Döbbenetesen jó fordító program Windowsra OCR funkcióval (is), ingyen

Az internettel kinyílik a világ mindenki előtt, feltéve, hogy nem áll hadilábon a nyelvekkel. Mert ugyan temérdek magyar nyelvű oldal vár ránk a böngészőben, azért akadnak bőven olyan tartalmak, amelyek csak angolul vagy épp más nyelven találhatók meg a világhálón. Szerencsére ma már nem feltétlenül kell lemondanunk az idegen nyelvű szövegek megértéséről akkor sem, ha épp nem beszélünk az adott nyelven. Ha más nem, hát ott a Google Translate a böngészőben, vagy akár egy halom remek fordító app az okostelefonokra. HA pedig valaki Windowst használ, annak jól jöhet mai tesztalanyunk: egy döbbenetesen jó fordító program Windowsra, amely nem csak a begépelt szavakat, kifejezéseket, komplett bekezdéseket tudja lefordítani, de – lévén OCR funkcióval is rendelkezik – akár képernyőképeken látható szövegeket is.

Crow Translate: fordító program Windowsra OCR funkcióval is, teljesen ingyen

Crow Translate minden bizonnyal nem a pixelre pontos precizitással megtervezett felületével lophatja be magát a felhasználók szívébe. Ellenben a tudása abszolút lenyűgöző, az egyik legjobb windowsos fordító alkalmazás, amivel eddig találkoztunk. Az pedig már csak hab a tortán, hogy ingyenes is.

A telepítés és az elindítás után a program leül a tálcára, így onnan is bármikor előszedhetjük az alap ablakot, amelyben fordíthatunk szavakat, teljes mondatokat, vagy akár szövegrészeket is. Beírhatjuk, beilleszthetjük Vágólapról, ez már tetszőleges. Van lehetőség a forrásnyelv automatikus felismertetésére is, de ha fixen be akarjuk állítani a nyelveket, az sem gond. Érdemes a Settings ablakban összeválogatni a gyakran használt nyelveket, mert azokat kirakhatjuk egy kattintásos eléréshez a program felületére. Az oda vissza váltás is beállítható, emellett azt is mi választhatjuk ki, hogy a program már a beíráskor nekiessen a fordításnak, vagy majd a végén kattintunk amikor kezdheti. Fordítani három forrás alapján tud, ebből az egyik a Google (Translate), a másik a Bing, a harmadik pedig a Yandex. Sok a hasonlóság közöttük, de így is gyakran jutnak eltérő eredményre a magyarra vagy magyarról fordításnál. Bődületes hibákat viszont nem ejtenek, ha szövegértéshez kell segítség, arra ma már megteszik.

Praktikus módon a Crow Translate nem csak a főablakba bemásolt vagy oda beírt szövegek fordítására képes. A gyorsbillentyűk segítségével szinte bármilyen programban azonnal lefordíthatjuk vele a kijelölt szöveget: böngészőben, szövegszerkesztőben stb. A fordítás megjelenítését konfigurálhatjuk, s három megoldás közül is választhatunk:

  • megjelenhet a program főablaka és a megszokott felületen dolgozhatunk a kijelölt és oda automatikusan bemásolódó szöveggel
  • megjelenhet egy – állítható mértékben – áttetsző pop-up ablak, s ott látjuk a fordítás eredményét
  • a fordítás egy hagyományos Windows 10 értesítés formájában jelenik meg a Tálcánál

Ha már szóba került, ejtsünk szót a gyorsbillentyűkről is, hiszen ezek segítségével a legegyszerűbb a program teljes kihasználása. A CTRL + ALT + Ekombinációval indítható a kijelölt szöveg fordítása (a fenti három megoldással, ahogy azt a Settings részben beállítjuk).

CTRL + ALT + O kombinációval viszont a program OCR funkcióját csalhatjuk elő, amellyel képernyőképek készíthetünk, tetszőleges területről, a program pedig felismeri a képen a szöveget és lefordítja azt a kívánt nyelvre. Sima OCR funkciónak is megteszi, a CTRL + ALT + I kombinációval elmarad a fordítás, csak a szövegfelismerés fut le, hogy a képből szerkeszthető szöveget kapjunk. Fontos azonban tudni, hogy az OCR funkció használatához előbb le kell töltenünk az ingyenes tesseract-ocr adatbázisokat a Github oldalról. Elég azokat a nyelveket letölteni, amelyeket tényleg használni szeretnénk az OCR során – van magyar nyelvi támogatás is -, majd bemásolni mindet egy olyan mappába, ahol megmaradhatnak hosszú távon (vagyis ne hagyjuk a letöltések mappában, mert onnét azért esélyes, hogy később töröljük akár véletlenül is). Ezután a Settings / OCR részben meg kell adnunk a programnak ezt a mappát és bejelölni a használni kívánt nyelveket a megjelenő listában. Innentől működik az OCR funkció is.

De még ez sem a vége! A program ugyanis képes a szövegek felolvasására is. Ez a főablakban egyértelműen megoldható a lejátszás gombra kattintva, bármely nyelvnél, de akár egy másik programban kijelölt szöveget is képes felolvasni a CTRL + ALT + S vagy CTRL + ALT + F kombinációkkal, annak megfelelően, hogy az eredeti szöveget akarjuk hallani, vagy annak fordítását.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Crow Translate egy kifejezetten jól sikerült fordító program Windowsra, ráadásul az, hogy OCR funkcióval és felolvasási képességgel is felszerelték, bőven tudja feledtetni velünk azt, hogy a felülete finoman szólva puritánra sikeredett. De persze nem minden a modern külső, a használata ettől még kézreáll, kényelmes, pláne, ha szeretjük a billentyűkombinációkat használni. Ingyenes, szóval vétek nem kipróbálnia annak, akinek szüksége van egy jó fordító programra. Azt kell csak szem előtt tartani, hogy alapból az online fordító szolgáltatásokra épít, szóval élő internet kapcsolat kell a használatához.

Ne maradjon le erről sem!