Ingyenes programok frissítése automatikusan, csoportosan

Nem is olyan régen mutattuk be az iObit Uninstaller 9 alkalmazást, amelynek segítségével tökéletes alapossággal törölhetők a gépről a megunt programok. De mi van akkor, ha mi kifejezetten kedvelünk bizonyos alkalmazásokat, s ennek megfelelően nem törölni, inkább folyamatosan frissíteni szeretnénk azokat, hogy azonnal hozzájussunk az új funkciókhoz, s persze a hibajavításokhoz, amelyekkel megelőzhetjük az adatvesztést (technikai vagy a kiberbűnözők oldaláról történő megközelítésben egyaránt). Bár a programok többsége rendelkezik ma már valamilyen frissítési menüponttal, ez sokszor nem jelent automatikus frissítést, csak egy linket a letöltési oldalra. Ráadásul sok program esetében olykor macerás is nyomon követni a megjelenő alverziókat, pedig ezek gyakran kritikus hibajavításokat tartalmazhatnak. Ám a ma bemutatásra kerülő kis alkalmazás segítségével az ingyenes programok frissítése automatikusan is megoldható. Egy lépésben, csoportosan frissíthetjük kedvenceinket. Sőt, adott esetben megismerhetünk újabb, népszerű ingyenes szoftvereket is, és ezek telepítése is mindössze egy kattintás lesz.

iObit Software Updater 2: ingyenes programok frissítése automatikusan

Az iObit Software Updater nem most szerepel nálunk először, a korábbi verziót már bemutattuk egy cikkben. Most azonban megjelent az iObit Software Updater 2, amely alap funkcióit tekintve ugyan pont azt nyújtja mint elődje, de a motorház alatt azért fontos újdonságok találhatók.

Röviden azért foglaljuk össze, mire is jó a program: segítségével a legnépszerűbb ingyenes szoftverek frissítését egyszerűsíthetjük. Az ingyenes verzió ugyan nem képes az automatikus frissítésre, de elindítása után mindössze egyetlen kattintás, hogy – az általa ismert – a gépre telepített programokhoz letöltse és telepítse a frissítéseket. Így a legújabb verziókat akár 2, akár 10 programhoz ugyanúgy egy mozdulat lesz beszerezni. Vagyis megspóroljuk, hogy keresgélni kelljen az interneten, le kelljen tölteni minden új verziót külön, majd még telepíteni is azokat.

Másodlagos funkcióként a program külön listában tálalja nekünk a legnépszerűbb ingyenes alkalmazásokat, amelyek telepítőkészletét így szintén nem kell keresgélnünk sehol. Kijelöljük a listában amire szükségünk van, majd elindítjuk a telepítésüket. Rengeteg időt és fáradtságot spórolhatunk így.

Egy ilyen jellegű programnál persze kiemelt kérdés, hogy mégis hány ingyenes szoftvert ismer a telepítés és frissítés tekintetében. Nos, az iObit Software Updater 2 immár 80%-kal bővített adatbázissal dicsekedhet elődjéhez képest. Ráadásul ezek 99%-ánál képes úgynevezett csendes telepítésre, vagyis mindenféle megszakítás nélkül felpakolja a kért programot a gépünkre.

Szintén hasznos újítás, hogy az új verzió optimalizált frissítési algoritmust kapott, így a letöltési és a telepítési folyamatok egyaránt gyorsabban zajlanak.

Ugyancsak nem elhanyagolható szempont, hogy a program teljesen honosított, magyar nyelvű felülettel rendelkezik, így a nyelvi hiányosságok sem jelenthetnek akadályt a használatában.

Összegzésül

Mindent egybevetve az iObit Software Updater 2 bárkinek jól jöhet, aki sok ingyenes alkalmazást használ napi szinten, és szeretné azokat a lehető legkényelmesebben frissen tartani. Így biztosíthatjuk a folyamatos hibajavításokat, az esetleges új funkciókat, illetve az időközben megjelenő új kiadásokat.

A csoportos telepítéssel kapcsolatban amúgy korábban mutattunk már alternatív megoldásokat, így ha valakinek nem jönne be az iObit megoldás, tesztelheti azokat is. De szerintünk egy próbát mindenképpen megér az iObit Software Updater 2. Az ingyenes verzió letölthető a készítők oldaláról, s ugyanott lehet kulcsot venni a Pro változathoz, ha szabadulni szeretnénk az ingyenes kiadás – amúgy visszafogott – reklámjaitól és igénybe vennénk a teljesen automatikus frissítési funkciót is a manuális – ámde szintén csoportos – mellett. A hirdetések és a külső programok telepítésének lehetősége miatt a Virustotalon a teszt időpontjában négy figyelmeztetést is kaptunk, de ez nem vírusfertőzésre utal, pusztán a program működése miatti figyelmeztetés (hiszen harmadik féltől származó alkalmazásokat telepíthetünk vele a gépünkre).

Ne maradjon le erről sem!