Titkosított naptár program 2021-re, minden rendszerre

Elindult az új év, időszerű, hogy az ember átgondolja, miként szeretné rendszerezni az idei tennivalóit. Ha valakit teljes kényelemre vágyik mondjuk iPhone-on és macOS-en, annak tudjuk ajánlatni a Fantastical 3 alkalmazást, amely jelenleg a legjobb naptár program e két rendszerre. Windows 10 esetében kézenfekvő lehet a rendszer saját naptárának, vagy az Outlooknak a használata, utóbbi ráadásul okostelefonokon is jó szolgálatot tehet. Androidon pedig a Google saját naptár alkalmazása lehet tökéletes választás. De annak sem kell csüggednie, aki a papír alapú naptárakra esküszik, de nem venne, inkább nyomtatna magának egyet, merthogy mutattunk már olyan ingyenes, online eszközöket, melyekkel pár kattintás csupán egy nyomtatható naptár elkészítése. Ha viszont valakinek a biztonság az elsődleges szempont, annak következzen két titkosított naptár program, amelyek akár a böngészőben, akár önálló appként használhatók, s végpontok közötti (e2e) titkosítással védik naptárbejegyzéseinket.

Két remek, titkositott naptár program 2021-re

Ha valakinek netán ismerősen cseng a ProtonMail és a Tutanota neve, az biztosan nem véletlen. Annak idején mindkét end-to-end titkosítást használó levelezőrendszert részletesen bemutattuk (a ProtonMailt itt, a Tutanotát itt). A Tutanota esetében még a weboldalakba építhető titkosított űrlapok is szóba kerültek. Azóta mindkét szolgáltatás sokat fejlődött, a Tutanota naptár felülete sokkal kezesebb lett, a ProtonMail pedig megkapta végre a naptár funkciót is. Sajnos ez utóbbi egyelőre még béta verziós és kizárólag az előfizetéssel rendelkező ProtonMail felhasználók – egy része – használhatja. De aki már előfizetett a ProtonMail szolgáltatásra és bejut a béta programba, annak jó választás lehet, hiszen így a titkos levelezést és címjegyzéket kiegészítheti egy remek naptár felülettel is.

Ezzel ellentétben a Tutanota már most is rendelkezik teljes értékű naptár funkcióval. A letisztult, meglehetősen minimalista felületen akár több naptárat is létrehozhatunk, így teljesen elkülönítve menedzselhetjük a munkánkkal kapcsolatos teendőket és mondjuk a családi elintéznivalókat. Szemben mondjuk a Fantastical variálható felületével itt be kell érnünk egy havi, egy heti és egy Agenda nézettel, de a havi felosztás annyira jól működik, hogy jó eséllyel mindenki ezt használja majd. Mellesleg a heti nézet nálunk furán működött: ha elkapcsoltunk róla, akkor nem tudtuk visszavarázsolni sehogy, csak ha a rendszer maga döntött úgy, hogy azt jeleníti meg. De ezt a hibát minden bizonnyal javítják majd, hogy egyértelműbb legyen a heti nézetre átkapcsolás menete.

Bejegyzések létrehozásakor az általánosságban elterjedt opciók állnak rendelkezésre, vagyis megadhatunk helyszínt (az OpenStreetMap segítségével is akár), felvehetünk kapcsolatokat, akiket érint az adott teendő, megjegyzést fűzhetünk a bejegyzéshez, kérhetünk emlékeztetőt, s ha kell, akár automatikusan ismétlődő tennivalókat is létrehozhatunk.

Jó hír, hogy a Tutanota naptára gond nélkül használható okostelefonon is, hiszen a szolgáltatás iOS-re és Androidra egyaránt kapott mobil appot. Bár egyik rendszer felületéhez sem illeszkedik tökéletesen, ez a hatékony használatot nem befolyásolja, kényelmes a levelezés és a naptárbejegyzések menedzselése is az érintőképernyős eszközökön.

Szemben a ProtonMail – a teszt készültekor – béta állapotban lévő naptárával, a Tutanot naptárát teljesen ingyen is használatba vehetjük, így ha valaki díjmentesen használható, titkosított naptár megoldást keres, ez tökéletes választás lesz számára. A Tutanota esetében – miként azt anno részletes tesztünkben is megírtuk – csak a levelezéssel kapcsolatos extra tárhelyért és plusz szolgáltatásokért kell fizetni.

Ne maradjon le erről sem!