Fotók minőségének javítása online, mesterséges intelligenciával

Mióta a mobiltelefonokkal bárki, bárhol készíthet jó minőségben fotókat, megnőtt a jelentősége a különféle képszerkesztő programoknak, különösen azoknak, amelyek kevés felhasználói beavatkozással, vagy akár teljesen automatikusan képesek helyrepofozni a gyengébben sikerült felvételeket. Mutattunk már mi is számos olyan szoftvert, amely alkalmas erre, például a gépi tanulást is segítségül hívó Luminart, vagy az Ashampoo Photo Optimizert. Ma viszont egy olyan – ingyenes – szolgáltatást mutatunk, amellyel a fotók minőségének javítása online megoldható, telepítés nélkül. Ráadásul a javításhoz a mesterséges intelligenciát (AI) hívhatjuk segítségül, szóval nekünk alig van dolgunk.

AI Image Enhancer: fotók minőségének javítása online, mesterséges intelligenciával

Korábban mutattunk már egy olyan online szolgáltatást, amely a mesterséges intelligenciára támaszkodva távolítottal el a fotók tárgya/alanya mögül a hátteret, így megkímélve minket az aprólékos körbevágástól. Mai tesztalanyunk szintén online használható és ugyancsak az AI lehetőségeit hívja segítségül, de ezúttal nem távolít el semmit a képekről, hanem egy mozdulattal tuningolja azok tartalmát: ha kell, módosítja a fényelést, a színeket, az élességet stb. Mindent értéket megfelelően beállít helyettünk, amelyeket amúgy nekünk kellene módosítgatni egy hagyományos fotószerkesztő programban.

Még mielőtt elfelejtjük lerántani róla a leplet: ez a szolgáltatás nem más, mint a AI Image Enhancer, egy meglehetősen puritán felépítésű weboldal, amelyre egyszerűen rá kell húznunk az átalakítani kívánt fotókat (JPG vagy PNG formátumú képfájlokat használhatunk), majd elindítani a folyamatot. Pár pillanattal később pedig már tölthetjük is le a webes alkalmazás által módosított fényképet. 

Sajnos akadnak azért megkötések is az ingyenes használat során, így például a képek maximális felbontása 2000×2000 pixel lehet, a maximális feltölthető fájlméret pedig 5 MB. Mondjuk arra, hogy a Facebookra vagy más közösségi oldalakra feltölthessük tuningolt fotóinkat, ez a méret bőven elegendő. Ha nyomtatás előtt szeretnénk átalakítani egy fényképet, akkor viszont érdemes inkább más megoldást keresni.

Mindent egybevetve az AI Image Enhancer egy nagyon könnyen használható online eszköz, ha kicsit feljavítanánk egy-egy fotónkat. Nem állítjuk, hogy villámgyors, mert mind az átalakítás, mind a módosított fénykép letöltése kissé lassú folyamat, de azért csak percekről beszélünk, annyit pedig ki lehet bírni cserébe azért, hogy gyakorlatilag néhány mozdulattal profibb megjelenést adhatunk fényképeinknek.

Ne maradjon le erről sem!