a Google Docs felületére, majd elvégezzük az alábbi műveleteket:

  • nyissuk meg az exportálandó dokumentumot
  • kattintsunk a Fájl menü Letöltés menüpontjára, majd az abból lenyíló almenüben a Microsoft Word (docx) menüpontra

Ezután a rendszer elvégzi a konvertálást, majd elindul a letöltés, így a böngészőnknél megszokott módon juthatunk hozzá a letöltődő docx állományhoz.

Google Docs dokumentumok mentése PDF-ként

A Google Docs egyébként nem csak Word formátumba képes exportálni. Ugyanígy menthetünk OpenDocument (odf) formátumba is, de a Google Docs dokumentumok mentése PDF-ként is ugyanilyen egyszerű. A lépések pontosan megegyeznek a fentiekkel ezekben az esetekben is, mindössze annyi a különbség, hogy Letöltés menü almenüjében a megfelelő formátumot kell kiválasztani.

Aki pedig már ennél jobban elmélyült a Google Docs használatában, annak ajánljuk korábbi cikkünket, amelyben hasznos kiegészítőket ajánlottunk a szolgáltatáshoz.

Ne maradjon le erről sem!