Szkennelt PDF szerkesztése szövegszerkesztőben, ingyen

Mutattunk már rengeteg online PDF szerkesztő szolgáltatást (például ezt), amelyekkel gyorsan és egyszerűen darabolhatunk, fűzhetünk össze, konvertálhatunk, tömöríthetünk PDF dokumentumokat, teljesen ingyen. Van azonban egy szintén gyakran használt művelet, melyekre ezek az online eszközök nem mindig adnak lehetőséget, ez pedig a szkennelt PDF szerkesztése szövegszerkesztőben. Pedig ezzel a feladattal sokan kerülnek szembe, otthon vagy éppen céges környezetben egyaránt. Most mutatunk egy bárki által könnyedén elérhető eszközt erre a feladatra.

Szkennelt PDF szerkesztése szövegszerkesztőben

A megoldás ezúttal is – mint már oly sokszor, például az online űrlapok készítésekor – a Google-tól érkezik. Mert hát Gmail fiókja szinte mindenkinek van, akinek még nincs, az is regisztrálhat egyet pillanatok alatt. Onnantól kezdve pedig a népszerű levelezőn túl a Google online irodai csomagjához is hozzájutunk, benne a Google Docs nevű webes alkalmazással, amely könnyedén megoldja nekünk a szkennelt anyagok szerkeszthetővé alakítását.

Első lépésként nyissuk meg a drive.google.com oldalt, s ha automatikusan nem tenni meg a rendszer, jelentkezzünk be ott a Google/Gmail fiókunk belépési adataival. Ha ez megvan, kattintsunk az Új gombra, majd a Fájl feltöltése menüpontra. Ezután válasszuk ki a kérdéses PDF fájlt amely így feltöltődik online tárhelyünkre. Itt a Google Drive felületén – a hagyományos offline fájlkezelőkhöz hasonló módon – kattintsunk rá a feltöltött állományra a jobb oldali egérgombbal, majd a megjelenő helyi menüből válasszuk a Társítás / Google Dokumentumok lehetőséget.

Ezután egy új fülön megnyílik a Google Docs online szövegszerkesztője és – az anyag hosszától függően – kisvártatva már láthatjuk is képként szkennelt dokumentumunk szövegszerkesztőben alakítható verzióját. Szerkeszthetjük a Google Docs-ban is, de ha kell, a Fájl / Letöltés máskéntmenüpontban kiválaszthatjuk a Microsoft Word, az OpenDocument, vagy akár az RTF formátumot is, hogy letöltsük a gépünkre az anyagot és offline szerkesszük azt tovább a kedvenc alkalmazásunkban.

Ha pedig valakinek ennél komolyabb OCR (karakterfelismerő) megoldásra lenne szüksége, annak tudunk szolgálni két kiváló szoftverrel: egy macOS-re, egy pedig Windowsra.

Ne maradjon le erről sem!