Windows Notepad helyett: minimalista, de ízléses szövegszerkesztő alkalmazás

Vannak alkalmazások, amelyek a kezdetek óta ott vannak a Windows különböző verzióiban. Ilyen a Paint, vagy éppen a Notepad. Utóbbinál puritánabb alkalmazást már nem nagyon lehet elképzelni, s eszköztára is meglehetősen szegényes, mégis nagyon sokan szeretik, hiszen ha csak egy sima TXT fájl megírására, szerkesztésére van szükségünk, ez egy gyors és praktikus megoldás. De lehetne azért kicsit modernizálni. Nos, ha a Microsoft nem lép ez ügyben, sebaj, megteszik helyette mások. Így kelt életre az alábbi program is, amely remek alternatíva a Windows Notepad helyett. Egy minimalista, de mégis ízléses szövegszerkesztő, amely ugyanolyan gyors, mégis többet nyújt.

Notepads: Windows Notepad helyett

Notepads egy ingyenes, nyílt forráskódú kis alkalmazás, amelyet a Windows 10 alkalmazásboltjából tölthetünk le. Telepítése után máris indíthatjuk, hogy egy fokkal kellemesebb felületen szerkesszük a TXT fájlokat, mint eddig. A Notapads szerkesztőeszközök tekintetében nagyjából ugyanazt hozza, mint a Windows saját Notepad (Jegyzettömb) alkalmazása. 

Választhatunk kódolást, sortörést és beállíthatjuk, hogy milyen betűtípussal/mérettel jelenítse meg a beírt szöveget. Ami viszont plusz: minimalista, de ízléses felülete van a Jegyzettömb ósdi külsejéhez képest. Ráadásul testreszabható, mert amellett, hogy támogatja a nappali és éjszakai üzemmódot, még színezhetjük is, illetve beállíthatjuk az ablak áttetszőségének mértékét.

A lényeg tehát nagyjából annyi, hogy ugyanazt csinálja, mint a Jegyzettömb, de sokkal ízlésesebb, modernebb felületen. Nem éppen egy Notepad Plus, ahhoz képest kifejezetten röhejes. De ha nem az extra funkciókra hajtunk, csak egy pofásabb TXT-szerkesztőre, akkor nagyon jó választás lehet. Kipróbálni mindenesetre pár kattintás csupán, szóval nem igényel sok időt, hogy megismerjük és eldöntsük, szükségünk van-e rá.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató