5 hatékonyság fokozó tipp a Microsoft Office iOS és Android verzióihoz

Nem is olyan régen a Microsoft kiadott egy új Office appot, amelyben egybegyúrta a korábban okostelefonokra elérhető Word, Excel, PowerPoint alkalmazásokat. Így egyetlen felületről érhetjük el a megszokott funkciókat (az összes említett app korábbi tudása megmaradt, sőt, bővül is hamarosan), miközben a közös fájlkezelőben jóval gyorsabban és egyszerűbben menedzselhetjük a különböző formátumú dokumentumokat. Ráadásul az új program a Microsoft Lens app lehetőségeit is integrálta erre a felületre, így a dokumentumok szkennelése és a szkennelt anyagok feldolgozása is ott van a kezünk ügyében. Ehhez az új Office apphoz (iOS-re letölthető innenAndroidra pedig innen) álljon itt most 5 hatékonyság fokozó tipp, amelyek kihasználhatók a Microsoft Office iOS és Android verzióiban egyaránt.

Microsoft Office iOS és Android: Fontos fájlok gyors elérése

Kezdjük rögtön azzal, hogy a megújult fájlkezelő részen is van lehetőség a fontos fájlok kitűzésére, így amit gyakran használunk, azt “állandósíthatjuk” a lista tetején, hogy az időközben megnyitott levélmellékletek és hasonló fájlok miatt ne tűnjön el a gyűjtemény alján. Ehhez nem kell mást tennünk, mint megérinteni a kérdéses dokumentum neve mellett látható három pontot (…), s a megjelenő lapon bekapcsolni a Rögzítés felülre opciót. Ha már nem kell a dokumentum olyan sűrűn, ugyanitt kikapcsolhatjuk a kitűzést.

A legutóbb szerkesztett fájlokat amúgy elérhetjük közvetlenül a Főképernyőről is. Ehhez tartsuk kicsit hosszabban az ujjunkat az Office app ikonján, majd a megjelenő helyi menüből válasszuk ki legutóbb használtak közül a fájlt, amelyre épp szükségünk van.

Fájlok offline elérése

A gyors elérés mellett az sem baj, ha az ember internetkapcsolat nélkül is eléri a fontos állományokat. Ez sem jelent gondot az Office appnak, csak be kell kapcsolni a funkciót.

Ehhez érintsük meg a bal felső sarokban látható avatarunkat (amely Office fiókunkat jelképezi), majd a megjelenő lapon a jobb felső sarokban látható fogaskerék ikont. Ezzel eljutottunk a Beállítások lapra, ahol a Fájlok és helyek szekció Offline fájlok lehetőségét választva beállíthatjuk, hogy mikor töltsön le egy-egy dokumentumot a program (például csak wifi kapcsolat megléte esetén), s azt is, hogy a legutóbb használt fájlokat hagyja meg a telefonon offline változatban is. Így azok a dokumentumok, amelyekkel nemrég dolgoztunk, akár repülőgép üzemmódban is elérhetők maradnak a telefonon. Értelemszerűen a változtatásokat így csak akkor fogjuk látni az összes eszközön, ha újra online állapotban használjuk a készüléket és az Office így szinkronizálhatja az adott fájlokat.

Felhő tárhelyek és szerverek hozzáadása forrásként

Bár kézenfekvő, hogy az Office 365 csomag részeként rendelkezésünkre álló OneDrive tárhelyre dolgozzunk, ha másik felhőben tárolnánk anyagainkat, az sem lehetetlen. Ehhez érintsük meg profilképünket a bal felső sarokban, majd a megjelenő lapon válasszuk a Felhőbeli helyek lehetőséget. Itt a Hely hozzáadása menüpontot megérintve tudunk további felhőtárhelyeket hozzárendelni az Office apphoz.

Dokumentumok másolása okostelefonról asztali gépre vagy notebookra

Nemrég mutattunk egy ingyenes megoldást, amellyel az Android, iOS, Windows, macOS, Linux rendszert használó eszközök között wifi kapcsolaton keresztül lehet ide-oda másolgatni a fájlokat. Hasonló funkciót kapott az Office app is.

Műveletek gombot megérintve, majd a Fájlok átvitele lehetőséget választva könnyedén küldhetünk vagy fogadhatunk dokumentumokat az asztali számítógépről vagy notebookról (maximum 10 MB-os fájlméretig). Ehhez még annyit kell tennünk, hogy a számítógépen egy tetszőleges böngészőben megnyitjuk a transfer.office.com címet. A megjelenő QR kódot a telefon kamerájával be kell olvasni, amihez előbb választanunk kell az appban, hogy küldeni, vagy fogadni szeretnénk-e fájlokat. Ha ez megvan és mindkét gépen elfogadtuk a csatlakozást a Pair/Párosítás gombokkal, már másolgathatunk is kedvünkre. Ezzel a megoldással a felhőkből nem válogathatunk a telefonról való küldéskor, csak a mobil saját tárhelyén lévő dokumentumok repíthetők át így a számítógépre.

Képek feldolgozása: szövegfelismerés és táblázatok készítése

Szintén remek funkció az egységesített Office appban, hogy a Lens alkalmazás integrálásával immár szkennelhetünk is benne dokumentumokat. Sőt, nem csak a nyomtatott anyagok befotózására van lehetőségünk, hanem azok feldolgozására, szerkeszthetővé tételére is. A Műveletek részben található a Kép szöveggé alakítása és a Képből táblázat funkció. Elnevezésükből abszolút kiderül, melyik mire hivatott: előbbivel a szkennelt dokumentumok szövegét alakíthatjuk szerkeszthetővé, majd menthetjük azt akár Word dokumentumként is. Utóbbival pedig egy papírról befotózott táblázatot alakíthatunk át úgy, hogy az Excelben tudjunk dolgozni vele. Természetesen az Office app magyar nyelvű OCR (szövegfelismerő) funkciót is kapott, így a magyar nyelvű dokumentumok szövegével is megbirkózik.

Ne maradjon le erről sem!