Minimalista felületű fájlkezelő app Androidra

Korábban bemutattuk már a két – szerintünk – legjobb androidos fájlkezelő appot, amelyekkel teljes kényelemben lehet dolgozni a különböző állományokkal az okostelefonon. Mai tesztalanyunk ezekhez képest kicsit talán fapadosnak tűnhet, legalábbis ami a funkciók mennyiségét illeti. Cserébe viszont ez egy nagyon jól átlátható, kicsit talán minimalista felületű fájlkezelő app Androidra, amely érdekes kényelmi megoldásokat tartalmaz.

Ashampoo Droid Commander: minimalista felületű fájlkezelő app Androidra

Hűséges olvasóink számára ismerős lehet az Ashampoo cég neve. Számtalan remek windowsos alkalmazással vannak jelen a piacon, többek között egy hatékony Windows optimalizáló szoftverrel is. De akadnak programjaik Androidra is. Ezek egyike a nemrég frissített Ashampoo Droid Commander, amely elsősorban a minimalista felületek kedvelőinek lehet jó választás.

A bevezetőben linkelt két másik fájlkezelő hoz képest az Ashampoo szoftvere kevesebb extrával szolgál, de az alapvető fájlkezelési műveleteket gond nélkül elvégezhetjük a segítségével. Vagyis másolni, mozgatni, törölni, mappákat létrehozni nagyon könnyen lehet vele.

Felülete átlátható, s kifejezetten jópofa megoldás benne a “tárcsás” helyi menü. Ha az ujjunkat rajta tartjuk egy fájlon vagy mappán, a megjelenő, kör alakú vezérlőn választhatjuk ki a kívánt műveletet. Ez gyors és egyszerű használatot tesz lehetővé.

Emellett van ikonos- és lista nézet, az ismert fájltípusokhoz előnézet, s rendszerezhetjük az anyagokat többféle szempont szerint (nem, formátum, dátum, méret). A felület tehát tényleg praktikus.

Ezen felül azonban sok extrát nem kapunk. Talán csak az Adatátvitel funkció ami kiemelhető. Ezzel vezeték nélküli wifi kapcsolaton keresztül másolhatunk fájlokat a számítógép és az okostelefon között. Ehhez telepíteni sem kell semmit, csak megadjuk a gépen a kedvenc (FTP kapcsolatot támogató) böngészőnkben a program által adott linket, majd a megjelenő lapon megadni a programban beállított felhasználónevet és jelszót. Ettől kezdve elérjük a telefon tartalmat a böngészőben. Ha viszont másolni is szeretnénk rá, akkor érdemesebb valamilyen FTP klienst használni a gépen. Ez amúgy lassabb megoldás, mint amit mondjuk az iPhone esetében nyújt a Readdle Documents és társai, de a célnak megfelel. Ha nem akarunk kábelezni, gyors egy egyszerűen felépíthető kapcsolat a két eszköz között.

A fentiek alapján az Ashampoo fájlkezelője egyelőre – amíg nem kap pár új funkciót – inkább csak azok számára lesz jó választás, akik beérik az alap fájlkezelő funkciókkal, és élőben részesítik a kényelmes felületeket a túlbonyolított programokkal szemben. A Droid Commander magyarul is tud, ráadásul teljesen ingyenes (viszont a reklámmentes használatához szükséges egy ingyenes Ashampoo regisztráció).

Androidos programok teszteléséhez a HONOR 20 Lite készüléket használjuk, a HONOR jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!