Chrome Tabagotchi: a túl sok megnyitott weblap ellenszere

Mutattunk már temérdek praktikus megoldást azoknak, akik szeretnének hatékonyabban dolgozni a számítógépen, kezdtük a Word tippekkel, mutattunk GTD alkalmazásokat, de még önfegyelemre tanító Chrome kiegészítőt is, amely megakadályozza, hogy elkalandozzunk a közösségi oldalakra, munka helyett. A fentiekkel sokkal hatékonyabb lehet a munka. De mi van akkor, ha valaki képtelen változtatni a munka stílusán, s úgy gondolja, az a leghatékonyabb módszer, ha 20-30 weboldalt nyit meg egyszerre? S bár aláírjuk, hogy olykor az embernek nincs szíve becsukni egy megnyitott weboldalt, mert úgy van vele, hogy majd pár óra múlva visszatér oda, de a helyzet az, hogy ez a gyakorlatban csak nagyon keveseknél működik, nem beszélve arról, hogy ezzel ledarálható a számítógép minden erőforrása, melyekkel a Chrome eleve nem bánik kesztyűs kézzel. Már pedig egy akadozó, memóriából és processzoridőből kifogyó rendszer aligha lehet a hatékony munka alapja. Ma éppen azoknak szolgálunk egy lehetséges ösztönzővel, akik nem tudnak leszokni arról, hogy túl sok weboldalt nyissanak meg egyszerre, teljesen feleslegesen.

 

Chrome Tabagochi: rajtunk múlik a túlélése

Emlékeznek még a tamagochi őrületre? A kis játékokat amilyan virtuális háziállatként kellett napi szinte gondozni, hogy ne “pusztuljanak el”. Nos, a Chrome Tabagotchi is valami hasonló, bár kevesebbet kell vele foglalkozni, hiszen nem az a cél, hogy elvigye az időnket. A Tabagochi egy Chrome plug-in, amely a böngészőbe beépülve automatikusan megjelenik minden megnyitott új böngészőlapon. Egy jópofa kis retró állatka jelenik meg ilyenkor, amelynek életkedve tőlünk függ: attól, hogy ne nyissunk meg túl sok böngészőlapot.

Nagyjából 10 megnyitott oldalig még jól érzi magát, de amint túl megyünk ezen a számon, elkezd romlani a jókedve és figyelmeztet minket, hogy zárjuk be a felesleget. Ha nem teljesítjük a kérést, sőt, még rányitunk weblapokat, akkor előbb vagy utóbb bekövetkezik a szomorú esemény: Tabagochi elpusztul, s addig nem is éled újra, amíg nem korlátozzuk kezelhető mennyiségre a megnyitott oldalak számát. Számít egyébként az is, hogy adott idő alatt hány weboldalt nyitunk meg, vagy zárunk be. Ennyi! Nem éppen bonyolult lélek, de lássuk be, ha valaki fogékony az ilyenekre, akkor talán visszatartó erő lehet, hogy elszaladjon velük a ló.

Tudunk egyébként mutatni alternatívákat is arra nézve, hogy ne kelljen sok weboldalt egyszerre megnyitva tartani. Az egyik, hogy időzített megnyitást kérünk a Chrome-tól, vagyis amit épp nincs időnk átnézni, azt bezárjuk, de előtte a böngészőt utasítjuk, hogy egy adott napon és időpontban nyissa újra. Így biztosan nem feledkezünk el róla. Az ehhez szükséges plug-inről itt írtunk részletes tesztet.

Egy másik megoldás, ha a fontosnak ítélt oldalak listáját elmentjük, méghozzá olyan módon, hogy később egyetlen mozdulattal újra tudjuk nyitni. Ehhez itt szolgáltunk megfelelő módszerrel.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató