2018 legjobb videokonvertáló és videoletöltő programja

Hamarosan itt az év vége, így aztán elkezdtük számba venni azokat a programokat, amelyek az egyes kategóriákban a legjobb választásnak tűnnek idén. Kezdtük rögtön a videók letöltésével és konvertálásával, hiszen ez egy elég népszerű téma, s idén is sok remek alkalmazást teszteltünk ezen a téren. A meglepetés viszont ekkor ért minket, ugyanis 2018 legjobb videokonvertáló és videoletöltő programja végül egy olyan szoftver lett, amely eddig nem szerepelt nálunk: a Wondershare Video Converter Ultimate. Az indoklás álljon alább. Használjunk akár Windowst, akár macOS-t, ezzel a programmal feltétlenül érdemes megismerkedni, ha a videók letöltésének, konvertálásának, vagy éppen okostelefonra másolásának gondolatával gyakran kacérkodunk.

2018 legjobb videokonvertáló és videoletöltő programja

A Wondershare nem éppen kezdő csapat, több nagyszerű alkalmazás is köthető a nevükhöz Windowsra és Macre egyaránt. A Video Converter Ultimate is egyike ezeknek, s ez is elérhető mindkét rendszerre. A program meglehetősen összetett, hiszen egyetlen felületről több olyan feladat is elvégezhető, amelyekhez sokszor önálló alkalmazásokat szoktunk telepíteni:

  • Videók letöltése a népszerű videomegosztó oldalakról (Youtube stb.)
  • Videók konvertálás szinte minden létező formátumból, szinte minden létező formátumba
  • DVD írás a konvertált vagy letöltött videókból
  • Videók közvetlen másolása okostelefonra
  • Alapvető videoszerkesztő funkciók (méretezés, vízjel, vágás, feliratozás, hangsáv-manipulálás stb.)
  • Extrák: videó metaadatok javítása, VR konvertálás, DVD konvertálás (Macen), GIF készítés videókból, műsorszórás helyi eszközökre, screencam funkció

Ennyi minden nem igazán szokott összejönni egyetlen programban, vagy ha mégis, akkor az egy használhatatlan monstrummá válik tőle. A Video Converter Ultimate viszont rendelkezik az összes fenti funkcióval, mégis átlátható és gyors. De ne szaladjunk ennyire előre, lássuk inkább a fenti funkciókat egyenként.

Videók letöltése Youtube-ról és társairól

Ez egy sokak számára napi szintű kérdéskör, mert bár nagyon kényelmes a Youtube, Vimeo és hasonló (tengernyi van) oldalakon online nézni videókat, de ha épp nincs időnk végignézni valamit, vagy eltennénk későbbre anélkül, hogy kockáztatnánk, hogy közben lekerül a videomegosztóról, akkor hasznos egy offline másolat készítése. Csak hát letölteni ezekről az oldalakról alapvetően nem lehet. Legalábbis az oldalon magán nincs rá lehetőség. A Video Converter Ultimate számára viszont elég megadnunk a letölteni kívánt videó linkjét, s már tölti is, ha kell, 4k/HD méretben (ha volt belőle ilyen a szerveren).

A feladat egyszerű: másoljuk Vágólapra a kérdéses videó linkjét a Youtube-on, majd a Video Converter Ultimate-ben kattintsunk a Download gombra, utána pedig a Paste URL gombra. A program kielemzi a forrást, majd felajánlja az elérhető méret variációkat a videóból. Választásunk után azonnal elindul a letöltés (opcionálisan kérhetjük a feliratok letöltését is, ha vannak). Két további variációnk is van. Az egyik, hogy a Paste URL gombnál a nyílra kattintunk, ekkor kiválaszthatjuk, hogy a videóból nekünk csak a hangsáv kell, MP3 formátumban. A másik, hogy a Download the Convert Mode üzemmód kiválasztásával azonnal átkonvertáltatunk minden videót a programmal a számunkra szimpatikus formátumra. Minthogy ez a szoftver elsődleges feladata, itt biztosan nem ér minket csalódás, választhatunk bármely népszerű videoformátum közül. Érdekesség még a High Speed Download opció, amellyel közel háromszor gyorsabban dübörögnek le a gépünkre a videofájlok. A letöltés egyébként mehet párhuzamosan is, vagyis egyszerre több anyagot is leszedhetünk a szerverekről.

A program közel 1000 videomegosztót támogat, s ezek között a Youtube-ról például nem csak egyes videókat, hanem akár komplett lejátszási listákat is leszedhetünk vele. Ráadásul ha be van kapcsolva a gyorsítás, akkor tényleg villám sebességgel tud letölteni mindent.

További érdekesség a Record Video funkció. Ha egy videót képtelenség letölteni valamiért, akkor ezzel kvázi screencam üzemmódban rögzíthetjük azt lejátszás közben. Csak körbejelöljük a felvételre szánt videót a képernyőn és már készül is a másolat (a program tudja rögzíteni ilyenkor a rendszerhangokat és a mikrofont is, ha kell). Ehhez amúgy azért nem árt egy erősebb PC.

Videók konvertálás: verhetetlen eszköztár

Talán nem nehéz kitalálni a nevéből, hogy a Video Converter Ultimate fő területe azért a konvertálás. A Convert részben akár több videoállományt is hozzáadhatunk a listához, hogy azokat egyszerre alakíttassuk át vele másik formátumra. A választék döbbenetes méretű: az MKV, AVI, MP4, MOV, WMV, ASF, DV, MPEG, WEBM, DivX és hasonló, elterjedt formátumokon túl már a HEVC MP4, OGV, TRP stb., kicsit talán egzotikusabb formátumok is megvannak. Kiválaszthatjuk a konténert és a kodeket, a kívánt képméretet, hangminőséget egyaránt. Ehhez kapunk seregnyi sablont, de ha úgy szimpatikusabb, elmolyolhatunk vele mi magunk is, minden egyes opciót testreszabva. A Device fülre kattintva a kezdőknek még a formátumokkal sem kell bajlódni, elég ha azt tudják, milyen eszközön szeretnénk majd lejátszani a videókat, filmeket. Egy halom androidos eszköz mellett természetesen az Apple telefonjai, tabletjei is szerepelnek a listában. De megtaláljuk szinte az összes játékkonzolt és médiaboxokat is.

A konvertálás mellett arra is van lehetőség, hogy több videót összefűzzünk egyetlen, általunk választott formátumú videoállománnyá. Megfelelő gép esetén gyorsíthatjuk is a konvertálási folyamatot, anélkül, hogy ez a renderelési minőség rovására menne (High Speed Conversion). Ez alapértelmezésben nincs bekapcsolva.

A videókat persze nem csak másik videoformátumba alakíthatjuk át, hanem korlátozhatjuk a dolgot a hangsávból történő hangfájl készítésre is. Így MP3, M4A, WMA, FLAC, AC3, AIFF, WAV stb. formátumba is simán átalakíthatjuk a videó hangját.

Konvertálhatunk egyébként DVD-ket is, akár közvetlenül a lemezről, akár ISO képfájlból vagy DVD mappából is. Így kedvenc DVD-s családi felvételeinket is magunkkal vihetjük később az okostelefonon, tableten, számtógépen, vagy feltölthetjük a Youtube csatornánkra.

Videók szerkesztése: ha gyorsan kell

A Convert részben a listába felvett videók nézőképe alatt találunk néhány plusz gombot is. Ezek segítségével szerkeszthetjük is a videókat a konvertálás előtt. Az Cut funkcióval kivághatjuk a feleslegesnek vélt jeleneteket: több darabra vághatjuk a videót és törölhetjük, ami nem kell. Ráadásul a szegmenseket akár önállóan is exportálhatjuk utána (de természetesen maradhatnak egy videóként is, a sallang elhagyásával).

A Crop eszközzel a képarányokat befolyásolhatjuk, vagyis eltávolíthatjuk a felesleges fekete csíkokat, vagy mondjuk négyzetesre vághatjuk a videó képét, ami jól mutat például az Instagramon vagy akár a Facebookon is. Ugyanitt lehet elforgatni is a képet.

Végül az Effect gombra kattintva különféle szűrőkkel tehetjük izgalmasabbá a felvételeket, illetve módosíthatjuk a szaturációt, kontrasztot, fényerőt a videón. Ugyancsak itt érjük el a vízjelezési funkciót, amellyel akár szöveges, akár képes (például logó) vízjel is elhelyezhető az anyagon.

Még ez sem minden: vagy ugyanis lehetőségünk feliratok hozzáadására is srt, ass, ssa formátumú feliratfájlok formájában. Ezeket így akár ráégethetjük a videóra.

DVD írás és videó másolás okostelefonra

Van két izgalmas és hasonló alkalmazásokban ritkán látott funkció még. Az egyik a Burn gombra kattintva elérhető DVD-írási lehetőség, amellyel akár a frissen listába szedett videókat, akár egy másik DVD-t (ISO képfájlból vagy DVD mappából) is felírhatunk lemezre. Ez talán manapság már nem akkora különlegesség, de ha valaki ragaszkodik a hagyományokhoz, annak jól jöhet.

Sokkal izgalmasabb a Transfer funkció, amellyel Apple készülékekre és Androidos eszközökre egyaránt átmásolhatjuk a kiválasztott videókat. Kényelmes és gyors módja ez a videók mobilizálásának. Apple eszközök esetében ehhez iTunes sem szükséges, a program ugyanis az első csatlakozáskor letölti a megfelelő drivereket a netről hozzá.

Extrák

Végül következzenek a Toolbox felületen elérhető extrák. Ezek közül a legtöbb felhasználónál valószínűleg a Screen Recorder és a GIF Maker lesz a legsikeresebb. Előbbivel a számítógép képernyőjén történő eseményeket rögzíthetjük, akár a rendszerhangokkal és a mikrofon hangjával egyetemben, utóbbival pedig bármely videót GIF animációvá alakíthatjuk, testreszabható jellemzőkkel (méret, fps, eleje-vége). Így a kedvenceinket könnyedén megoszthatjuk az interneten, akár a blogunkban, akár a közösségi oldalakon. Plusz opció, hogy fotókból is készíthetünk vele animált GIF fájlt. A képernyő felvételekhez még adalék, hog a az egérkattintásokat hanggal és kiemeléssel is lehet jelölni a felvételeken. Ezen kívül természetesen állítható a felvétel fps értéke és képminősége is.

További érdekesség, hogy VR videókat is kreálhatunk a programban (VR Converter), optimalizálva azokat olyan eszközökhöz, mint a HTC Vive, az Oculus Rift vagy a Samsung Gear VR. Ha van megfelelő DLNA/UPnP eszközünk, akkor videókat tudunk “kilőni” a TV-re, médiaboxra is, közvetlenül a számítógépről. S ha még ez sem elegendő, akkor a Fix Media Metadata nevű kis segédprogrammal lehetőségünk van a videofájlok média információinak utólagos átírására is, hogy pofásabban fessenek a modern videolejátszó alkalmazásokban (borítókép, szereplők, rendező stb. megjelenítése).

Összegzésül: akár ingyen is

A fentiek alapján talán már egyértelműbb, hogy miért a Video Converter Ultimate vitte el nálunk a pálmát idén. Ennyire összetett, mégis egyszerűen használható alkalmazást ritkán látni. Ráadásul nem kell zsákbamacskát vásárolnunk, mivel létezik belőle egy ingyenes verzió is. A Free Video Converter szintén remekül teljesít ha kell, gyakorlatilag a nagy testvér minden fontos funkcióját letesztelhetjük benne. Sajnos a videók konvertálásakor egy elég méretes Wondershare logóval látja el a képet, így használata ezen a területen azért erősen korlátozott. De például videók letöltésére, vagy éppen okostelefonra másolásukra ettől még jól jöhet. Ha mindent használni szeretnénk, amiről fentebb szó volt, akkor érdemes beruházni a Video Converter Ultimate verziójába (Windowsra itt, Macre itt vásárolható meg). A 40 dolláros éves licenc mellett 60 dolláros áron megkaphatjuk úgy is, hogy ne járjon le a használat lehetősége egy év múlva. Ha gyakran töltünk le és konvertálunk videókat, abszolút érdemes elgondolkodni a vásárláson.

Felhívjuk figyelmüket, a Youtube videók letöltése ütközik a Youtube felhasználási szabályzatával. A videók letöltése jogilag csak bizonyos feltételek mellett engedélyezett, így bár a bemutatott program technikailag képes letölteni videókat, mindig érdemes betartani a Youtube szabályzatban megtalálható, letöltésre vonatkozó előírásokat.

Ne maradjon le erről sem!