A legjobb napi tennivalóinkra figyelmeztető app iPhone-ra

Meglehetősen rohanó világunkban nem mindig sikerült megtalálni az egyensúlyt, így aztán az ember előbb-utóbb kapkodásba kezd, ami javarészt azzal jár, hogy ezt-azt szépen elfelejt. A feledékenységi szint persze személyenként változó, van, aki csak a reggeli vitaminokról feledkezik meg, van, aki a tízóraiját hagyja otthon, s extrém esetekben bizonyára előfordul olyan is, hogy egy fárasztó munkanap után valaki elfelejt beugrani az oviba a gyerekért. Ha ez utóbbi szintet nem szeretnénk elérni, akkor nem árt, ha beizzítunk valamilyen digitális segédet, amelyik figyelmeztet minket a fontos napi teendőkre. Éppen ezért arra gondoltunk (bővítve kicsit Egészség dossziénk tartalmát), megmutatjuk, melyik – szintünk – a legjobb napi tennivalókra figyelmeztető app jelenleg iPhone-ra. Ez nem egy GTD alkalmazás, vagyis elsősorban nem a munkahelyi teendők és projektek menedzseléséhez ajánljuk (arra is mutattunk már kiváló iPhone-os megoldást itt és itt), hanem arra hivatott, hogy a hétköznapi teendőinket (meditáció, gyógyszer bevétel, kutyasétáltatás, gyerekért elugrás, csekkek befizetése stb.) felügyelje és a megfelelő időpontban figyelmeztessen is minket azokra.

Today habit tracker: a legjobb napi tennivalóinkra figyelmeztető app

Korábban mutattunk már hasonló alkalmazást, amelynek érdekessége volt, hogy akár a káros szokásainkról (például cigarettázás) is megpróbált leszoktatni minket. A Today habit tracker erre nem vállalkozik, arra viszont igen, hogy lenyűgözően szép felületen vezethessük benne ismétlődő napi teendőinket. Minden egyes tennivalót felvihetünk a listájába, beállítva az ismétlődés gyakoriságát (napi, heti, havi), ha nem mindennapi, akkor a megfelelő napokat, ha pedig naponta többszöri alkalommal kell megismételnünk, akkor az ismétlések számát is.

Ezután megadhatunk figyelmeztetési időpontokat, egy tennivaló esetében akár többszörit is, majd megadhatjuk az első alkalom dátumát. Végül választhatunk, hogy milyen háttérképet rendeljen a program az adott feladathoz. Ehhez kapunk jópárat az alkalmazáson belül is, de – a prémium változat alkalmazáson belüli megvásárlása után – van lehetőség arra is, hogy saját fotót készítsünk, vagy behívjunk egy korábbit a telefonon őrzött gyűjteményünkből.

Ettől kezdve a szép háttérrel ellátott tennivalón duplán koppintva tudjuk jóváhagyni, ha az adott teendőt elvégeztük, a program pedig szorgosan követi tevékenységeinket és mindegyiknél jelzi, ha már végeztünk vele, vagy elmaradásunk van. Ha felfelé húzzuk ujjunkat az adott tennivaló képén, akkor naptárban is láthatjuk az elvégzett feladatokat. Illetve itt van lehetőségünk további funkciók hozzárendeléséhez. Mert ilyenek is akadnak.

Extrák

A fentieket azért nagyjából hozza a legtöbb hasonló alkalmazás, legfeljebb nem ilyen gyönyörű, inspiráló felületen. A Today habit tracker viszont dicsekedhet még néhány hasznos extrával is. Ilyen például, hogy minden tennivalóhoz hozzárendelhetünk ún. kártyákat. Ezeket az Add new Card gombot megérintve adogathatjuk hozzá tennivalónkhoz.

Van közöttük két külső programra vonatkozó darab, az egyik a Limbic-féle stressz-szint mérést, a másik a Welzen-féle meditációs appot hívja meg és annak adatait jeleníti meg a Today felületén belül.

Hasonlóan működik az Apple Egészség appjával történő összekötés is: az adott feladat teljesítéséhez hozzárendelt egészségügyi adatokat a program képes beírni az Egészség app adatbázisába (például ha C vitamint veszünk be, akkor a program automatikusan beírhatja az általunk megadott mennyiséget az Egészség app megfelelő kategóriájába is, amikor nyugtázzuk a feladat elvégzését). De ezen felül seregnyi mérő eszközt, diagramot stb. tudunk használni, amelyek az adott feladat elvégzéséhez kapcsolódó egyéb infókat jeleníthetnek meg (például a napi olvasásnál feljegyezhetjük azt, hogy hány oldalon vagyunk túl aznap).

A program emellett saját backup funkcióval is rendelkezik, így a fontos beállításokat, adatokat szépen elmenthetjük felhőbe, hogy ha kell, később visszatölthetőek legyenek. Sőt, ha kell, le is jelszavazhatjuk (természetesen ujjlenyomat olvasóval vagy a Face ID-val is feloldható) adatainkat.

Érdekesség még a remekbe szabott Widget is, amellyel az aznapi teendőket követhetjük nyomon. Így csak egy érintés, hogy naplózzuk ha elvégeztünk valamit közülük.

Összegzésül

Mindent egybevetve a Today habit tracker egy kifejezetten jól sikerült tennivaló-menedzser, amely nem helyettesít egy GTD programot a munkahelyi teendők figyelésére, de arra több mint tökéletes, hogy életünk fontosabb napi eseményeit naplózzuk és ha kell, figyelmeztessen is minket azokra a megfelelő pillanatban. A felülete kifejezetten dögös, élmény használni. Az ingyenes verzió sokaknak megteszi napi használatra, de szerintünk megéri befektetni az alkalmazáson belül megvásárolható extra funkciókra is (ez 1790 forintunkba kerül).

Tesztünkhöz egy iPhone XS Max készüléket használtunk, a Magyar Telekom jóvoltából.

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató