Chrome felület színének beállítása és Chrome hátterek kiválasztása, plug-in nélkül

Számtalan módját mutattuk már meg annak, miként lehet a Chrome böngészőt testreszabni: volt szó hivatalos gyűjteményként elérhető vagy éppen kínai horoszkópos Chrome témákról, de mutattunk továbbiakat, beleértve saját témák létrehozását is. Ma viszont egy olyan lehetőséget mutatunk amely immár a Chrome része, de egyelőre kicsit trükkösen lehet beüzemelni. Később ez egyszerűsödik majd, de addig is, akinek már most kedve támad rá, pár mozdulattal elérhetővé teheti a böngészőjében. Telepíteni nem kell semmit hozzá, csak a legújabb Chrome verziót. Ettől kezdve a Chrome felület színének beállítása és Chrome hátterek kiválasztása egy kattintással megoldható lesz, mindenféle extra plug-inek nélkül.

Chrome felület színének beállítása és Chrome hátterek kiválasztása

Előre szólunk, hogy az alábbi funkciók összessége csak a Chrome 77-es verziójától érhető el. A korábbi kiadásokban csak egy részük szerepel, illetve az előző Chrome Canary változatban volt még elérhető mindez. Most viszont, ha frissítünk az aktuális 77-es verzióra, akkor gond nélkül beállíthatjuk.

Első lépésként nyissuk meg a Chrome böngészőben a chrome://flags oldalt. Ez a Chrome kísérleti funkcióinak gyűjtőhelye. Mivel rengeteg ki- és bekapcsolható extra van itt, érdemes a keresőt használni a számunkra fontos három funkció megkereséséhez.

Search flags részben előbb keressünk rá az NTP customization kifejezésre. Így elvileg két opciót dob fel a böngésző. Mind a Chrome Colors menu, mind az NTP customization menu version 2 lehetőség mellett állítsuk Enabled értékre a kapcsolót.

Ezután keressünk még rá a Custom color picker kifejezésre. A megjelenő Custom color picker for Chrome Colors menu opció esetében is állítsuk át Enabled értékre a kapcsoló.

Ha mindezzel megvagyunk, indítsuk újra a böngészőt (ehhez elég a jobb alsó sarokban a módosítások hatására megjelent Relaunch Now gombra kattintani. A böngésző ekkor bezáródik, majd automatikusan újraindul.

Mostantól, ha új lapot nyitunk a böngészőben, a + jelre kattintva, a megjelenő nyitófelület jobb alsó sarkában látunk egy ceruza ikont. Erre kattintva pedig elérhetjük a BackgroundShortcuts és Color and theme felületeket. Az elsőnél háttérképet választhatunk az alap felülethez, a másodiknál a gyorslinkek elrendezését módosíthatjuk, míg a Color and theme részben egy kattintással átállíthatjuk a Chrome színvilágát az alapértelmezett sablonok segítségével, vagy akár tetszőleges színt kiválasztva is.

Ha később mégsem lenne szükségünk ezekre a lehetőségekre, akkor a fentiek alapján keressük meg a módosított funkciókat – ezeket ilyenkor a chrome://flags lap tetején is megtaláljuk már – és állítsuk őket default értékre. 

Nem tudni, a Chrome később verzióiban mikortól lesz alapból elérhető ez a lehetőség (vagy esetleg kikerül-e belőle teljesen), de a V77-es kiadásban még gond nélkül használhatjuk, hogy teljesen átszabjuk a böngésző hangulatát.

Ne maradjon le erről sem!