Setapp május: titkosított levezés, maces OCR program, s egyéb hasznos appok

Visszatérő vendégünk a Setapp, szerintünk a Macet használóknak mára kész főnyeremény, hiszen havi 10 dolláros előfizetésért cserébe tulajdonképpen a macOS-re készült – amúgy fizetős – alkalmazások krémjét tudhatja a keze ügyében az ember. A már most több mint 100 szoftverből álló gyűjtemény ráadásul havonta bővül, ezért is szoktunk pár havonta visszatérni rá, hogy átnézzük, milyen újdonságokkal találkozhatunk benne. Február óta van már itt naptár alkalmazás, maces OCR program, egy remek levelező, s pár hasznos fejlesztői segédprogram is. Ezeket mutatjuk be most röviden. Természetesen mindegyik itt szereplő alkalmazás megvásárolható a készítők oldaláról önállóan is, de ha többre is szükségünk van, érdemesebb lehet elgondolkodni a Setapp előfizetésen.

BusyCal: sokoldalú naptár alkalmazás

Kezdjük rögtön az egyik legjobb maces naptár alkalmazással, amely immár a Setapp előfizetőknek is egy kattintással elérhető. A BusyCal-ról írtunk anno részletes tesztet (érintve az iOS verziót is) így most csak érintőlegesen foglalkozunk vele, de azt mindenképpen tudni kell róla, hogy: összedolgozik az iCloud és Google naptárakkal, nagyon jól eltalált felülete van (nem olyan szép, mint a Fantastical, de nagyon praktikus és testreszabható), van integrált időjárás jelentés benne, ez az egyetlen naptár alkalmazás, aminek értelmesen kidolgozták az éves nézetét (és mondjuk a minden napra beíródó névnapok nem teszik teljesen használhatatlanná a színkódos jelölést). Egyszóval kifejezetten szerethető darab.

CameraBag Pro: fotók és videók színelése

A CameraBag Pro egy villámgyors és elég sokoldalú képretusáló alkalmazás, amely a számtalan Presets sablonnak köszönhetően akár egykattintásos képjavítóként is használható, de inkább azoknak tudjuk ajánlani, akik szeretnek elpepecselni a képek színelésével, átszerkesztésével. Minden effektről kapunk előnézeti képet már a kiválasztáskor, s természetesen minden módosítás hatását azonnal láthatjuk.

De a fő érdekesség, hogy az összes effektet szabadon ki- vagy bekapcsolhatjuk bármikor, akár csak átmenetileg is. Ha nem is tud annyit, mint a Lightroom, azért az kétségtelen, hogy a képek színvilágának manipulálásához akár még kényelmesebbnek is mondanánk, ráadásul van egy igen nagy előnye: nem csak fotók, hanem videók színelésére is használható. Vagyis ugyanezt az eszköztárat akár videóinkon is alkalmazhatjuk. Extraként pedig akár vízjellel is elláthatjuk benne fotóinkat és videóinkat.

Canary: titkosított levelezés

Bár nálunk az Astro és a Spark viszi a prímet, a Canary is egy kifejezetten jól sikerült levelező kliens macOS-re (van iOS app is belőle). Érdekessége az opcionális PGP titkosítás, a levelek küldésének időzítése, az olvasási visszaigazolás kérésének lehetősége, vagy a levelek elodázhatósága. Teljesen egyedi felülete van, ami vagy nagyon bejön valakinek, vagy nagyon nem. Az áttetszőség egyébként kikapcsolható, az pedig jópofa, hogy automatikusan képes alkalmazkodni a napszakhoz a világos vagy sötét külseje cserélgetésével.

Prizmo: hatékony maces ocr program

Gyorsan az egyik kedvencünk lett a nemrég a gyűjteményben landoló Prizmo is. Ez egy hihetetlenül letisztult és villámgyors OCR alkalmazás, amely akár egy USB-vel a Machez csatlakoztatütt iPhone-ról vagy iPadről is hajlandó “szkennelni”, de természetesen a rendszer által támogatott szkennereket, vagy bármilyen digitális fényképezőgépet használhatunk arra, hogy a felismerendő dokumentumokat beolvassuk. Ha van egy kész képfájlunk, azt is megnyithatjuk, de a program saját képernyőfotózó funkcióval is rendelkezik, s az elkészült képernyőképeken azonnal felismeri és szerkeszthetővé alakítja a szövegeket, majd vágólapra másolja azokat. A Prizmo lényege tehát az, hogy a digitalizált képeken, képként szkennel dokumentumokon szereplő szövegeket felismerje és szerkeszthetővé alakítsa. Így azokat bármilyen szövegszerkesztőben feldolgozhatjuk. Szerencsére van magyar nyelvi modulja is, ezt a beállítások között lehet egy kattintással letölteni.

A felismert szövegeket exportálhatjuk is, PDF-be, RTF-be, egyszerű szöveges fájlba, de például ha névjegyet szkenneltünk, akkor abból akár vCard állományt is kreálhatunk, hogy aztán bármilyen címjegyzékbe berakhassuk. Tényleg nagyon jól használható, mentes minden felesleges sallangtól. Szóval csak ajánlani tudjuk.

Aquarelo: paletták keverése

Az Aquarelo egy hasznos kis segédprogram grafikusoknak és webfejlesztőknek egyaránt. Segítségével pillanatok alatt összeállíthatjuk saját színpalettáinkat. Csak ki kell választanunk a két “végletet”, majd megadni a lépésközt, a program pedig összeállítja a teljes színátmenetet, a meghatározott lépésszámmal.

Ha megvagyunk, egy halom különféle formátumba menthetjük az így kapott színpalettát, például: json, html, ase stb. Arra is van lehetőségünk, hogy az egyes színekről azonnali információkat kérjünk, beleértve azok HEX, RGB, HSBA, CMYK kódjait is. De például egy kattintással aktiválhatjuk a kiválasztott színt a Photoshopban vagy az Illustratorban is.

TeaCode: gyorsabb kódolás

Végül egy érdekes alkalmazás fejlesztők számára. A TeaCode lényege, hogy gyorsíthatja a kódok beírását szinte bármilyen népszerű kódszerkesztőben (Xcode, TextMate, Coda, Atom stb.). A gyakran felhasznált kódrészleteket így nem kell külön másolgatni vagy újra beírni, hanem elég a TeaCode ablakát megnyitni annak billentyűkombinációjával, megkeresni a kérdéses kód blokkot, majd beilleszteni azt a kódszerkesztőbe.

Ne maradjon le erről sem!