Mentett jelszavak megtekintése Chrome-ban

Mutattunk már több nagyszerű jelszómenedzser megoldást, mint a 1Password, az Enpass, vagy pár kiváló ingyenes alternatíva. De az a helyzet, hogy a weboldalakon, különféle online szolgáltatásokban használt jelszavak esetében jó szolgálatot tehetnek a böngészők saját megoldásai is. Így például a Chrome régóta képes a regisztrációk során megadott jelszavak mentésére, biztonságos felhőben történő tárolására (ennek köszönhetően ezeket a jelszavakat minden eszközön elérjük a Chrome-ban, ha bejelentkezünk Google fiókunkkal), sőt, egy ideje már az összetett, biztonságos jelszavak kiötlésében is segít nekünk. Ezeket a bejelentkezési adatokat aztán egyetlen mozdulattal használhatjuk, amikor egy-egy online szolgáltatásba belépünk. De hogy oldható meg a mentett jelszavak megtekintése Chrome-ban, ha bármilyen okból szeretnénk megtudni, mit is adtunk meg pontosan jelszóként egy adott oldalon?

Mentett jelszavak megtekintése Chrome-ban

Nos, a megoldás rendkívül egyszerű. Nem kell semmi mást tennünk, csak a Chrome Beállítások (Settings) lapját megnyitva, az Automatikus kitöltés (Auto-fill) részen látható Jelszavak (Passwords) opcióra kattintani.

Itt a Mentett jelszavak (Saved Passwords) részben sorakoznak egymás alatt a mentett jelszavaink, amelyek közül bármelyiket megnézhetjük, ha az adott sor végén látható szem ikonra kattintunk. A Chrome ekkor bekérheti a számítógépen használt fiókunk jelszavát (a gépünkön használt fiókét), s ha ezt meg tudjuk adni, máris megmutatja a kérdéses jelszót. Ha a rendszeren nem használunk fiók jelszót, akkor amúgy azonnal mutatja a jelszavakat a szem ikonra kattintva (szóval már csak ezért sem árt, ha van a gépünkön fiókjához jelszavas védelem rendelve). 

Ennyi! Jó esetben ez persze a saját gépünkön van így. Ha munkahelyi, vagy idegen gépen használjuk a Chrome-ot a Google fiókunkkal, és bekapcsoljuk a szinkronizálást is, a munkánk végeztével mindenképpen figyeljünk oda a kijelentkezésre, különben ugyanezzel a pár lépéssel nem csak mi nézhetjük meg bármikor a jelszavainkat…

Ne maradjon le erről sem!