Ingyenes, titkosított szövegszerkesztő és táblázatkezelő, online

Néhány héttel ezelőtt bemutattunk egy olyan online fotótárhelyet, amely ugyan funkcióit tekintve nem vetekedhetett a Google Fotók szolgáltatással, cserébe viszont titkosított módon tárolta a feltöltött fotókat. Már akkor említettük, hogy a szolgáltatás egy nagyobb online irodai csomag része, s most arra gondoltunk, teszünk egy rövid említést arról, mire képes a szintén ingyenes, titkosított szövegszerkesztő és táblázatkezelő, amelyeket az Arcane Office név rejt.

Ingyenes, titkosított szövegszerkesztő és táblázatkezelő a weben

Az Arcane Office egy nagyon ígéretes online irodai csomag, amelynek része az Arcane Docs nevű szövegszerkesztő, az Arcane Sheets nevű táblázatkezelő, a korábban már bemutatott Arcane Photos nevű fotótárhely, illetve az Arcane Marks elnevezésű, letölthető program, amellyel megjegyzésekkel láthatjuk el fotóinkat, képeinket.

Alapjait tekintve az Arcane Docs és az Arcane Sheets is ugyanúgy épül fel, mint az Arcane Photos, vagyis blokklánc (blockchain) alapú fájltárolásra alapoznak. Ehhez a Blockstack szolgáltatást használják, így – ha még más okból nincs Blockstack fiókunk – regisztrálni is ott kell, majd a Blockstack fiókunkkal belépni az Arcane Office szolgáltatásba.

Ekkor kifejezetten kellemes meglepetésben lesz részünk: egy letisztult, átlátható, modern felületű irodai csomaggal dolgozhatunk. Mind a szövegszerkesztőben, mint a táblázatkezelőben megtalálunk minden létfontosságú funkciót, amit alapból elvárunk az ilyen szoftverektől. Kár lenne őket a Microsoft Office-hoz hasonlítgatni, de például a Google irodai alkalmazásaival egész jól felveszik a versenyt. Átlagos használatra tökéletesek.

Létrehozott dokumentumainkat titkosítva, decentralizált tárhelyen tudhatjuk biztonságban. Itt bármikor megtaláljuk és tovább szerkeszthetjük ezeket, de van lehetőség DOCX és PDF, illetve XLSX, CVS, PDF formátumú megosztásra is. Vagyis az online programokban elkészített anyagokat pár kattintással megoszthatjuk a legnépszerűbb dokumentumformátumokban.

Emellett importálási lehetőség is van, szintén a népszerű Microsoft Office formátumokból, illetve a Google Docs-ból. Ennek köszönhetően az eddig offline tárolt anyagainkat is feltölthetjük a felhőbe, s később ott is szerkeszthetjük azokat.

Bár a Blockstack alapú alkalmazások nem éppen a gyorsaságukról híresek, az Arcane Office darabjai megfelelő sebességgel működnek, ha már egyszer betöltődtek az adott dokumentumok. Cserébe a türelmünkért, egyelőre teljesen ingyenes az irodai csomag használata és a dokumentumok tárolása is. Amíg béta fázisban van a rendszer, addig ez így is marad. Utána ugyan várhatóan lesznek fizetős csomagos, de a készítők ígérete szerint marad az ingyenes használat lehetősége is (valószínűleg néhány korlátozással). Ismerkedni viszont érdemes vele. Szerintünk nagyon izgalmas, érdekes szolgáltatássá nőheti ki magát, ha majd elkészül.

Ne maradjon le erről sem!