Egy kép vagy fotó méretre vágása több variációban, egy lépésben

Korábban mutattunk már profi megoldásokat a képek, fotók gyors és csoportos átméretezéséhez. Windowsra ez a kedvencünk, míg macOS-en ezt használjuk nap mint nap. Ma hasonló terepre merészkedünk, de kicsit más szempontból. Ugyanis ezúttal nem több kép csoportos átméretezése a célunk, hanem egy kép vagy fotó méretre vágása több variációban, egy lépésben. Tegyük fel, hogy van egy fotónk, amelyet a weboldalunkon szeretnénk használni, de az oldalon valamiért több, különböző méretű változatra van szükségünk, ráadásul ezt a rendszer valamiért nem készíti el automatikusan, vagy az arányok változásával a különböző változatok meg jó helyen kerülnek vágásra. Ha még ezt megfejeljük azzal, hogy a képet szeretnénk felhasználni pár közösségi oldalon, ahol persze megint csak változatosak a méretek, akkor bizony komoly munkára lesz szükség, mire mindennel végzünk. Kivéve, ha használjuk az alábbi, ingyenes és online eszközöket.

Egy kép vagy fotó méretre vágása több variációban, egy lépésben

Kezdjük azzal, hogy aki kifejezetten közösségi oldalakhoz idomítaná a képeit, annak mutattunk már korábban egy zseniális online eszközt, amivel ezt pillanatok alatt megoldhatja, anélkül, hogy tudná, pontosan mekkora méretű és képarányú kép kell a Facebookra, Instagramra, Twiterre stb.

De ha nem csak közösségi oldalakban utazunk, akkor bizony nem árt, ha egyéb céleszközünk. Az egyik ilyen a Croppola, amely ugyan nem valósítja meg a feladatot egy lépésben, viszont nagyon egyszerűvé teszi a megoldást. Csak feltöltjük a képet, majd megadjuk, hogy mekkora és milyen képarányú vágásra van szükségünk. 

Az így létrejött keretet eltoltjuk a fotó általunk megfelelőnek ítélt pontjára, majd kattintunk a Download this Crop gombra, s már készen is vagyunk. Ugyanezt eljátszhatjuk további méretvariációkkal is (az eredeti kép újbóli megadása nélkül), így meglehetősen gyorsan és egyszerűen végezhetünk. A Croppola amúgy igyekszik automatikusan megtalálni az optimális vágást, hogy a kép lényegi részi látszódjanak az új “darabkán”.

Ennél kicsit tovább megy a Derivv, amely már szinte egy kattintásnyi közelségbe hozza a variált darabolást. Ehhez fel kell töltenünk a kérdéses képfájlt, majd az alatta látható részen listába szedni, hány pixeles variációkat szeretnénk készíteni belőle. Az itt összeállított méretadatokat menthetjük a gépünkre CSV fájlként, így később már elég a CSV-t importálni ilyenkor, nem kell újra bepötyögni mindent.

Create Derivative Images feliratú gombra kattintva aztán elkészíttethetjük a programmal az összes variációt. Ha elkészült, a Derivv nézőképet mutat minden képről. Ha elégedettel vagyunk, egy kattintással letölthetjük az összeset, vagy akár darabonként is lehetőség van a letöltésre. 

Sőt, ha esetleg a vágás nem ott történt, ahol szerintünk ildomos lett volna, egy kattintással szerkesztő üzemmódba kapcsolhatunk a kiválasztott képnél, és a képarány megtartásával a megfelelő pozícióba csúsztathatjuk az eredeti fotó kívánt részletét. Attól függően, hogy pontosan mire van szükségünk, e két ingyenes online eszköz bármelyike jól jöhet. Mindkettő egyszerűen használható, gyors, praktikus. Tényleg csak ajánlani tudjuk őket!

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató