Ingyenes cross-platform képszerkesztő program a Paint és társai helyett

Ha valaki folyamatosan nyomon követi Képszerkesztés rovatunkat, találkozhatott már nálunk temérdek nagyszerű szoftverrel, amelyek segíthetnek a fotók átdolgozásában, vagy grafikák készítésében. Ma ezt a gyűjteményt egészítjük ki, van ugyanis egy ígéretes, ingyenes cross-platform képszerkesztő program, amely ugyan nem veszi fel a versenyt a Photoshop, Affinity Photo vagy Pixelmator programokkal, arra viszont jó lehet, hogy kiváltsuk vele a rendszerek saját képszerkesztőit. Előre szólunk, hogy akadnak többet tudó és gyorsabb programok ingyen is e célra (emitt összefoglaltuk, melyek a legjobb ingyenes képszerkesztők), de nem mehettünk el szó nélkül emellett sem.

Pinta: ingyenes cross-platform képszerkesztő program

A Pinta nem mai darab, viszont hosszú évek kihagyása után végre frissítést kapott, így új funkciókkal gyarapodva várja a kísérletező kedvű felhasználókat. Tudását tekintve amúgy ma már átlagosnak mondható: rajzeszközök, kitöltő eszköz, átmenetek, szövegdobozok, klón-ecset, geometriai formák állnak a rendelkezésünkre, amelyekkel kedvünkre dolgozhatunk a vásznon, akár egyszerre több képfájlt megnyitva.

Kapunk egy kissé fapados, de használható rétegkezelőt is, illetve egy jól sikerült Előzmények listát, hogy bármely elvégzett módosítást visszavonhassuk a képen. Vannak természetesen különféle képi effektek is, az Effektusok menüben találunk elmosásokat, vázlatrajzot, zaj és torzítás effekteket stb. Ezek többsége testreszabható, de a végrehajtásukat általában nem kapkodja el a program. Viszont megcsinálja, szóval a célnak megfelel. A lehetőségeket elvileg plug-inekkel is bővíthetjük, szóval nem feltétlenül kell beérnünk azzal, amit alapból tartalmaz a Pinta.

Fontos lehet még a Korrekciók menü is, amelyben fotóink retusálásához, fényeléséhez találunk meg minden szükséges funkciót, szűrőt (fényerő, kontraszt, poszterizálás, szépia, invertálás stb.). A Pinta egyébként elsősorban a fotók tuningolásához, már meglévő képek átalakításához ajánlott elsősorban. Ha valaki digitális művészetre vágyik és rajzolna, arra – szerintünk – ez a program nem a legjobb választás. Erre a célra ingyenes alternatívaként ott a Krita (amely amúgy szintén cross-platform és kifejezetten rajzoláshoz készült).

Mindent egybevetve a Pinta nem váltja meg a világot, de érdemes kipróbálni, mert elvárásoktól függően lehet bele lehet szeretni. Az egykori windowsos Paintet például röhögve tudná helyettesíteni, ráadásul van magyar nyelvű menüje és több rendszeren is használható, így ha már megszoktuk Windowson, Linuxon sem jelent majd gondot a használata.

Ne maradjon le erről sem!