Zoom tippek: használjuk ki a végletekig a videokonferencia lehetőségeit

home office munkarend elterjedésével megerősödött a népszerűsége néhány videokonferencia szoftvernek is. A Zoom az egyik nyertese a távmunka térhódításának, s dicséretükre legyen mondva, hogy a hirtelen felfutás nyomán napvilágra kerülő biztonsági problémákat is orvosolták már. Funkcióit tekintve pedig már régóta kategóriájának éllovasa a program. Reméljük, hogy miként anno a Telegram esetében összegyűjtött praktikák, úgy az alábbi Zoom tippek is segíthetnek abban, hogy olvasóink a végletekig kihasználhassák a programban rejlő lehetőségeket.

Zoom tippek egy csokorban

Csokorba szedünk néhány praktikát, amelyekkel a napi Zoom megbeszélések egyszerűbbé, adott esetben szórakoztatóbbá, vagy akár hatékonyabbá is válhatnak. Következzenek azok a Zoom tippek, amelyek szerintünk bármikor jól jöhetnek: akár családi, baráti körben szeretnénk csevegni, akár a kollégákkal vagy ügyfelekkel kell kapcsolatot tartani a népszerű videokonferencia alkalmazásban.

Háttérkép megváltoztatása

Kezdjük egy trendi, de amúgy a valóságban nem mindig tökéletes funkcióval. A Zoom lehetőséget ad rá, hogy ha környezetünket nem ítéljük megfelelőnek, akkor lecserélhessük magunk mögött a hátteret, nem csak fotóra, hanem akár valamilyen videóra is. Ehhez a programban is találunk néhány alap képet és videót, de tulajdonképpen tetszőleges fotókat, animációkat is beemelhetünk a programba.

A megoldás egyszerű: a Settings felületen keressük meg a Background and Filters részt, majd a Virtual Backgrounds felületen válasszuk ki a nekünk szimpatikus képet vagy videót az alapértelmezettek közül. Ha inkább sajátokat használnánk, a kis + jele kattintva hozzáadhatjuk azokat is a gyűjteményhez, így később ezek közül is egyetlen kattintással választhatunk. Ha valakinek esetleg van egybefüggő zöld háttere, az I have a green screen opció bekapcsolásával pontosabbá teheti a körbevágást, amitől élethűbbé válik a “vetített” háttér. Sajnos ha nagyon sok eltérő részlet van mögöttünk eredetileg, akkor a Zoomnak nem mindig sikerül a pontos kitakarás, illetve az eredményt nagyban befolyásolhatja a webkameránk minősége is.

Akinek pedig nincs saját gyűjteménye, az készíthet egyedi logós Zoom hátteret ezzel a megoldással, vagy letölthet nagyszerű zoomos háttereket az Unsplash gyűjteményéből.

Több kamera használata

Ha szeretnénk egyszerre több nézőpontból is bemutatni dolgokat, jól jöhet, hogy a Zoom képes akár több kamerát is kezelni. A Settings / Videofelületen a Camera opciónál kiválaszthatjuk, melyik legyen a telepített kamerák közül az alapértelmezett. Ha ezt a döntést nem bíráljuk felül, akkor a megbeszéléseknél alapból ezt fogja használni a program. Van viszont lehetőség az adás alatt nézetet cserélni: az élő konferencia közben Stop videofeliratú, kamera ikonnal jelölt gomb jobb szélére kattintva (a felfelé mutató nyílra) megnyithatjuk a kamerára vonatkozó menüt, s abban egy kattintással kiválaszthatjuk a másik kamerát. Ez az esetek többségében megteszi, viszont ha mondjuk élő bemutatót tartunk, és közben nincs időnk gombokat keresgélni a képernyőn, van egy alternatív megoldás is.

Kattintsunk a Share Screen gombra, majd a megjelenő panelen válasszuk az Advanced fület és ott a Content from 2nd Camera opciót. Kattintsunk a Share gombra. A program ekkor megjelenít egy külön ablakot, amelyet egyetlen gombot találunk a bal felső sarokban, Switch Camera felirattal. Ennek segítségével csupán egy-egy kattintás a kamerák közötti váltás. Felváltva használhatjuk azokat, anélkül, hogy emiatt extra opciókat kellene keresgélnünk a konferencia, előadás közben.

Ha inkább a billentyűkombinációkra esküszünk, keressük meg a Settings / Keyboard Shortcuts listában a Switch Camera lehetőséget és ott állítsuk be a kamerák közötti váltásra használni kívánt billentyűkombinációt (alapértelmezésben Macen ez a Shift + Command + N). Ha kell, az Enable Global Focus opció bejelölésével azt is beállíthatjuk, hogy a billentyűkombináció akkor is működjön, ha nem a Zoom az aktív ablak.

Webkamera az iPhone-ból

Ha valakinél nincs kéznél hagyományos webkamera az asztali géphez, vagy a laptopból hiányzik e funkció, esetleg van benne, de nagyon gyatra minőségű, egy apró trükkel akár az iPhone-t is csatlakoztathatja webkameraként a windowsos PC-hez vagy egy Machez. Sőt, ugyanígy használható második kameraként is a telefon a számítógéphez csatlakozó USB-s webkamera, vagy a laptop beépített kamerája mellett. Ennek mikéntjét részletesen leírtuk egyik korábbi cikkünkben.

Digitális smink bekapcsolása

A kamera olykor torzít, olykor homályos, ám olykor a barátunk is: a Zoom esetében például képes virtuális sminkelésre. A Settings / Video / Touch up my appearance opció bekapcsolásával és a megjelenő csúszkán az effekt erősségének szabályozásával kvázi kisminkelhetjük magunkat, valódi kencék nélkül.

Aki ezt még szeretné egy kicsit fokozni, annak érdemes megnyitnia a Settings / Background & filters felületet is és bekapcsolni a Studio Effects (beta) opciót. Ezzel digitálisan módosíthatjuk a szemöldököt, az arcszőrzetet, vagy épp a szájrúzs színét. Ha bekapcsoljuk az Apply to all future meetings opciót is, akkor nem kell minden egyes alkalommal visszatérni ide, a program alapból ránk rakja, amit kértünk, minden megbeszélésnél.

Kamera és mikrofon alapértelmezett kikapcsolása

Maradjunk még egy kicsit a kamera témakörnél: ha szeretnénk alapértelmezésben webkamera és mikrofonos hang nélkül csatlakozni minden megbeszéléshez, akkor ezt rögzíthetjük a Settings / Video / Turn off my video when joining a meeting, illetve a Settings / Audio / Mute my mic when joining a meeting opciók bekapcsolásával.

Mikrofon elnémítása és kamera kikapcsolása billentyűzettel

A mikrofon elnémítására és a kamera kikapcsolására amúgy élő konferencia közben is van lehetőségünk, egyetlen mozdulattal. A SPACE gomb lenyomva tartása a billentyűzeten például átmenetileg elnémítja a mikrofont, míg el nem engedjük a billentyűt. Ha hosszabb időre akarunk némítani, akkor viszont érdemesebb az erre szolgáló kombinációt használni: Macen a Shift + CMD + A, Windowson az Alt + A. De ugyanígy a kamera is kapcsolgatható ki- vagy be: Macen a Shift + CMD + V, Windowson pedig az Alt+V kombinációkkal.

Várakoztató előszoba ki- vagy bekapcsolása

Ha szeretnénk megszűrni még a beengedés előtt, hogy ki csatlakozhat az aktuális megbeszéléshez, a már megnyitott meeting ablakának Securitygombjára kattintva tudjuk bekapcsolni a virtuális előszobát: jelöljük be az Enable Waiting room opciót. Ha kivesszük a pipát az opció elől, akkor értelemszerűen kikapcsoljuk a várakoztatást, vagyis beállítástól függően várakozás nélkül csatlakozhatnak a résztvevők. A várószoba egyébként bekapcsolható automatikusan is, ha az ütemezett Meeting létrehozásakor (Schedule Meeting) bejelöljük a Waiting Room opciót a megbeszélés jellemzői között.

Megbeszélés rögzítése videón

Ha Zoom tippek a téma, nem maradhat ki a program egyik izgalmas lehetősége: a megbeszélésekről videofelvételt is készíthetünk. Ha beérjük a számítógépen történő tárolással, akkor még az is mindegy, hogy fizetős vagy ingyenes fiókunk van.

Ütemezett meeting létrehozásakor ehhez elég bejelölni az Automatically record meeting on the local computer opciót, de ha netán ezt elfelejtettük megtenni, utólag is simán korrigálhatunk: egyszerűen kattintsunk a megbeszélés ablakában a Record gombra. A felvétel bármikor megállítható átmenetileg vagy véglegesen egyaránt. A résztvevők egyébként értesítést kapnak, ha felvételbe kezdünk.

Settings / Recording részben amúgy beállíthatjuk, hogy a videók melyik mappába kerüljenek, vagy éppen azt, hogy a célmappára a program rákérdezzen a felvétel leállításakor. Érdekesség, hogy a Record a separate audio file for each participant opcióval önálló hangfájlba menthetjük a résztvevők mondandóját, sőt, arra is van lehetőség, hogy képernyőmegosztáskor automatikusan elkezdődjön a felvétel, ha bekapcsoljuk a Record video during screen sharing opciót.

Ne maradjon le erről sem!