Saját remix készítése, teljes kényelemben

Saját dalokat készíteni általában nagy öröm, különösen akkor, ha nem feltétele a dolognak, hogy több éven át zenei suliba járjunk. Márpedig loopok segítségével meglehetősen gyorsan és egyszerűen készülhet el egy saját dal, anélkül, hogy egyetlen hangszeren is játszanánk. Az persze nem hátrány, ha van a dologhoz hallásunk is…

Mindenesetre ha az elhatározás megvan, mutatunk hozzá egy remekül használható és elérhető árú eszközt.

 

Remixlive: a “rácshálós” zenekészítő

A Mixvibes nemrég kiadta iOS alatt már népszerű Remixlive alkalmazásának maces verzióját is. A két változat alapjai megegyeznek, csak értelemszerűen az előbbit hozzáigazították az érintőképernyőhöz, utóbbi pedig abban tűnik ki, hogy MIDI eszközöket is kezel, így az érintőképernyő hiányát máris kiküszöbölhetjük egy MIDI pad csatlakoztatásával.

Míg az iPades és iPhone-os verzió ingyen tölthető le, addig a macOS változat alapból fizetős. Cserébe itt jóval több hangmintát és FX-et kapunk, amelyek egy részét az iOS változatban külön kellene megvennünk, appon belüli áruházból. Mellesleg Macen is vásárolhatunk továbbiakat pár kattintással, ha kinőttük az alap készletet.

A Remixlive lényege persze mindkét platformon azonos: választhatunk egy halom zenei stílusból, majd a loopokat egy rácshálón elhelyezve kapcsolgathatjuk kedvünkre. A rácsháló felosztása általában függ a kiválasztott csomagtól. Ha nincs MIDI eszközünk, akkor ugyan Macen kicsit macerásabb az egész kezelése egérrel, viszont a billentyűzethez is hozzárendelhetünk sorokat és oszlopokat, így azokkal is tudunk babrálni, míg az egérrel mondjuk effekteket aktiválunk.

A programban kapunk keverőpultot és FX gyűjteményt is, és természetesen van beat repeat is, hiszen alapvetően egy profi remix alkalmazással van dolgunk. Talán az FX rész az egyetlen, ami kicsit macerásan kezelhető a programban, jó lett volna valahogy a kezdőképernyőre sűríteni.

De kétségtelen, hogy így meg a loopok elérése kényelmesebb. A beállításokban persze ez is testreszabható, hozzárendelhetjük billentyűkhöz akár az FX-eket is. Mellesleg a rácsháló is variálható, így a készítők ígérete szerint szinte minden MIDI pad eszközzel összelőhető.

Hangfelvételre is van lehetőségünk, így mikrofonból vagy hangbemenetből is rögzíthetünk saját loopokat, amelyeket aztán könnyedén felhasználhatunk a készülő dalban. A saját felvételeket menthetjük csomagként és exportálhatjuk is azokat, így egy másik gépen is folytathatjuk a programban a dalok készítését.

A Remixlive-ról nem jelenthető ki, hogy kizárólag kezdőknek ajánljuk. Az árához képes meglepően sokoldalúan használható, a kapott hangminták kiváló minőségűek, s mivel sajátok felvételére és MIDI csatlakozásra is alkalmas, így akár a profik számára is kiváló segédeszköz lehet, élőben is.

Természetesen mindenről készíthetünk felvételt és aztán különféle formátumokba (veszteségmentesekbe is) exportálhatjuk. A programhoz kapott vagy vásárolt loopokból készült dalok egyébként szabadon felhasználhatók, így a Remixlive kiváló választás, ha egy explainer videóhoz, interaktív felülethez, multimédia alkalmazáshoz szeretnénk villámgyorsan készíteni aláfestő zenét, teljesen saját felépítéssel. Emitt néhány példa is a Soundcloudról (ahol egyébként közvetlenül a programból is megoszthatjuk az elkészült műveket).

A teszthez használt iPadet az iCentre.hu bocsátotta rendelkezésünkre.

Ne maradjon le erről sem!