Start menü helyett: így ültethető át a macOS Launchpad Windowsra

Pár nappal ezelőtt mutattunk két asztali kiegészítőt a Windowshoz, melyek segítségével áttekinthetőbbé varázsolható a képernyőn látható ikonrengeteg. Ezúttal is egy kis Windows “átalakítást” fogunk végezni, de most a Start menü helyett ajánlunk alternetívát. Korábban már mutattunk már egy keresővel egybeépített alkalmazásindító megoldást, ma azonban kicsit más irányba kanyarodunk: megmutatjuk, miként ültethető át a macOS Launchpad Windowsra, vagyis miként lehet a redmondi rendszeren olyan alkalmazásindítónk, amilyennel az Apple asztali rendszere rendelkezik (és amelyik amúgy szakasztott úgy néz ki, mint az iPades alkalmazásindító felület).

 

Íme a macOS Launchpad Windowsra

Ha valaki régóta olvas minket, most felkaphatja a fejét, hogy “de hát ezt már megírtátok”. Igaz, írtunk ilyen megoldásról korábban is, egészen pontosan itt, s azt kell mondanunk, hogy az ott bemutatott Paperplane még mindig nagyszerű választás bárkinek, teljesen ingyen. Van azonban alternatívája is, mégpedig XLaunchpad. Ez ugyan csak részben ingyenes (bizonyos funkciói csak a Pro változat megvásárlásakor használhatók), de az alapokat tökéletesen hozza. Emellett nagyon egyszerűen konfigurálható, a felülete teljes mértékben testreszabható (ikonok méretes, háttérkép elmosás mértéke stb.).

Mondhatjuk, hogy megszólalásig hasonlít a macOS saját alkalmazásindító felületéhez. Ugyanúgy csoportokba rendezhetjük rajta az ikonokat, sőt, még egy kis extrát is nyújt az eredeti Launchpadhoz képest: itt dokumentumokat, weboldalak linkjeit, mappákat, sőt, rendszerfunkciókat (logout, leállítás, újraindítás stb.) is kipakolhatunk a felületre, egy kattintással aktiválható ikonként. Működik teljes képernyőn vagy ablakban is, kinek melyik a szimpatikusabb megoldás.

Alapértelmezésben a Tálca óra melletti részéről nyithatjuk meg a felületet, de ha preferáljuk a gyorsbillentyűket, akkor arra is van lehetőség, hogy az F12 funkciógombbal érjük el. Illetve ezt kedvünk szerint meg is változtathatjuk más kombinációra (aki esetleg nem nagyon szokta használni a gyorsbillentyűket, annak tudjuk javasolni ingyen letölthető referenciakártyáinkat, melyekben a Windowshoz és az Office alkalmazásokhoz mutatunk trükköket, hogy ne kelljen mindig “egerészni”).

Mindent egybevetve az XLaunchpad kifejezetten jól sikerült macOS Launchpad utánzat. Ha valaki már ráunt Windowson a Start menüre, akkor érdemes lehet egy próbát tennie vele. Ha esetleg iPadet vagy iPhone-t használ, még ismerős is lesz a dolog, hiszen ott is nagyjából ilyen az alkalmazásindító felület.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató