Osztott képernyős effekt készítése videókra, pillanatok alatt

Kis megszakítás után folytatjuk az FCPX és Adobe Premiere kiegészítőket bemutató sorozatunkat, mégpedig egy olyan plug-innel, amelynek segítségével pillanatok alatt összedobható egy osztott képernyős effekt a két említett videoszerkesztőben. Az eljárás nagyon egyszerű, s remekül alkalmazható főcímeknél, rövidebb bejátszásoknál, átvezetéseknél egyaránt. Felhasználási módjának tulajdonképpen csak a fantáziánk szab határt.

 

CrumplePop SplitScreen Pro: osztott képernyős effekt készítése videókra

A feladat elvégzéséhez most is az FxFactory plug-in gyűjteményéből válogattunk, ráadásul a CrumplePop SplitScreen Pro nevű modul “testvéreiről” már írtunk korábban, így a készítőjük nem ismeretlen számunkra, s az eddig tesztelt produktumokkal végtelenül elégedettek voltunk (tőlük származik a részletek kitakarását megvalósító Faceblur és a mozgó részletek követését leegyszerűsítő EasyTracker is).

Mint a bevezetőben is írtuk, a SplitScreen Pro – nevéhez hűen – arra hivatott, hogy osztott képernyős effektet kreáljunk vele, vagyis egy képernyőn több jelenetet is mutathassunk, különféle felosztásokban. Ez a plug-in esetében jelentheti kettő, három, négy, kilenc videó együttes megjelenítését is, utóbbi már kicsit videófal jellegű. Használható FCPX-ben és Premiere Pro-ban egyaránt.

Telepítése után a CrumplePop SplitScreen Pro bekerül a videoszerkesztő (tesztünk esetében az FCPX) Effects gyűjteményébe, innen húzhatjuk rá az idősávon várakozó videókra. Utóbbiakat praktikusan érdemes egymás fölött elhelyezni, s némi csalás is van a dologban, mert nem elég a legfelsőre odahúzni az effektet, hanem mindegyikre rá kell dobnunk azt külön-külön. Így mindegyik jelenetnél önállóan konfigurálható lesz a modul, vagyis a nekünk tetsző sablon (különféle felosztások közül választhatunk) kiválasztása után lehetőségünk lesz meghatározni, hogy melyik videó, a választott felosztás mely részére kerüljön.

A sablonokat keverhetjük is, ami érdekes látványt eredményezhet, de alap esetben azért az a praktikus, ha mindegyik részlethez ugyanazt a sablont választjuk, majd megadjuk, hogy melyik videót melyik osztáson szeretnénk viszontlátni. Innentől a dolgunk rém egyszerű, hiszen a plug-in beállításai között egy halom opciót találunk, hogy a kivágáson belül a videót átméretezzük, eltoljuk, variáljuk az áttetszőségét. Emellett meghatározhatjuk a részeket elválasztó szegély szélességét és színét (ha nincs rá szükségünk, választhatunk nullát is értékként, amivel értelemszerűen kikapcsoljuk a szegélyt). A mozgatás és méretezés egyébként nem csak az opciók variálásával oldható meg, hanem van on-screen eszköztár is, így ha valakinek kényelmesebb, babrálhat közvetlenül a vásznon is a beállításokkal. A keretek helyét a sablon ugyan meghatározza, de később ezen is van lehetőségünk módosítani, kedvünkre variálhatjuk az elrendezést, eltolhatjuk a részeket stb. Bár a modul nem tartalmaz különösebben sok sablont, azok alakíthatóságának köszönhetően rengeteg variációt hozhatunk létre. Ráadásul a “szeletek” formáját is szabadon variálhatjuk.

Extraként a keretek megjelenését és eltűnését animálhatjuk is, ehhez az Arrive és Depart opciókat kell bekapcsolni, majd a megjelenő eszközökkel meghatározni, hogy pontosan mikor és merről ússzanak be a “darabkák”. A végeredmény rendkívül látványos lesz, miközben kellően letisztult is marad az összkép.

Mindent egybevetve a CrumplePop SplitScreen Pro kifejezetten jó választás lehet, ha osztott képernyős effektre van szükségünk valamelyik anyagban. Használatával rengeteg időt spórolhatunk. Adott esetben egyébként beúszásokhoz is kitűnően alkalmazható, szóval tényleg sokoldalúan kihasználható darab. Ha gyakran készítünk ilyen jeleneteket, bőven megéri a 99 dolláros árát.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató