Nem posztol a Facebook, nincs kép az Instagramon? Itt megtudja, mi történt!

Az elmúlt időszakban meglehetősen sokszor rakoncátlankodott a Facebook és a cég többi szolgáltatása. Volt, akinél nem jelentek meg a képek a hírfolyamban, volt, akinek nem ment a belépés a szolgáltatásokba, volt, aki nem tudott új élményt megosztani ismerőseivel, vagy éppen képtelen volt elérni bárkit a Messengerben. De nem csak a Facebook esetében lehetnek működési problémák. Az online világ már csak ilyen törékeny alapokra épül. Bármikor gond adódhat a szerverekkel, akár egy sima karbantartás, akár egy rosszindulatú kibertámadás miatt. Ezzel csak egy gond van: a legtöbb felhasználónak ilyenkor nem az az első gondolata, hogy “hoppá, behalt a szerver, majd újrapróbálom tíz perc múlva”. Sokan ilyenkor azonnal az eszközeikben vagy a számítógép/okostelefon rendszerében, esetleg az éppen használt alkalmazásban látják a probléma okát, s jön a teljesen felesleges újraindítás, törlés és újratelepítés, netán szétszedés. De valószínűleg az asztalcsapkodás sem ritka. Ezek az online szolgáltatások annyira az életünk részévé váltak, vagy oly fontos munkaeszközök lettek, hogy személyes támadásnak fogjuk fel, ha átmenetileg leállnak. Mit tegyünk hát első körben, ha nem posztol a Facebook, nincs kép az Instagramon, vagy nem enged belépni a Messenger? Nos, véleményünk szerint, mielőtt a helyi eszköztárat kezdjük amortizálni, érdemes meggyőződni róla, hogy globális szinten egyáltalán működik-e az adott szolgáltatás. Ehhez mutatunk most két, teljesen ingyenes eszközt. Azért első körben azt érdemes ellenőrizni, hogy az internetkapcsolatunk megfelelően működik-e. De ha ott nincs hiba, akkor jöhet a globális nyomozás, mindössze pár kattintással.

Nem posztol a Facebook, nincs kép az Instagramon? Itt megtudja, mi történt!

Első ajánlatunk már szerepelt egyszer nálunk, aminek az az oka, hogy ez talán a legjobb olyan szolgáltatás, amely folyamatosan monitorozza a világháló legnépszerűbb szolgáltatásait. 

Az Outage.report egy állandóan frissülő listát mutat, amelyen folyamatosan látható egy-egy grafikon formájában, hogy az adott szolgáltatással éppen van-e valamilyen zűr. A listaelemre kattintva térképen is láthatjuk, hogy a világ mely területein jeleztek leginkább problémát a felhasználók, s azt is láthatjuk, pontosan milyen gondokat jelentettek (belépési hiba, alkalmazás működési gond stb.), az adott szolgáltatás lehetőségeinek megfelelően. Ha úgy gondoljuk, mi magunk is jelenthetjük a hibát, amit tapasztalunk.

Egy másik hasonló oldal az Downdetector, amely szintén részben a felhasználói visszajelzésekre épít. A lehetőségek itt is ugyanazok, hasonlóképpen van térképes megjelenítés és visszajelzési lehetőség is.

Tulajdonképpen teljesen mindegy, hogy a két fenti oldal közül melyik infóira támaszkodunk. Mindkettő megbízható forrás, ha azt szeretnénk tudni, egy online szolgáltatásnál épp jelentkeztek-e problémák, vagy sem. Ha úgy tűnik, hogy rajtunk kívül mindenki vidáman használja az adott szolgáltatást, akkor már elkezdhetünk keresgélni a helyi problémák között.

Ne maradjon le erről sem!