Így tartható kordában az internetezésre szánt idő

Ha valaki hajlamos órákra belefeledkezni az interneten fellelhető temérdek tartalom tallózásába, annak érdemes olyan “segédeszközt” bevetni, amelyik egy adott idő után megpróbálja felállítani a gép elől, vagy legalább elérni, hogy az önfeledt internetezés helyett valami másba fogjon. Ilyesmi volt a korábban bemutatott – Windowson és macOS alatt egyaránt használható – Rest alkalmazás, és hasonló, bár kevésbé a rendszerbe épülő megoldást nyújt az alábbi ingyenes, online szolgáltatás is. Segítségével kordában tartható a Facebookozásra, s úgy általában az internetezésre szánt idő.

 

Az internetezésre szánt idő limitálása

A Bato.life egy rendhagyó weboldal, amelyik nem arra próbál meg rávenni minket, hogy minél több időt eltöltsünk az olvasásával, hanem épp ellenkezőleg: segít kordában tartani az internetezésünket. Kevésbé erőszakos ugyan, amint a már emlegetett Rest, amelyik képes akár korlátozni is gépünk használatát, csak hogy a munka és online szórakozás közötti “kötelező” pihenőidőt betartsuk.

A Bato.life beéri egy figyelmeztető üzenetettel, amelyet aztán vagy betartunk, vagy nem, de mi a frásznak indítanánk el az időmérést, ha nem akarunk hallgatni a programra? Szóval tételezzük fel, hogy elszántuk magunkat e bölcs lépésre és határt akarunk szabni a Facebook bújásának, hogy jusson időnk másra is az életben.

Ehhez mindössze el kell látogatnunk az oldalra, majd megadnunk, mennyi időt szánunk a böngészésre. Ha ez megvan, indítsuk el a számlálót, és aztán kezdődhet is a netezés. Egyetlen dologra érdemes figyelni: ne zárjuk be a Bato.life fület a böngészőben. Bár elvileg visszanyithatjuk és közben is visszaszámol, de a figyelmeztetés csak akkor garantált, ha az oldal nyitva van.

A Bato.life ennyit tud tenni az érdekünkben, illetve azt is, hogy statisztikát készít arról, mennyi időt szánunk böngészésre naponta.

Emellett azért akadnak még jópofa extrái, ilyen például a Tools linkre (oldal alja) kattintva elérhető időlimites link generátor. Ezzel olyan linkeket kreálhatunk egy-egy online cikkhez, weboldalhoz, amelyek csak adott ideig “engedik” a kiválasztott oldal nézését. Vagyis ha egy ismerősünk hajlamos órákra belemerülni a böngészésbe, az így küldött link esetében bizony az általunk meghatározott idő elteltével figyelmezteti őt a böngésző, hogy abba kellene hagyni a nézelődést.

Természetesen a Bato.life megoldása azért erős önuralmat igényel, hiszen semmiféle kényszerítő megoldást nem alkalmaz, vagyis ha mi a figyelmeztetés után tovább netezünk, nem történik semmi. De ugyebár, éppen azért kezdi el használni az ember ezt az oldalt, mert nem akar belefeledkezni a közösségi oldalak, blogok, online videók nyújtotta élménybe, legalábbis nem órákra. Ehhez pedig remek segítség lehet a Bato.life. Akinek ez kevés, ne legyen rest és ismerkedjen meg a sokkal hatékonyabb Resttel, korábbi cikkünkben.

Ne maradjon le erről sem!