A 4 legjobb levelezőprogram iOS-re és macOS-re

Bárhonnan nézzük, a macOS levelezője ugyan mérföldekkel jobb, mint amit a Microsoft tuszkolt bele alapértelmezésben a Windows 10-be, de még így is jócskán hagy kívánnivalót maga után. Éppen ezért arra gondoltunk, hogy megmutatjuk melyik a négy – szerintünk – legjobb alternatív levelezőprogram macOS-re és iOS-re.

Spark

Nemrég mutattuk be a macOS-en frissen debütált, de iOS-re már jóideje elérhető Spark Mailt, amelyik kétség kívül a kedvencünk (részletes tesztünket itt olvashatják). Mi hosszas keresgélés után ezt választottuk ki a napi munkához.

A Spark villámgyors, képes a levelek olvasásának elnapolására (az általunk választott időpontban “újra megkapjuk” a mailt), felülete letisztult, ízléses, és a gyors válasz funkció is nagyon jól alkalmazható a mindennapokban (egy kattintással tudunk egyetérteni, lájkolni, megköszönni stb.) leveleket.

A Smart Inbox funkció szerintünk nagyszerű: az új leveleket kategóriákra osztva a többi fölött tartja, amíg nem olvassuk el azokat. Ha kell, állandóra is kitűzhetünk fontos leveleket a többi fölé, hogy folyamatosan szem előtt legyenek.

Ezen kívül a Spark nagyon jól használható ujjgesztusokkal mobilon és MacBookon egyaránt, ami pedig külön öröm: kicsit áttördeli a leveleket, hogy kényelmesebben lehessen olvasni azokat mobilon. A mellékletek is áttekinthetőbbek, mint az Apple Mailben. Jah, és a mobil változat képes PDF dokumentumot kreálni leveleinkből.

Az asztali és mobil változat remekül összedolgozik, szóval érdemes próbára tenni mindkettőt. Gmail, Outlook, iCloud, Exchange fiókokkal biztosan működik, de beállíthatunk saját IMAP/SMTP szerver adatokat is.

Jah, és ami még fontos szempont: mindkettő ingyenes. Szóval a Spark nagyszerű levelezőprogram mindkét platformra. Feltétlenül érdemes próbára tenni!

Airmail 3

Másik nagy kedvencünk az Airmail, amely szintén iOS-re és macOS-re érhető el, de nem ingyenes, hanem fizetős szoftverként. Ez eleve kicsit visszavágja sokak érdeklődését, de ha valaki szereti a jól átgondolt szoftvereket, annak azért érdemes elgondolkoznia a beruházáson.

Hasonlóan a Sparkhoz itt is elodázhatjuk a leveleket úgy, hogy később újra landoljanak az Inboxban, de itt nincs meg a Spark-féle Smart Inbox funkció. Van viszont másik megoldás: készíthetünk automatikus szűrőként funkcionáló mappákat, amelyek tartalma az általunk megadott szabályok (téma, feladó, kulcsszó stb.) áll össze.

Az Airmail 3 emellett alkalmas késleltetett levélküldésre is, vagyis megadhatjuk, hogy a megírt levél mikor induljon útnak.

Képes importálni Apple Mail, MBOX, EML stb. formátumokat egyaránt.

Nagyon praktikus funkció, hogy lehetőségünk van óriás fájlok “csatolásához” is: egészen pontosan ilyenkor feltölti a mellékletet Dropbox, Google vagy más felhő fiókunkba és automatikusan generálja is hozzá a letöltési linket a levélben.

Itt is mindent irányíthatunk ujjgesztusokkal, de letisztultnak nem neveznénk a felületet. Dizájnos, de kicsit áttekinthetetlen a levelek megjelenítése. Olyan, mintha webes felületen néznénk. Viszont a programablak remekül testreszabható, akár darabjaira is szedhetjük, hogy például állandóan a szemünk előtt legyen a bejövő levelek listája, de a többi sallang nélkül.

Ennél már csak egy nagyobb baj van az Airmaillel: néha irgalmatlanul belassul a levelek frissítése. Van, hogy egy-egy újraindítás után percekig gondolkodik, mire összeszedi fiókunk tartalmát. Aztán menet közben már kevésbé zűrös a dolog, de ha ezt pont akkor adja elő, amikor sietünk, hát nem fogjuk a szívünkbe zárni.

Ezt leszámítva kiváló levelezőprogram, rengeteg funkcióval.

Polymail

A Polymail kapcsán vegyes érzelmeink vannak. Amit szeretünk benne: ízléses, áttekinthető, gyors, képes időzített levélküldésre, képpontos megoldással tudja követni a levelek megnyitásának tényét és erről tökéletes áttekintést ad. Tudja a fentieknél már említett levél-elodázást és remekül lehet benne keresni. Az már csak hab a tortán, hogy a levelek címzettjeiről és feladóiról rengeteg extra információval szolgál a Facebook, Twitter, LinkedIn stb. adatai alapján.

Ha ennyi lenne, akkor a Polymail lenne a kedvencünk. Van azonban két nagy hibája: az egyik, sok funkció csak havi előfizetés (9 dollár / hó) működik, a másik, hogy irgalmatlan faramuci megoldással kezeli a fiókokat. Regisztrálnunk kell ugyanis egy Polymail hozzáférést és sok funkcióhoz ezen keresztül megy a többi fiók szinkronizálása, igaz, csak minimális adathalom átadásával, szóval nem adathalászatról van szó, de ez amellett, hogy kényelmetlen és biztonsági kérdéseket feszeget, ráadásul elég nagy hibaforrás. Fiókot törölni pedig rémálom benne.

A Polymail van macOS-re és iOS-re egyaránt. Szerethető és jól használható program, az ingyenes változat esetében is, ha meg tudunk barátkozni a fiókkezelés viszontagságaival.

Canary Mail

A végére egy érdekes kis app maradt. A cikk készültekor a Canary még csak macOS-re létezik, béta változatban, de ettől még remekül használható. Lesz belőle hamarosan iOS változat is, az privát béta állapotban van éppen.

A Canary első körben két dolog miatt lehet érdekes: teljesen egyedi felülete van, amely nappali és éjszakai üzemmódban egyaránt használható (automatikusan is vált). A másik, hogy itt ingyen kapjuk a leveleink sorsát követő szolgáltatást, vagyis egy listában értesülünk arról, ki, mikor, mit olvasott el a címzettek közül. Emellett nagyjából hoz mindent, amit a többiek.

A sajátos felület elég megosztó, van olyan, aki rosszul van tőle, s van, akinek kifejezetten bejön. Egyébként elég jól testreszabható a megjelenés, szóval addig lehet vele játszadozni, amíg nem sikerül olyanra varázsolni, ahogy leginkább megfelel az ízlésünknek.

Pozitívuma még a csatolmány-böngésző, amelyben egy felületen látjuk a beérkező csatolásokat. Támogatja a legtöbb IMAP szolgáltatót. Mi Gmaillel próbáltuk, azzal nem volt hiba.

Mivel egyelőre béta, az iOS változat megjelenési dátuma pedig még nem megjósolható, így inkább csak amolyan “+1” az összeállításban, de az olvasás-figyelés miatt mindenképp figyelemre méltó és ígéretes kis program.

Ne maradjon le erről sem!