HTML levelek készítése egyszerűen és akár ingyen is

Egy jól elkészített – nem túlcsicsázott, hanem ízléses – edm levél még mindig képes célba érni, pedig az edm kiküldéseket hol temetik, hol ajnározzák. Igaz, egy edm levélnél annyi buktató lehet (kezdve a rosszul konfigurált szerverektől, a hideg címlistákon át, az érdeklődést nyomokban sem felkeltő címekig, hogy tényleg nehéz előre megjósolni a sikerét. Mindenesetre ha nem egyszerű szöveges levelet akarunk küldeni (ami mellesleg abszolút hatékony lehet bizonyos esetekben), akkor egy jól megkomponált, lehetőleg reszponzív (vagyis okoseszközökön is rendesen olvasható) HTML levél lehet a megoldás. S lássunk csodát, akad is itt egy remek online szolgáltatás, amellyel rém egyszerűen oldható meg a HTML levelek készítése, akár ingyen is.

HTML levelek készítése, akár ingyen is

Korábban mutattunk már egy rendkívül jó edm szerkesztő szoftvert, amely sajnos csak macOS alatt használható, ráadásul nem is ingyenes. Ha valaki Macet használ, neki továbbra is azt tudjuk ajánlani, hiszen rengeteg extra funkcióval ruházták fel. Ám aki más rendszer előtt ül, vagy csak nem kíván a HTML levél szerkesztéséért külön pénzt adni, annak a BEE fedőnevű szolgáltatás is kitűnő választás lehet. Bár a BEE Pro fizetős, de a BEE Free változat teljesen ingyen használható. Ennek megfelelően van is benne korlátozás dögivel, viszont az alapokat megtaláljuk, s tulajdonképpen ennél több manapság nem is kell, hogy egy normális kivitelezésű HTML levelet összehozzunk: szövegdoboz, képdoboz, gomb, elválasztó, közösségi média ikonok, és akár saját HTML kód is beilleszthető a dokumentumba. A szerkesztés egyszerű fogd és dobd módszerrel zajlik, szépen egymás alá helyezzük a kívánt modulokat (a Structure részben választhatunk vízszintesen osztott felépítésekből is), majd mindegyikben feltöltjük azokat szövegekkel, képekkel, linkekkel. Pillanatok alatt összedobható egy tökéletes edm levél. A moduláris felépítéshez nem véletlenül ragaszkodnak a készítők, a BEE-ben készült anyagok ugyanis reszponzívak, vagyis ha esetleg egy okostelefonon landolnak az asztali levelezőkliensek helyett, akkor sem változik a levél olvashatatlan miniatűrré, hanem szépen alkalmazkodik a felbontáshoz és a képarányhoz.

Szerkesztőként tehát a BEE Free abszolút megállja a helyét, a fő hátulütője inkább az, hogy menteni csak a Pro változatban lehet. Ettől függetlenül, ha elkészültünk a levéllel, akkor letölthetjük azt HTML-ként (a megfelelően átméretezett képekkel együtt). Vagyis kapunk egy HTML fájlt, belelinkelve a képeket, amelyeket a rendszer alapértelmezésben egy images nevű almappába ment. Innentől kezdve már a levelezőrendszertől függ, hogy miként használjuk fel a anyagot. Az egyik megoldás, hogy a képeket felmásoljuk a saját szerverünk mappájába, a HTML fájlban átírjuk a képfájlok hivatkozási linkjeit a szerverre hivatkozó útvonalra, a HTML kódot pedig betesszük a levelezőrendszerbe (például Webgalamb vagy WGX) és kiküldjük, amikor és ahová szeretnénk. De felhasználhatjuk hasonló módon az Outlookban, vagy más levelezőprogramban is.

A BEE Free tehát jól jöhet, ha a saját levelező rendszerünk alkalmatlan a reszponzív HTML levelek készítésére. Természetesen egy Mailchimp vagy más, hasonló szolgáltatás esetében nincs rá szükség, hiszen ott eleve kapunk normális HTML levélszerkesztőt. Így tulajdonképpen csak rajtunk áll, melyik módszerhez folyamodunk. Bármelyik célravezető lehet, csak át kell gondolni előre, hogy pontosan mire is lenne szükségünk.

Ne maradjon le erről sem!