Windows 10 felület átszínezése, akár a végletekig

A Windows 10 alapértelmezett színösszeállítása nem mindenkinek kedvére való. Ám a Microsoftnál is gondoltak erre, így a rendszer szinte minden kis részletét kedvünkre “átfesthetjük”. Mutatunk pár trükköt, melyekkel megoldható a Windows 10 felület átszínezése!

Windows 10 felület átszínezése: amit a rendszer nyújt

A Start menü és a Tálca színvilága igen meghatározó eleme a rendszernek, egész nap látjuk ezeket, érdemes hát olyan hangulatot teremteni nekik, ami elősegíti a hatékony munkát és kellemes érzést nyújt. Az eljárás roppant egyszerű és telepíteni sem kell hozzá semmi: nyissuk meg a Gépházat, majd válasszuk a Testreszabás lehetőséget. Kattintsunk a Színek kategóriára, s máris kiválaszthatjuk, milyen színben pompázzanak a Start menü mozaikjai.

Ha szeretnénk a színvilágot a háttérképhez igazítani, kapcsoljuk be az Automatikus témaszín a háttérkép alapján opciót. Ha pedig a Tálca színát is átállítanánk az alapértelmezett feketéről, akkor jelöljük be a Start menü, tálca és műveletközpont feliratú opciót is. Ha a Címsorok lehetőségek is kipipáljuk, akár az ablakok fejlécét is a kiválasztott színnel tölthetjük ki.

Érdekes extra, hogy a Windows modern alkalmazásait nem csak világos, hanem sötét felülettel is használhatjuk. Ezt az üzemmódot is itt lehet bekapcsolni, az Alapértelmezett alkalmazás-üzemmód részen.

Hagyományos Windows alkalmazások színeinek szinkronizálása

Nem túl zokon vehető módon a fenti beállítások elsősorban a Windows 10 modern alkalmazásaira vonatkoznak. A hagyományos, “régimódi” Windows programok számtalan esetben (listaelemek, szövegdobozok stb.) eltérő színvilágot alkalmaznak továbbra is. Van viszont egy ügyes kis alkalmazás, amelyet letöltve, majd elindítva, ezeknek a programoknak a színvilágát is szinkronizálhatjuk a Windows 10 beállításaival.

Az Accent Color Synchronizer ingyenes és telepítés nélkül használható. Segítségével egyetlen kattintás, s a hagyományos Windows alkalmazások is hozzáalakulnak a Windows 10-es appok színvilágához.

Durvuljunk!

Ha ennél is jobban át szeretnénk színezni a Windows 10 alkotóelemeit, bevethetjük még a Classic Color Panel névre hallgató, szintén ingyenes alkalmazást.

Ezzel gyakorlatilag minden rendszerelem (gombok, szövegmezők stb.) színvilága tetszőlegesen átalakítható. Első lépésként azonban mentsük el vele az alapértelmezett beállításokat (ezt fel is ajánlja), mert eléggé szét lehet vele zilálni a rendszer kinézetét, ha óvatlanul válogatjuk össze a színeket. Szóval ebbe már csak akkor vágjunk bele, ha tudjuk, mit csinálunk.

Ne maradjon le erről sem!

Mint a legtöbb weboldal, mi is használunk sütiket az oldalon. Elfogadom Adatkezelési tájékoztató