Kényelmesebb Windowst? Itt vannak az egérgesztusok!

Unalmas és fárasztó mindig keresgélni a megfelelő ikonokat a Windows Asztalán, hogy elindítsuk a kívánt programot? Macerás minden alkalommal végigkattogni a Könyvjelzőket, hogy megnyissuk kedvenc oldalainkat a böngészőben? Nehezen találjuk el az egérrel az ablakok sarkaiban a gombokat a minimalizáláshoz, bezáráshoz? Ez bizony előfordulhat bárkivel.
Mi lehet a megoldás a megoldás? Az egérgesztusok használata!

Mazzick

A Mazzick egy meglehetősen régi kis alkalmazás, de szerencsére még akár Windows 10 alatt is problémamentesen használható. Segítségével egérgesztusokhoz rendelhetünk Windows funkciókat, így azok aktiválása szó szerint egy mozdulat: csak lenyomjuk a SHIFT gombot és közben mondjuk egy N betűt rajzolunk az egérrel a Windows felületén (a SHIFT gomb lenyomása helyett választhatjuk a középső egérgomb nyomva tartását, vagy akár a kettőt egyszerre is).
Ha például gyakran szoktunk új dokumentumot létrehozni a Wordben, rendeljük ezt a mozdulatsort hozzá a Word elindításához.

Ha kicsinyítenénk az aktív ablakot? Elég lenyomni a SHIFT-et és egy fentről lefelé húzott vonallal jelezni a Windowsnak a szándékunkat. A képernyőre rajzolt alakzatot ellenőrizhetjük is, mivel a program ilyenkor lila (vagy általunk választott) színnel ki is rajzolja a vonalat arra, amerre az egérkurzor haladt.
Nem feltétlenül jó mindenre, de számos esetben nagyon praktikus megoldás lehet ez. Kicsit olyan, mint amikor egy tablet kijelzőjén húzzuk végig az ujjunkat, különféle gesztusokkal.
A programban tetszőleges gesztusokat hozhatunk létre és ezekhez hozzárendelhetjük programok indítását, fájlok, mappák vagy webcímek megnyitását, ablak funkciókat, a DVD-meghajtó tálcájának kezelését, vagy akár a rendszer leállítását és újraindítását is. De kiválthatunk vele billentyűkombinációkat is.
Egy új gesztus létrehozásakor a Mazzick ellenőrzi azt is, mennyire hasonlít a mozdulat a már korábban kreáltakhoz, így elkerülhető, hogy két gyökeresen eltérő funkcióhoz esetleg túlságosan hasonló mozdulatot rendeljünk.
Praktikus darab, érdemes kipróbálni, már persze ha látunk fantáziát abban, hogy egérgesztusokkal irányítsuk a gépünket.

Ne maradjon le erről sem!