Otthonosítsuk a számítógépet: különleges órák, hátterek, képernyővédők

A számítógép immár mindennapi eszköz a munkához és szórakozáshoz egyaránt. Ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy egy windowsos PC vagy egy Mac előtt ülünk, a cél mindkét esetben ugyanaz: kellemes környezetben, hatékony szoftverekkel elvégezni a napi tennivalókat, vagy éppen kikapcsolódni egy kicsit valamilyen játékkal, esetleg videóval, zenével. Néhány jópofa kis alkalmazással viszont a Windows és a macOS is sokkal kellemesebbé varázsolható. Ezek nem feltétlenül a világ leghasznosabb alkalmazásai, viszont kétség kívül kellemesebbé teszik a rendszer felületét: különleges órák, háttérek, képernyővédők. Mindegyikről írtunk már korábban, de arra gondoltunk, sosem árt, ha egy helyen is csokorba gyűjtjük őket, hátha valaki lemaradt valamelyikről.

 

Különleges órák

Kezdjük rögtön egy különleges órával amely nálunk állandó szolgáltatot teljesít. Szinte azonnal felkerül a gépre, ha újratelepítjük, mert reggelente a kávézás közepette a kanapén ülve is kényelmesen leolvasható a távolabb lévő gép képernyőjéről, hogy épp mennyire vagyunk elkésve… Szóval a Fliqlo a mi személyes kedvencünk. Nagyon látványos, s képernyőkímélőként beállítva tökéletes időjelző annak, aki a gépet bekapcsolva szokta hagyni huzamosabb ideig. Működik Windowson és macOS-en is, ráadásul teljesen ingyenes.

Ha valaki nem annyira képernyőkímélőként, inkább automatikusan változó háttérképként szeretne elhelyezni a rendszer felületén egy látványos órát, annak tudjuk ajánlani az ingyenes Dexclock nevű kis programot, amelyet Windowson lehet beüzemelni. Kapunk vele négy alap órát, de továbbiakat is letölthetünk a Vladstudio oldaláról (amikor éppen üzemel az órás aloldal).

Aki pedig kevésbé hisz a háttérképbe integrált órákban, viszont csípi az Asztal fölött lebegő változatokat, annak kiváló választás lesz a szintén ingyenes ClocX. Ez egy végtelenségig testreszabható óra alkalmazás, amelyben számtalan skin közül választhatunk, ráadásul még azok tulajdonságait átvariálhatjuk kedvünkre.

 

Különleges háttérképek

Bármily meglepő, a Windows vagy a macOS háttereként nem csak fotókat és grafikákat használhatunk. Akadnak ennél sokkal izgalmasabb megoldások is. Ilyen például Macen a Koi Pond 3D, amely egy virtuális halastóval cseréli le a statikus háttérképet, benne cserélhető berendezéssel és 3D-s koi pontyokkal. Sajnos kicsit régen frissítették, így az aktuális macOS változat alatt az alkalmazáson belüli vásárlások nem működnek, de az alap medencék és halak azért használhatók és szépek.

Szintén izgalmas és látványos megoldás a DesktopEarth, amely a Windows hátterét képes aktuális felhőtakaróval egybeszőtt földgömbbé varázsolni. Elvileg működik macOS-en is, de a magyar App Store-ban nem mindig elérhető.

Cserébe Macre inkább az Earth 3D-t ajánljuk, amelyből van fizetős és ingyenes változat is. Szintén nagyon látványos 3D-s földgömböt képes integrálni háttérképként, rajta egy halom fontos épülettel, nevezetességgel. Ráadásul folyamatosan mozgásban van.

 

Rainmeter

Végül aki szeretné teljesen átalakítani a Windows felületét, annak tudjuk javasolni az ingyenes Rainmeter alkalmazást, amellyel szinte teljesen átszabható a rendszer Asztala és kiegészíthetjük azt egy halom fontos információt megjelenítő widgettel. A beüzemelése sajnos nem egyszerű, de ha egyszer munkára bírtuk és sikerült kialakítani a saját elképzelésinknek megfelelő felületet, akkor sokat dobhat a rendszer megjelenésén és adott esetben a használhatóságán is.

Ne maradjon le erről sem!