Programok, amelyek rávesznek, hogy néha felálljunk a számítógéptől

Akár a szórakozásba, közösségi portálok nézegetésébe, akár a munkába merülünk el a számítógépen, hosszú távon mindenképpen egészségtelen, ha órákon keresztül egy pillanatra sem állunk fel a géptől. Elég csak egy kávéért elsétálni, vagy egy pár gyakorlatból álló mozgássort végigcsinálni, de legalább 5-10 perces szüneteket érdemes beiktatni a gép előtt töltött szakaszok közé. Ne meredjünk órákon át a képernyőre egy helyben ülve, mert évek múltán ennek garantáltan megisszuk a levét. Ha mi magunk alkalmatlanok vagyunk rá, hogy kordában tartsuk a számítógépezéssel töltött időt (ez talán szórakozás, Facebookozás esetében nehezebben megy, mint az irodai munka során), akkor egy ügyes program is rávehet minket arra, hogy néha felálljunk a számítógéptől.

Saját érdekünk is, hogy néha felálljunk a számítógéptől

Korábban mutattunk erre a célra egy hihetetlenül jól sikerült szoftvert, amely Windowson és macOS alatt egyaránt használható. A Rest ugyan nem ingyenes, de 7 napig ingyen kipróbálható, utána pedig – ha bevált – 2000 forint körüli áron megvásárolhatjuk a készítők oldalán vagy Macre akár az App Store-ban is. Ez a program az általunk meghatározott időintervallumokban figyelmeztet minket, hogy hagyjuk abban amit csinálunk a gépen, sőt, ennél akár durvább eszközökhöz is folyamodik, ha felhatalmazzuk rá: konkrétan megadott időtartamra megakadályozza, hogy folytassuk a munkát a gépen. Ilyenkor megjeleníthet egy szép képet, vagy akár olyan gyakorlatokat is ajánlhat, amelyeket az irodában is el tudunk végezni, hogy kicsit megmozgassuk a végtagjainkat. Érdekesség, hogy az okostelefonnal is képes összedolgozni: ha oda is telepítjük a Rest mobil változatát, akkor a számítógépet otthagyva, a konyhába, ebédlőbe kisétálva is nyomon követhetjük, mennyi időnk van még a “szünetből”.

Hasonló megoldást nyújt, viszont teljesen ingyen és csak a Chrome böngészőben végzett feladatok közben a Break Timer nevű kiegészítő. Ha a Chrome-ban dolgozunk vagy internetezgetünk, ez a modul megadott időközönként figyelmeztet minket rá, hogy tartsunk egy kis szünetet. Ezt teheti teljes méretű felületen, vagy egyszerű felugró üzenettel egyaránt. Érdekesség, hogy itt teljesen automatizálhatunk mindent, vagyis akár azt is megszabhatjuk, hogy csak munkanapokon regulázza meg a böngészésünket (ehhez megadhatjuk neki, mely napokon és mettől-meddig dolgozunk).

Ha még ezek ellenére sem tudunk felhagyni a munkával néha, akkor nincs mit tenni. Bár ha valaki csak a böngészésnek a rabja ilyen mértékben, annak még lehet esélye egy másik Chrome kiegészítővel is. A Nanny for Google Chrome nem egyszerűen figyelmeztet minket, hanem szó szerint megakadályozza, hogy a korábban megadott weboldalakat, a szintén általunk meghatározott időpontokban elérhessük. Persze ez is kijátszható, hiszen kikapcsolhatjuk a plug-int ha utunkat állja, de ha már eljutottunk odáig, hogy telepítettük és beállítottuk, talán lesz annyi önuralmunk, hogy ezt ne tegyük meg.

Idegesítő főnök, frusztráló munkahely? Arra is van megoldás!

Végül szeretnénk felhívni a figyelmet egy korábbi cikkünkre, amelyben összeválogattuk, milyen módszerekkel, programokkal védekezhetünk akkor, ha frusztráló környezetben, idegesítő főnökök irányítása alatt kell dolgoznunk.

Ne maradjon le erről sem!