PDF konvertálás online, ingyen és gyorsan

Korábban mutattunk már remek windowsos PDF nyomtatót, kiváló maces PDF szerkesztő szoftvert, ám mi történik akkor, ha épp olyan gép elé keveredik az ember, ahol ilyenek nincsenek telepítve, viszont szüksége lenne rá, hogy PDF fájlokat hozzon létre, vagy éppen visszaalakítsa egy PDF dokumentum oldalait mondjuk képfájlokká. Szerencsére erre is van hatékony – és ingyenes – megoldás a weben, így a PDF konvertálás és átalakítás akár online is könnyedén megoldható.

 

PDF konvertálás, átalakítás online

Itt van például rögtön a ZonePDF elnevezésű oldal, amely biztosítja a legalapvetőbb funkciókat, amelyekre PDF dokumentumok esetében szükségünk lehet:

  • több PDF összefűzése egy dokumentummá
  • egy PDF feldarabolása több részre
  • PDF fájl méretének csökkentése (PDF tömörítés)
  • PDF dokumentum oldalainak konvertálása JPG állományokká
  • JPG képfájlokból PDF készítés
  • Word, Excel és PowerPoint fájlok átalakítása PDF dokumentummá

Minden megvan tehát egy helyen, amire alapról szükségünk van. Akadnak ugyan hiányosságok (például nem szerkeszthetünk PDF-et, vagyis nem írhatunk bele, nem cserélhetünk benne részeket stb.), de ha gyors segítségre van szükségünk és elsősorban a PDF konvertálás a feladat, akkor tökéletesen megteszi.

Használata nagyon egyszerű, viszont érdemes elvégezni a gyors és ingyenes regisztrációt, mert anélkül korlátozottak lesznek a lehetőségeink (például regisztráció nélkül csak két JPG fájlt enged konvertálni egy lépésben PDF-be). Ha viszont regisztráltunk, akkor tényleg nem kell hozzá pilótavizsga, hogy oda-vissza konvertálgassuk vele a dokumentumokat. Bár nagy fájlok esetében a feltöltés több időt vihet el, ha nem elég gyors az internetkapcsolat, de a feldolgozás a szerveren már kellően gyors. Állományainkat egyébként az oldal fejlesztőinek ígérete szerint titkosított kapcsolaton keresztül tölthetjük fel, és a szerveren is csak néhány órán át tárolódnak, utána törlik azokat. Ami még fontos lehet: nem csak a gépünkről tölthetünk fel fájlokat, hanem Dropbox vagy Google Drive fiókunkból is.

Mindent összevetve a ZonePDF kifejezetten jól sikerült online szolgáltatás. Letisztult felületének köszönhetően nagyon könnyen használható, emellett gyors és hatékony is. Egyedül talán azt hiányoltuk belőle, hogy a JPG fájlok esetében nincs szövegfelismerési (OCR) funkció, így a képfájlok PDF-be konvertálásakor a szöveges részek nem válnak szerkeszthetővé, mint mondjuk a FineReader esetében.

A ZonePDF a cikk készültekor még béta verzió, nem tudni, hogy miként lesz esetleg beárazva, ha elkészül a végleges. Most mindenesetre ingyen – és abszolút zökkenőmentesen – használható.

Van egyébként online megoldás arra is, ha leendő PDF dokumentumunkat még be is kellene esetleg tördelni. Korábbi cikkünkben erre a feladatra is szolgáltunk megfelelő eszközzel.

Ne maradjon le erről sem!