Élvezetes játékok letöltése ingyen és olcsón, minden stílusban

Bár a számítógép nagyszerű munkaeszköz, ugyanilyen jól jöhet akkor is, ha kicsit kikapcsolódnánk és szórakoznánk. Ehhez temérdek jobbnál jobb játékprogram áll a rendelkezésünkre. A felsőkategóriás játékoknak persze megkérik az árát, de a helyzet az, hogy nem mindig kell csúcs grafika és több napig tartó játékmenet ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a gép előtt ülve. Olykor még a retró stílusú, vagy pár perc alatt végigtolható pályákat tartalmazó játékok is igen szórakoztatók. Éppen ezért most csokorba gyűjtöttünk pár helyet, ahonnan a valóban élvezetes játékok letöltése ingyen, vagy nagyon olcsón megoldható.

Játékok letöltése ingyen vagy nagyon olcsón

Összeállításunkban mutatunk néhány olyan gyűjtőoldalt és szolgáltatást, amelyek ingyen vagy nagyon kedvezményes áron kínálnak játékokat, illetve szolgálunk pár konkrét játékkal is, amelyek teljesen ingyen tölthetők le. Szerintünk ezekkel érdemes kezdeni, ha valaki nem szeretne tízezreket költeni pár órányi szórakozásért.

Profi játékok, akár ingyen is

Kezdjük két nagy névvel. Az egyik a Blizzard, amely elsősorban a saját játékait kínálja, köztük olyan nagy neveket, mint a World of Warcraft MMORPG vagy Starcraft 2 startégiai játék. Azért emeljük ki e kettőt, mert ezekkel akár teljesen ingyen is lehet játszani, annak ellenére, hogy mindkettő vérprofi. A World Of Warcraft esetében ugyan erős korlátozás, hogy a karaktereket csak húszas szintig fejleszthetjük, de ez egy-egy karakter esetében is több órányi izgalmas játékok jelent, s hát annyira lehet variálni a kasztokat a játékban, hogy bőven elleszünk vele napokig is, mire mindet kipróbáljuk. A játék nem jár le, a 20-as karakterekkel addig játszunk, ameddig akarunk, csak hát nem nagyon jutunk már velük el új területekre, hogy ott is kalandozzunk. Hatalmas fantáziavilágról beszélünk egyébként. Ha valakinek nagyon megtetszik, válthat havi előfizetésre és fejlesztheti tovább kedvenceit.

A Starcraft 2 esetében kevesebb a limit és ez egy kifejetetten szép stratégia játék, szóval aki szereti a stílus és még nem próbálta (ha van ilyen), ne hagyja ki tovább. Végül szintén ingyen játszható a Heartstone nevű online kártyajáték, amely a World of Warcraft világára épül. Nagyon szórakoztató akkor is, ha amúgy nem vagyunk jártasak a WOW-ban.

Másik nagy név a Steam, amelyen több fejlesztő játékai közül válogathatunk. Bár itt teljes árú kiadványok is szerepelnek, ezeket nagyon gyakran akciózzák, így ha figyelünk, igen olcsón juthatunk hozzá valódi gyöngyszemekhez. Addig pedig kipróbálhatjuk a temérdek ingyenes játékot, amelyek letölthetők a Steam szolgáltatásból (többségükhöz persze vannak fizetős kiegészítők, de azok nélkül is remek szórakozást nyújtanak). Aki konkrétumokra vágyik, annak javasoljuk korábbi összeállításunkat e két szolgáltatásról.

Régi játékok olcsón

Ha valaki beéri régi klasszikusokkal a GOG.com oldalon szinte biztosan megtalálja régi nagy kedvencét. Ezen az oldalon nagyon jutányos áron lehet hozzájutni ezekhez a játékokhoz, ráadásul DRM mentes változatban és sokszor rengeteg extrával. Így nem csak a játékhoz juthatunk hozzá, hanem kapcsolódó háttérképekhez, zenékhez stb. is. A DRM mentesítés kifejezetten előnyös, hiszen a legtöbb másolásvédelem ma már nem működőképes az eredeti CD-s, DVD-s változatokon, így hiába rendelkezünk esetleg egy ilyen játékkal, jó esély van rá, hogy nem tudjuk működőképesen telepíteni. A GOG-ról letöltött verziókkal azonban ezt a problémát is kiküszöbölhetjük.

Nosztalgia-játékok a C64 és A DOS világból, ingyen

Természetesen akadnak olyan retró játékok is, amelyek már nem megvásárolhatók, hiszen sok régi fejlesztőcsapat és kiadó megszűnt. Ezeket a játékokat megtaláljuk a MyAbandonware oldalon, ahol 1978-2018-ig megjelent programok találhatók, minden stílusban, PC, Mac, vagy C64 platformokról egyaránt. Az oldalról letölthető játékok legális volta azért pár esetben megkérdőjelezhető és víruskeresővel sem árt átnézni őket, de a többség tényleg nem szerezhető már be más forrásból. Korábban részletesen is írtunk az oldalról, sőt, ott azt is leírtuk, miként üzemelhetők be a régi DOS játékok Windowson vagy macOS alatt.

Ha valaki szeretne biztosra menni a jogtisztaság és vírusmentesség ügyében, sőt, szeretné megúszni a telepítést is, annak másik remek megoldással tudunk még szolgálni: az interneten elérhetők a régi C64-es és DOS játékok online emulátorban is. Ezeket gond nélkül lehet futtatni a böngészőben és itt is megtalálunk egy halom nagy nevet a régi időkből. A C64-es gyűjteményről itt, a DOS-os összeállításról pedig itt írtunk korábban.

Modern ingyenes játékok

Végül következzen pár ingyen játszható játék, amelyeket az elmúlt években kipróbáltunk és szerintünk kifejezetten jól sikerült darabok. Az FPS rajongók számára ilyen például a Red Crucible és változatai (Windowson és macOS-en egyaránt játszható, multiplayer FPS) vagy az Americas Army. Ezek aktuális verziói bekerültek a Steam gyűjteményébe is, így onnan tölthetők le és telepíthetők.

Ha valaki inkább virtuális autóversenyre vágyik, annak jó szívvel tudjuk ajánlani a Stunt Rally játékot, amely Windowson és Linuxon egyaránt játszható. Aki pedig ügyességi-logikai kombót keres, annak jó választás lesz a Neverball.

Végezetül van ajánlatunk a stratégiai játékok szerelmeseinek is, ami nem más, mint a 0.A.D., amely a nagy sikerű Age of Mythology leszármazottja. Windowson és macOS-en egyaránt használható, csodás grafikával, kellemes játékmenettel. Igaz, egyelőre béta verzió, de mi folyamatosan nyúzzuk és egyre jobbak az újabb kiadások. Lassan, de biztosan fejlődik. Jah, és magyar nyelvű menüvel is ellátták.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató