5 nélkülözhetetlen Word tipp, hatékonyságunk növelésére

Elsősorban kezdők számára gyűjtöttünk csokorba olyan Word tippeket, melyek megkönnyíthetik és gyorsíthatják a napi munkát a Microsoft szövegszerkesztőjében. Egyik sem titkos recept, gyakorlatilag ott van a szemünk előtt, mégis sokan nem használják ki egyiket sem. Pedig jelentősen növelhetik a hatékonyságot. Jöjjön hát az 5 praktikus Word tipp!

 

1. Használjuk a stílusokat

Minden egyes címet, alcímet, megjegyzést stb .egyesével formázni – kiválasztani hozzájuk a betűtípust, méretet, félkövér vagy esetleg dőlt változatot etc. – igencsak hátráltatja a munkát még akkor is, ha nem állandóan az egérrel kattogunk, hanem billentyűkombinációkat használunk (a Ctrl+B például a kijelölt szöveg félkövérre váltására szolgál, míg a Ctrl+I segítségével dőlt változathoz jutunk).
Pedig a Word alap eszköztárán ott sorakoznak a Stílusok, várva, hogy egyetlen kattintásra teljesen átalakítsák a kijelölt szöveget.


Ráadásul ha ezekkel formázunk például alcímeket, akkor ha stílust váltunk (ezt is bármikor megtehetjük a Tervezés fülre kattintva), nem kell egyesével újraformázni mindent, mert a Word automatikusan lecseréli a formázásokat a választott témának megfelelően, minden alcímen, kiemelésen, címen. Egyetlen mozdulattal teljesen új köntösbe öltöztethetjük dokumentumunkat. Rengeteg időt megspórolhatunk így.

 

2. Használjuk az Office saját vágólapját

A Ctrl + C és Ctrl + V billentyűkombináció önmagában is sokat gyorsít a dokumentum részleteinek másolásakor és beillesztésekor ahhoz képest, mintha az eszköztáron kattintanánk mindig a megfelelő gombra.


Van azonban egy ügyes funkció a Wordben (ami amúgy az Office csomag össze alkalmazására vonatkozik): saját vágólappal is rendelkezik.
Ha ezt bekapcsoljuk (kattintsunk az Eszkötár Kezdőlap fülén a Vágólap felirat melletti kis ikonra), láthatjuk, mi mindent raktároztunk el a Ctrl + C kombináció nyomkodás során, s akár egyesével, akár az összeset együtt is beilleszthetjük azokat a szövegünkbe, bármikor.

 

3. Ha inkább csak akadály, kapcsoljuk ki az automatikus javítást

Van, akinek nagy segítség, de sokaknak csak felesleges hátráltató tényező az automatikus javítás, amikor például a csupa nagybetűs írásmódot automatikus felülbírálja a program. Ha ilyen problémáink vannak a Worddel, nyissuk meg a Fájl / Beállítás menüben a Nyelvi ellenőrzés panelt, kattintsunk az Automatikus javítási beállítások gombra, majd szép sorban kapcsoljuk ki, amire nincs szükségünk (például a mondatok első betűjének nagyra állítását, az automatikus felsorolássá alakítást stb.).


A megnyíló panelen több oldalnyi beállítást találunk, érdemes úgy átnézni, hogy közben sorba vesszük magunkban, mitől szoktunk falra mászni írás közben, amikor a Word önkényesen javít vagy formáz szövegrészeket.

 

4. Dokumentumok gyors összehasonlítása

Mily nagyszerű funkció, hogy akár két dokumentumot is megnyithatunk egyszerre és egymás mellé helyezve őket elvégezhetjük manuális összehasonlításukat. Persze, nagy élmény ez három rövid bekezdés esetén. De 3-4 oldalnál már kiguvad a szemünk. Szerencsére erre is gondoltak az Office fejlesztői.
Először is, ha mégis manuálisan akarunk összehasonlítani, nem kell külön görgetni a két szöveget: a Nézet fülön kattintsunk a Párhuzamos nézet opcióra.


Ezzel automatikusan bekapcsol a Párhuzamos görgetés funkció is. Így a két megnyitott dokumentum egymás mellé kerül, külön ablakban és egyszerre görgethetjük őket.
Ennél már csak az jobb, ha az egész összehasonlítást rábízzuk a Wordre: nyissuk meg a Véleményezés fület, majd kattintsunk az Összehasonlítás gombra.


Válasszuk ki a két összehasonlítandó dokumentumot, majd hagyjuk, hogy a Word átnézze őket helyettünk, a különbségeket pedig látványosan kiemelje számunkra.

 

5. Minél több korábbi dokumentum, egy kattintásnyira

Ha nem akarunk minden alkalommal a Megnyitás ablakban bóklászni, a gyakran használt dokumentumokat a kezünk ügyében tarthatjuk, bárhol legyenek is a gépen.


Ehhez a Fájl / Beállítások menüpontban nyissuk meg a Speciális fület, majd keressük meg a Megjelenítés részt. Itt megadhatjuk, hány dokumentum elérési útját őrizze meg nekünk a Word és tartsa azokat gyorsan elérhető módon Fájl menüben. Vége az állandó keresgélésnek!

Ne maradjon le erről sem!

Oldalunkon sütiket használunk a megfelelő működéshez. Erről bővebb információt Adatkezelési tájékoztatónkban talál. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató