Saját zene készítése okostelefonon könnyedén, ingyenes appokkal

Nem is olyan régen mutattunk néhány weboldalt, ahonnan a saját videókhoz és egyéb projektekhez lehet letölteni jogtisztán használható zenéket, ingyen. Emellett mutattunk már egy nagyszerű zeneszerkesztő szoftvert (Magix Music Maker) is, amellyel profi minőségben készíthetünk saját dalokat. Mi köze a kettőnek egymáshoz? Nos, csak annyi, hogy ma az lesz a téma, miként oldható meg a saját zene készítése okostelefonon, bárhol is legyünk. Ráadásul ezeket a zenéket is betehetjük saját Youtube videóink alá. Jöjjön, aminek jönnie kell: zenéljük az okostelefonnal!

Saját zene készítése okostelefonon: három remek ingyenes app

Mai témánk tehát a saját zene készítése, s ezúttal elsősorban a kezdőkhöz szólunk majd, bár azt kell mondjuk, a kiválasztásra került három nagyszerű alkalmazás sok esetben tökéletes választás lehet a profiknak is. Kezdjük azzal a programmal, amellyel gond nélkül készíthetünk saját dalokat szinte bármilyen célra, ráadásul nulla zenei előképzettségre lesz szükségünk. Na jó, némi zenei hallásra és ritmusérzékre azért igen. Az alábbi megoldások persze jóval több időt és adott esetben pénzt igényelnek, mintha a bevezetőben említett weboldalakról töltenénk le ingyenes, jogtiszta zenéket, viszont meglesz az az előnye a dolognak, hogy így pont kellő hosszúságú dalokat kreálhatunk, illetve teljesen egyedi számokat használhatunk, nem csak simán beállunk a sorba…

Remixlive

Kedvencünk, a Remixlive használható iPhone-on és Androidon egyaránt. Ingyen tölthetjük le a megfelelő alkalmazásboltból. Korábban írtunk róla részletes tesztet, így most nagyon mélyen nem mennénk bele a használatába, de nagyjából annyi lesz a feladatunk, mint egy DJ-nek: az előre definiált loopokat kell a megfelelő ütemben ki- vagy bekapcsolni, összehangolva a szólamokat, effekteket, szűrőket, s kvázi élőben lenyomni a dalt, amelyet természetesen rögzíthetünk is. Ha megvan a felvétel, már exportálhatjuk is, hogy felhasználjuk projektjeinkben.

A Remixlive-ban készült dalok akár saját videókban is használhatók, viszont önállóan a loopokat nem értékesíthetjük tovább, csak ha előbb egyedi zeneszámmá gyúrjuk azokat. A felhasználásra vonatkozó szabályokról itt találni részletes leírást. A programhoz kapunk néhány alap csomagot, de az alkalmazáson belül van lehetőség további loop-gyűjtemények vásárlására is, különféle zenei stílusokban. Akadnak közöttük gyengébb darabok, de javarészt jól használhatók.

Sőt, van bőven igazi profi cucc is, amelyekkel élmény zenélni. Emellett vásárolhatunk extra effekteket is, illetve az export lehetőség is fizetős, de szerencsére csak pár száz forintba kerül, a többi extra pedig inkább a profikat célozza. Kezdők megússzák pár loop-csomag és az export funkció beszerzésével. Előtte pedig ingyen gyakorolhatnak az ingyen kapott mintákkal.

Magix Music Maker JAM

Második választottunk a Magix Music Maker JAM, amely a bevezetőben említett Magix Music Maker Premium kistestvére. Ingyen letölthetjük és használhatjuk, de itt is meg kell vásárolnunk a további loop-gyűjteményeket, ha nem elégszünk meg az alap csomaggal.

A Magix alkalmazása használatában nagyon hasonló a Remixlive-hoz, de mégis más egy kicsit. Ízlés kérdése, kinek, melyik jön be jobban. Mivel ingyenesek, így kockázat nélkül kipróbálhatjuk mindkettőt, s aztán abba érdemes pénzt befektetni a loopokra, amelyik jobban kézre áll (a szó legszorosabb értelmében). A Magix esetében viszont tisztában kell lennünk azzal, hogy a loopokat alapból nem használhatjuk fel kereskedelmi célokra, de mondjuk a Youtube-on ingyen megosztott videókhoz simán. A licenceléssel kapcsolatos részletek itt olvashatók.

A dalok felhasználása előtt ezt mindenképpen érdemes elolvasni! A MMM JAM-ben készült dalokat bizonyos esetekben ugyanis eladhatjuk, de ehhez külön licenc díjat kell fizetünk (mellesleg egészen kellemes árak vannak, ahhoz képest, amit el szoktak kérni ilyenekért).

Apple Garageband

Végül következzen egy vérprofi, mégis teljesen ingyen használható alkalmazás, bár ebben az esetben már csak az iPhone-t használók lesznek olyan szerencsések, hogy használatba vehetik. Az Apple két remek zeneszerkesztővel van jelen a piacon macOS-re: az egyik a professzionális, stúdiókban szánt Logic Pro, a másik pedig az otthoni- és hobbi felhasználóknak szánt Garageband. A furcsaság az, hogy a Garageband jóval túlmutat azon, amit egy ingyenes programtól elvárnánk.

Profi virtuális hangszerek, kiváló minőségű loopok, rengeteg szűrú és effekt vár ránk. S az egészben az a legnagyobb poén, hogy a Garageband nem csak Macen, hanem iOS alatt is elérhető, teljesen ingyen. Még csak a hangszereket, loopokat sem kell megvenni, azokat is ingyen tölthetjük le (viszont alkalmazáson belül külön letöltendők, egyszerű helytakarékossági megfontolásból, mert a jóminőségű hangfájlok azért eszik a tárhelyet így ha nekünk mondjuk nincs szükségünk a japán vagy kínai tradicionális hangszerekre és loopokra, akkor azokkal kár lenne felemésztetni még pár száz megabájtot).

A Garageband iPhone-on szinte pont ugyanazt nyújtja, mint a macOS változat, szóval a lehetőségek szinte korlátlanok, csak éppen az egész elfér a tenyerünkben. Ezzel a programmal már teljesen egyedi dalokat is alkothatunk, s ez akkor sem lesz különösebben nehéz, ha loopokat nem is használunk. A virtuális hangszerek használata is egészen egyszerű, hála az Apple különleges megoldásainak.

Ne maradjon le erről sem!