Személyi edző app okostelefonra, kiterjesztett valósággal

Hűséges olvasóink bizonyára megszokták már, hogy Egészség dossziénkban folyamatosan kerülnek terítékre olyan alkalmazások és szolgáltatások, amelyekkel a számítógép, vagy éppen az okostelefon lehetőségeit használhatjuk ki egészségünk megőrzése érdekében. Sokan nem is gondolnák, hogy az okostelefon besegíthet a gyógyszerbevétel menedzselésébe, a fogyókúrába, vagy a káros szokásokról való leszokásba is (emitt mindez megtalálható). Sőt, az sem különleges ma már, ha a számítógép maga jelzi, hogy mikor időszerű pár perc pihenőt tartani a gerincünk, izmaink, keringésünk, vagy akár szemünk védelme érdekében. De a helyzet az, hogy ezen felül akár arra is kiválóan használhatók a modern eszközök, hogy segítsenek megfelelő edzéstervet összeállítani, levezényelni az edzést, majd áttekinthető formában elénk tárni a havi teljesítményünket. Mai tesztalanyunk épp ezt teszi lehetővé: egy személyi edző app okostelefonra, amely ráadásul a kiterjesztett valóságot felhasználja, hogy egyértelműen bemutassa az elvégzendő gyakorlatokat. Ezekben a vészterhes időkben, amikor sokan folyamatosan a négy fal közé bezárva töltik idejük nagy részét, az otthon végzett testmozgás fontosabb, mint valaha. Szóval egészségünk érdekében is érdemes megismerkedni ezzel a programmal.

FitaDo: személyi edző app okostelefonra, kiterjesztett valósággal kiegészítve

Több szempont is van, amelyek alapján a FitaDo nevű appot villámgyorsan megkedveltük. Az egyik, hogy magyar fejlesztés, Maric Viktor munkája, s lássuk be, mindig jó érzés hazai programozók munkáját látni. A másik ennél gyakorlatiasabb: ez a program majdnem mindent tud, amit elvárunk ebben a kategóriában, s akadnak olyan extrái is, amelyek különlegessé teszik.

A FitaDo elsődleges feladata, hogy az elvárásainknak megfelelő gyakorlatsorokat segítsen összeállítani. Ez mehet teljesen automatikusan, vagy összerakhatunk tetszőleges gyakorlatsort manuálisan is a méretes adatbázisból. Ha az automatikus gyakorlatsorokat választjuk (Generate Workout), a program első körben megkérdezi, pontosan mi a célunk: izomépítés, fittségünk megőrzése, vagy éppen súlycsökkentés. Ezután a nemünket kell megadnunk, hiszen közel sem mindegy, hogy férfi, vagy nő végzi az adott gyakorlatsort. A következő lépésben a szintünket kell kiválasztani. Lehetünk teljesen kezdők, akik 15 fekvőtámasznál kidőlnek, vagy atléta típusok is, de jelenleg hat szint közül lehet választani, szóval jó eséllyel mindenki megtalálja leginkább rá illőt. Végül azt kell még megadnunk, hogy a program által ismert kiegészítők közül rendelkezünk-e valamelyikkel (vagy akár minddel) otthon. Ezután már csak egy nevet kell adnunk az összeállításnak, s pillanatok alatt elkészül a testreszabott edzésprogramunk.

Természetesen akár több gyakorlatsort is kreálhatunk, napszakokhoz, vagy bármi máshoz igazítva. Ez teljesen tetszőleges. A gyakorlatsorok utólag bővíthetők, vagy törölhetünk is belőlük részeket. Ha valamelyiket cserénénk, a programban tudunk nézni ajánlott alternatívákat is.

Ha minden megvan, már csak annyi a dolgunk, hogy kiválasztjuk a megfelelő gyakorlatsort és elindítjuk az edzést. A program szépen végigvezet minket az egész folyamaton. Ha kell, tudja mérni az adott feladatra szánt időt is, ha pedig végeztünk egy gyakorlattal, kipipálhatjuk (jó, bepontozhatjuk). Ha végeztünk Progress részben visszanézhetjük teljesítményünket, akár napi részletességgel (ehhez kapunk egy integrált naptárat is).

Ez lenne a program a lényege, de a FitaDo ennél azért többre is képes. Akadnak ugyanis olyan plusz funkciói, amelyek a kezdőknek és a profiknak egyaránt megdobogtathatják a szívét (és most nem egy brutális gyakorlatsorra gondolunk…).

Extra funkciók

Kezdjük azzal, hogy a programban minden gyakorlathoz részletes bemutatót kapunk. Ez azt jelenti, hogy a kezdők kis animációkon megnézhetik, hogy egy számukra esetleg ismeretlen gyakorlatot pontosan hogyan is kell elvégezni. A kis animáció pedig csak egy dolog, de több mint 120 gyakorlathoz kapunk AR (kiterjesztett valóság) bemutatót is. Vagyis életnagyságban a szobába varázsolhatunk egy rövidnadrágos manust, aki úgy mutatja be a kérdéses gyakorlatot, hogy közben minden oldalról körbejárhatjuk, hogy teljesen egyértelmű legyen, mit is kell csinálnunk pontosan. Lehet, hogy ez valahol viccesnek is hat egyben, de valójában nagyon sokaknak adhat fogódzót, akik nem az edzőteremben töltik a mindennapokat, de most szeretnének otthon komolyabb mozdulatokat is végezni egy karkörzésnél.

Szintén nagyon praktikus megoldás, hogy az appban minden feladatnál egy rajzon láthatjuk, hogy milyen izomcsoportokat tudunk vele megmozgatni, ha – becsülettel – elvégezzük. Érdekesség, hogy a FitaDo ki tudja számolni az egyes izomcsoportok regenerálódását is.

Végül amit szintén nagyra értékelünk: a program képes szinkronizálni az adatokat az Apple Health alkalmazással, így a fontosabb adatokat automatikusan eltárolhatjuk az iOS központi Egészség alkalmazásában is.

Összegzésül

Mindent egybevetve a FitaDo egy kifejezetten jól sikerült virtuális személyi edző. A program ingyen tölthető le, így tesztelhetjük a főbb funkciókat, de ha folyamatosan használni szeretnénk az összeállított edzéseket, akkor elő kell fizetnünk rá (havonta 1590 forint, vagy egy évre 9990 forint). Egy előfizetéssel akár több eszközön is használhatjuk (az iPhone és az iPad mellett akár Macen is működik), ráadásul az összeállításokat is tudja szinkronizálni az iCloudon keresztül.

Összességében átlátható, könnyen kezelhető alkalmazásról beszélhetünk. Talán csak annyit változtatnánk rajta, hogy edzések közben az éppen aktuális gyakorlatot mutathatnák kicsit nagyobb változatban, animálva is, illetve – ha már hazai fejlesztés – valószínűleg sokan értékelnék hozzá a magyar nyelvű felületet. De ezeket leszámítva szinte tökéletes a kategóriájában. Nagyszerű edzőtárs lehet azoknak, akik nem szeretnének eltunyulni a huzamosabb otthonlét idején sem.

Ne maradjon le erről sem!