Goose VPN: biztonságos, egyszerűen beüzemelhető VPN szolgáltatás, kedvező áron

Oldalunkon sok VPN szolgáltatás szerepelt már, sőt, anno össze is gyűjtöttük az eddigi tesztjeink alapján legjobbnak tűnő megoldásokat. Manapság, legyen szó akár kávézókban, szállodákban használt nyilvános wifikről, akár a home office során otthon használt internetelérésről, szinte mindenhol érdemes beüzemelni valamilyen – megbízható – VPN szolgáltatást, hogy adatainkat hatékonyan megvédhessük internetezés közben. Egy VPN szolgáltatás legfőbb előnye ilyenkor, hogy automatikusan titkosít minden online adatforgalmat, így még a szolgáltató sem tudja, pontosan mivel foglalkoztunk, s nem tudják naplózni online tevékenységünket. Emellett a kiberbűnözők dolgát is megnehezítjük, hiszen a titkosított adatforgalomból meglehetősen kicsi az esélyük a jelszavak, belépési adatok, banki információk, személyes dokumentumok megszerzésére. Emellett a VPN-ek másik izgalmas tulajdonsága, hogy képesek elrejteni valódi tartózkodási helyünket, s gyakorlatilag a weboldalak, online szolgáltatások számára beadhatjuk akár azt is, hogy épp Kanadában vagy Svájcban ücsörgünk. Ennek előnye, hogy a geolokációs védelemmel ellátott szolgáltatásokat is tudjuk használni, illetve ha a munkánk megkívánja, akár olyan országban is elérhetünk adott weboldalakat, szolgáltatásokat, ahol azok tiltva vannak. Mint fentebb is említettük, VPN-ből találunk rengeteget, de érdemes körültekintően választani, mert akadnak csaló megoldások is (kiváltképp az ingyenes kínálatban), amelyekkel adataink védelme helyett épp az ellenkezőjét érhetjük el, ha nem vigyázunk. Ma a Goose VPN kerül nálunk górcső alá, amely egy egyszerűen beüzemelhető VPN szolgáltatás a biztonságos internetezéshez. Ráadásul nagyon kedvező áron juthatunk hozzá.

Goose VPN: biztonságos, egyszerűen beüzemelhető VPN szolgáltatás, kedvező áron

A Goose VPN egy Holland VPN szolgáltatás, s bár Hollandia a sokat emlegetett 5-9-14 szem szövetség része, ebben az esetben ez legfeljebb akkor jelenthet gondot, ha nem adataink biztonságának megóvása végett használunk VPN-t, hanem illegális tevékenységek elrejtésére. A Holland adatvédelmi törvény komolyan veszi a személyiségi jogainkat (hasonló a helyzet, mint a korábban bemutatott svédországi Mullvad VPN esetében).

Ráadásul a Goose VPN az adatforgalom titkosításához AES-256 bites algoritmust használ és nem is naplózza a szerverein keresztüli online tevékenységünket (no log policy), vagyis rajtunk kívül senki nem tudja – még az internet szolgáltatónk sem -, hogy merre bóklásztunk, milyen honlapokat néztünk. Egyedül a felhasznált adatforgalmat nézi a szolgáltatás, de ezt a választható csomagok miatt teszi, hiszen nem csak korlátlan adatforgalmú előfizetést kérhetünk hozzá, ez esetben viszont tudnia kell a szolgáltatónak, hogy mekkora adatforgalmon vagyunk már túl.

Biztonság szempontjából tehát a Goose VPN alapvetően rendben van. Emellett rendkívül egyszerűen használható, így a teljesen kezdőknek is jó választás, akik még életükben nem láttak VPN szolgáltatást. A beüzemelés mindössze annyi, hogy a regisztráció és a kívánt csomag kiválasztása után letöltjük és telepítjük a rendszerünkben megfelelő kliens alkalmazást (Windows, macOS, Linux, iOS, Android), elindítjuk, bejelentkezünk a szolgáltatásba, majd egy mozdulattal kapcsolódunk a VPN hálózatba. Innentől semmilyen teendőnk nincs. Sőt, ha bekapcsoljuk a Smart Safe szolgáltatást, akkor még ennyi sem, onnantól ugyanis a Goose VPN alkalmazás automatikusan is képes eldönteni, hogy az adott hálózat megbízható-e vagy sem, és ennek megfelelően kapcsolja be a védelmet. Mindegyik kliens alkalmazás letisztult, ízléses, könnyen átlátható felülettel dicsekedhet, tulajdonképpen a legjobban összerakott VPN kliens alkalmazások.

Szolgáltatások és sebesség

Egy VPN szolgáltatás esetében közel sem mindegy, hogy mely országokban találunk vele VPN szervereket. S bár jó dolog, ha IP cím szempontjából külföldinek álcázhatjuk magunkat, azért ha nem a geolokációs korlátozások átverése a célunk, praktikus, amikor van hazai VPN szerver is. Nos, a Goose VPN rendelkezik magyarországi szerverrel, ráadásul sok konkurensével szemben a sebessége is rendben van. Természetesen egy VPN szolgáltatás mindig visszafogja az internetezés sebességét, de itt ez maximum a mérésekben követhető nyomon, használat közben nem nagyon érezni. Ez nem csak a hazai, hanem a külföldi Goose VPN szerverek többségére is igaz.

Miközben megbízhatóság, biztonság, sebesség és a használat egyszerűsége egyaránt kipipálható a Goose VPN esetében, addig a szolgáltatás a testreszabhatóság tekintetében nem sikerült tökéletesre. Így például alapvetően csak a windowsos kliens esetében tudunk OpenVPN protokollt választani egy kattintással. A többi platformon jelenleg a IKEv2 vagy IPSec (utóbbit inkább mindenki felejtse el) protokoll áll a rendelkezésünkre. Természetesen ez nem egetverő probléma, hiszen az IKEv2 alapvetően megbízható hétköznapi használatra, de azért az OpenVPN a biztonság szempontjából többet nyújtana. Nem beszélve arról, hogy sok konkurens szolgáltató elkezdte már bevezetni a Wireguard protokollt is, amely sebesség és megbízhatóság terén egyaránt túlmutat a két nagy öregen (IKEv2 és OpenVPN).

Ugyancsak a Windows verzióban van külön Kill Switch opció, amit szívesen látnánk a többiben is, hiszen ez gondoskodik arról, hogy a VPN szolgáltatás bármilyen okból történő megszakadása estén azonnal megszakadjon az internet kapcsolatunk is, s így ne hagyhassa el titkosítatlan adat az eszközt.

Vannak persze pozitívumok is. Ilyen a már említett Smart Safe funkció, amelyet bármely platformon használhatunk, hogy ne kelljen manuálisan gondoskodni mondjuk az otthoni hálózatra csatlakozva a VPN kikapcsolásáról, de egy kávézóban csatlakozva a free wifihez automatikusan elinduljon a védelem.

A Goose VPN rendelkezik P2P kapcsolatokat támogató szerverekkel (többek között a magyarországi szervernél is működik), illetve akad néhány dedikált streaming szerver is. A szerverek közül a kliens alkalmazások automatikusan is képesek kiválasztani az adott pillanatban legoptimálisabban tűnőt, de természetesen manuálisan is választhatunk a listából.

Összegzésül

Bár kétségtelen, hogy szolgáltatások terén nem ez a legsokoldalúbb VPN a piacon, ha viszont a megbízhatóság és az ár a két legfontosabb szempontunk, akkor jó választás lehet. Ráadásul van egy óriási előnye a Goose VPN-nek a konkurenseivel szemben: az előfizetési díj kedvező, ráadásul nincs eszközmennyiségi korlátozás, vagyis annyi eszközünkön tudjuk használni egyszerre, amennyin épp szükségünk van rá.

Előfizethetünk a Goose VPN oldalán egy átlagos áru havi és éves, vagy egy kifejezetten kedvező árú 2 vagy 3 éves csomagra. Ezek a csomagok adatforgalmi- és eszközszám korlátozás nélkül használhatók. Emellett előfizethetünk például az iOS alkalmazáson belül mindössze 799 forintért olyan havi csomagra, amely 50 GB adatforgalmat engedélyez (ez átlagos használatra bőségesen elegendő). Ez pedig igen kedvező ár, ha csak átmenetileg van szükségünk egy gyors és megbízható VPN szolgáltatásra.

Mindent egybevetve a Goose VPN kifejezetten jó választás lehet azoknak, akik elérhető árú, gyors VPN-t keresnek, különösen ha windowsos környezetben használnák. Ha viszont valaki már a WireGuard protokollban gondolkodna inkább és szüksége van a VPN-nél olyan extrákra, mint a malware- és adathalászat elleni védelem, vagy egy reklámblokkoló, annak egyelőre másik szolgáltatást érdemes választani.

Ne maradjon le erről sem!