Ingyenes programok csoportos telepítése Windowson és macOS-en

Hihetetlen mennyiségű ingyenes alkalmazás létezik Windowsra és macOS-re egyaránt. Mi is írtunk már rengetegről, de nem félünk tőle, hogy kifogyunk a lehetőségekből. Ez eddig ugyebár jó hír. Sokkal kevésbé kellemes élmény, amikor egy-egy PC vagy Mac újratelepítésekor, vagy új gép vásárlásakor egyenként kell összevadászni ezeket a programokat és telepíteni mindet. Szerencsére az ingyenes programok csoportos telepítése Windowson és macOS-on egyaránt megoldható, méghozzá igen egyszerűen. Máris mutatjuk a trükköt!

Ingyenes programok csoportos telepítése Windowson

Kezdjük a Windowsos megoldással, itt ugyanis egyértelműen a legjobb ingyenes alkalmazások telepítését oldhatjuk meg, adott esetben egyetlen kattintással. Ehhez nem kell mást tennünk, mint ellátogatni a Ninite oldalára, ott szépen bejelölni a számunkra izgalmas alkalmazásokat, majd rákattintani a Get Your Ninite gombra.

A letöltött telepítőprogram nevében szerepelni fog minden kiválasztott alkalmazás neve. Valójában ez a program még nem tartalmazza a telepítőkészleteket, de ha elindítjuk, egymás után – felhasználói beavatkozás nélkül – letölti és telepíti az összes kiválasztott alkalmazást a gépünkre.

Minthogy ingyenes szoftverekről van szó, a telepítés végeztével azonnal használatba is vehetjük azokat. Ráadásul a frissiben történő letöltés nagy előnye, hogy eleve az aktuális verziót kapjuk mindegyikből, így nem kell majd rögtön frissítéssel kezdeni a munkát.

A Ninite a rendszernek megfelelő változatokat telepíti, vagyis ha 64 bites Windowst használunk, akkor a 64 bites verziók kerülnek a gépünkre. A készítők ígérete szerint a telepítők mentesek mindenféle kéretlen eszköztáraktól és hasonló extra zagyvaságoktól. Mindezt egybevéve kifejezetten jól járhatunk, ha így telepítjük a népszerű programokat (7zip, Firefox, Cclener, FileZilla, FoxitReader, LibreOffice, HandBrake, XnView, VLC stb. szerepelnek a kínálatban).

Ingyenes programok csoportos telepítése macOS-en

macapps.link hasonló megoldást valósít meg macOS alatt, mint a Ninite Windowson. Sajnos itt nem csak ingyenes programok kerültek a gyűjteménybe, hanem fizetős változatok is. Viszont ha azokhoz eleve van licenc kódunk, akkor a telepítésüket megoldhatjuk az ingyenes alkalmazásokkal együtt, aztán az első indításnál elvégezhetjük a teljes verzió beüzemeléséhez szükséges regisztrációt.

De ha csak az ingyenes kínálatot vesszük alapul, a macapps.link készítői akkor is dicséretes munkát végeztek. Ráadásul a csoportos telepítés itt is nagyon egyszerű: a macapps.link oldalon kiválasztjuk, mely alkalmazások érdekelnek minket, majd a felület jobb felső sarkában látható zöld, Install X app (ahol X a kiválasztott programok mennyisége) gombra kattintva megkapjuk a telepítéshez szükséges curl parancsot.

Ezt másoljuk a vágólapra, illesszük be a Terminalba (a macOS parancssora, amelyet az Applications / Utilities mappában találunk) és nyomjunk egy Enter-t. Jó, hát a Terminal nem mindenkinek a szíve csücske, de azért lássuk be, beilleszteni egy parancsot, majd az Enter lenyomásával elindítani, még mindig egyszerűbb, mint minden egyes programnak meglátogatni a honlapját, letölteni a megfelelő verziót, majd egyesével telepíteni azokat a megfelelő módon.

Immár nincs más dolgunk, csak kivárni a programok beavatkozás nélküli letöltését és telepítését. 

Biztonság

Bár nem vagyunk hívei az idegen gyűjteményekből történő telepítésnek, a tesztek során nálunk semmiféle probléma nem merült fel egyik szolgáltatással sem. Mindkettő meglehetősen régóta működik, megbízhatóan. Ettől függetlenül, általánosságban is elmondható, hogy mindig biztonságosabb közvetlenül a készítők oldaláróül letölteni egy-egy program telepítőkészletét, vagy ha lehet, a rendszerek alkalmazásboltjaiból beszerezni a szükséges szoftvereket. Ám ha valaki nem akar egyesével bajlódni egy halom alkalmazás friss verzióinak letöltögetésével és telepítésével, a fenti két szolgáltatás abszolút összkomfortos megoldást nyújt e feladat egyszerűsítéséhez.

Ne maradjon le erről sem!