Privát fotók elrejtése iPhone-on, egyszerűen és ingyen

Jellemzően az ember nem tart privát fotókat a telefonján, melyeket senkivel sem szándékozik megosztani. De ha mégis akadnak ilyen fényképeink a készüléken, akkor sincs gond, hiszen több megoldás is van, melyekkel megoldható a privát fotók elrejtése iPhone-on. Az egyikkel ráadásul maga a rendszer szolgál.

 

Privát fotók elrejtése iPhone-on

Az iPhone rendszerének saját Fotók appja kifejezetten jól sikerült darab, hiszen évekre visszamenőleg is eltárolhatunk benne képeket (pláne, ha előfizetünk az iCloud akár legolcsóbb csomagjára is, ahol 50 GB felhő tárhely áll rendelkezésünkre, hogy fotóinkat mindig biztonságban tudhassuk). Így aztán az ember hajlamos ott tárolni minden mobillal készített fényképet, pedig olykor azért akadnak olyanok, amelyeket nem feltétlenül szeretnénk, ha mondjuk a családtagokon kívül bárki más is látna, mondjuk egy baráti fotó mutogatós alkalomkor.

Nos, egy alap megoldásért nem kell különösebben sokat tennünk, ugyanis maga a Fotók alkalmazás is megbirkózik e feladattal. Ha néhány fotót vagy képernyőképet szeretnénk elrejteni az ismerősök szeme elől, de azért továbbra is a gyűjteményben tartanánk, akkor

  • Jelöljük ki a kérdéses képeket a programban (ha többet akarunk kijelölni, akkor a tallózó nézetben bökjünk rá a Kiválasztás gombra, majd egyenként a kérdéses fotókra)
  • Válasszuk a Megosztás gombot, s a rendszer Megosztás paneljén bökjünk rá az Elrejtés ikonra.
  • Válasszuk a megjelenő panelen az x fotó elrejtése lehetőséget (x a kijelölt fotók darabszáma).

Ennyi. Ettől kezdve az elrejtett fotókat az Albumok nézetben találjuk meg, a Rejtett nevű albumba elbújtatva. Egyébként máshol nem lesznek elérhetők a telefonon.

 

Zárjuk őket jelszavas jegyzetbe

Az iOS 9 fölötti verziók esetében van egy másik megoldás is, amelyet szintén maga a rendszer biztosít számunkra. A Jegyzetek alkalmazásban hozzunk létre egy feljegyzést, szúrjuk be a megszokott módon a kérdéses fotókat, majd nincs más hátra, mint jelszóval levédeni az adott jegyzetet a korábbi cikkünkben ismertetett módon.

Ezután a kérdéses képeket már törölhetjük a Fotók alkalmazásból (a törölt képek átmeneti tárolására szolgáló Nemrég törölt mappát is érdemes ilyenkor kiüríteni), a Jegyzetek között megtaláljuk őket, feltéve, hogy nem felejtjük el a jelszót.

A tesztünkhöz használt iPhone X készüléket a Telekom biztosította számunkra.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató