Gyors letöltésvezérlő program ingyen, videók letöltésére is

Manapság már szinte mindenki az internetről szerzi be a videókat, programokat, zenéket, különféle sablonokat stb. A témakörök száma szinte végtelen, s most tekintsünk el attól, hogy legális, vagy éppen kalóz anyagokról van szó, a világháló temérdek letölthető fájlt kínál a felhasználóknak. Csak hát lássuk be, a modern böngészők beépített letöltés-menedzser felületei nem éppen sokoldalúak, így például ha elakad egy letöltés, az esetek többségében azt nem onnan folytathatjuk, ahol abbamaradt, hanem kezdhetjük előről. Szerencsére akadnak kiváló letöltésvezérlők, például valamikor az év elején összeszedtük, melyek a legjobb Chrome kiegészítők erre a célra. De akad a világban számos letöltésvezérlő program ingyen és pénzért egyaránt. Mi most egy ingyenes, nyílt forráskódú példával szolgálunk, amely kifejezetten praktikus és gyors megoldást jelenthet, ha gyakran töltünk le nagy fájlokat az internetről. Ráadásul ez a program akár weboldalakon beágyazott videók letöltésére is alkalmas.

Gyors letöltésvezérlő program ingyen, videók letöltésére is

Az Xtreme Download Manager a Sourcefogre oldalról tölthető le, Windowsra, macOS-re és Linuxra egyaránt (az aktuális verziók itt tölthetők leez pedig a hivatalos honlap). A program nem új, már jóideje elérhető. 

Tulajdonképpen egy hagyományos letöltésvezérlő alkalmazásról van, amely képes akár több szálon is letölteni a kiválasztott fájlokat. Ennek köszönhetően akár gyorsíthatjuk is vele a letöltések sebességét, de ez azért erősen függ az internetkapcsolatunktól és a forrásként szolgáló szervertől is. A készítők 500%-os gyorsulás ígérnek, amit nem tudunk mérésekkel alátámasztani, de kétségtelen, hogy a tesztek során sok esetben bizonyult jóval gyorsabbnak, mint amikor a böngésző saját letöltésmenedzserét használtuk.

A többszálú letöltés tehát sokszor jól jön, de még ennél is fontosabb, hogy az Xtreme Download Manager igyekszik a megszakadt letöltéseket onnan folytatni, ahol azok abbamaradtak, így jó esély van rá, hogy mondjuk egy több gigabájtos Linux telepítőkészlet letöltését nem kell állandóan előről kezdeni, ha a szerver vagy az internetkapcsolat hibájából adódóan megszakad a folyamat.

De van ennél is izgalmasabb tulajdonsága az Xtreme Download Managernek: használhatjuk videók letöltésére is, nem csak letöltési oldalakról, hanem akár egy-egy weblapba beágyazott videók esetében is. Sőt, a letöltött videókat akár közvetlenül a programban konvertálhatjuk is, más videoformátumba (így megússzuk az amúgy tömegesen elérhető videokonvertálók használatát). 

A letöltés ráadásul a legtöbb esetben annyiból áll, hogy a megnyitott lapon található videó észlelésekor azonnal felugrik egy Download Video gomb, amelyre kattintva kiválaszthatjuk a letöltendő videofájlt (ez például a Youtube esetében fontos, ahol a szerver eleve több változatot tárol), illetve azt is, milyen formátumba konvertálja nekünk azt a program (nem kötelező, letölthetjük az eredeti változatot is).

A program beépül a legnépszerűbb böngészőkbe (Chrome, Firefox, Vivaldi, Opera, Safari stb.) és támogatja a proxy használatot is. Letöltéseinket időzíthetjük is benne, így nem kötelező azonnal elindítani a folyamatot, elég, ha összeválogatjuk amire szükségünk van, aztán a kívánt időpontban a program szépen letölt mindent, amit összeszedtünk. Ha mégis munka közben töltenénk le, de azért szükségünk lenne némi sávszélességre az aktuális faladatainkhoz (levelezés, böngészést stb.) is, van lehetőség a letöltéshez használt sávszélesség korlátozására is. Így ugyan lassabban érkeznek meg a fájlok, viszont cserébe gond nélkül dolgozhatunk, párhuzamosan a letöltésekkel.

Mindent egybevetve az Xtreme Download Manager egy kifejezetten jól sikerült letöltésvezérlő program. Kissé lehangoló, de egyértelmű és könnyen használható felülettel. Ráadásul teljesen ingyen, minden asztali rendszerre. Szerintünk érdemes kipróbálni.

Ne maradjon le erről sem!