A kalkulátor programok gyöngyszeme macOS-re

Miféle különbség lehet a különféle kalkulátor programok között, aminek köszönhetően még gyöngyszemek is akadnak közöttük? Nos, korábban mutattunk már erre példákat. Az egyik a Google saját megoldása volt, amelyet a Google keresőbe építettek be (valutaváltóval együtt), a másik pedig a végtelenségig alakítható maces számológép, temérdek extrával. Mai választottunk talán inkább a Google keresőjébe integrált megoldáshoz hasonlít jobban, de még annál is izgalmasabb dolgokat tud, ráadásul offline.

Numi: a kalkulátor programok gyöngyszeme

A Numi felülete eltér a megszokott számológép alkalmazásokétól. Itt ugyanis egy darab gombot nem találunk. Se számokkal, se műveleti jelekkel. A program első ránézésre inkább hasonlít egy szövegszerkesztőre, s hát használatát tekintve is elsősorban arra emlékeztet. itt ugyanis a billentyűzet segítségével kell bevinnünk a kiszámítandó műveleteket.

Vagyis egyszerűen be kell írnunk például, hogy 5 + 5, s a program a sor végére odabiggyeszti az eredményt. Aztán jöhet a következő sor, s ott egy újabb művelet. Ez így ugyan poénos, de ettől még nem lennénk lenyűgözve. Ahogy attól sem, hogy egy sorba értelemszerűen az összeadásnál bonyolultabb műveletsort is felvéshetünk, s azzal is azonnal számol.

Az igazi poén a dologban, hogy a Numiban használhatunk változókat is. Például az osszeg = 5 + 5 sor segítségével máris létrehoztunk egy osszegnevű változót, amelynek értéke a fentiek hatására 10 lesz.

Ettől kezdve a többi sorban már simán hivatkozhatunk az osszeg változóra, például így: osszeg – 2, aminek az eredménye esetünkben 8 lesz. De most jön az igazi fordulat! Ha a következő sorba beírjuk az osszeg EUR in HUF utasítást, akkor a sor végén az aktuális euró árfolyamnak megfelelően megjelenik a 8 eurónak megfelelő forint érték. Így aztán számolgathatunk valutákkal is kedvünkre.

De ugyanígy számolhatunk időzónákkal, űrmértékekkel, s megannyi más fontos egységgel. Akár tudományos számításokat is elvégezhetünk. A teljes dokumentáció itt található. Mindenre képes a program a számolás tekintetében.

S persze az egészben az a legszebb, hogy így minden számításunknak nyoma marad, mintha papíron végeznénk el. Ráadásul a változók segítségével könnyedén tudunk hivatkozni a számítások eredményeire is. Az a helyzet, hogy szinte minden esetben sokkal praktikusabb, mint a hagyományos számológép szoftverek használata.

Sajnos a Numi jelenleg csak macOS-re érhető el (ott használhatjuk alkalmazásként és a Today felület widgetjeként is. A program jelenleg béta, így egyelőre ingyen is letölthető, de a végleges verzió fizetős lesz. Viszont a Setapp gyűjteményben is megtaláljuk, így aki arra előfizetett, onnan is eléri majd folyamatosan. Titkon azért reménykedünk, hogy egyszer majd készül belőle windowsos és okostelefonos változat is.

Ne maradjon le erről sem!