Firefox irányítás egérgesztusokkal

Van, aki a billentyűkombinációkra esküszik, s akad, aki inkább az egérrel igyekszik elérni minden funkciók a különféle programokban. Mi most a kettő közötti megoldást mutatunk a weboldalak gyorsabb és kényelmesebb böngészéséhez: Firefox irányítás egérgesztusokkal. Merthogy ez is lehetséges, ráadásul nem kell hozzá túl nagy extra, mindössze egy aprócska Firefox kiegészítő.

Firefox irányítás egérgesztusokkal

A Gesturefy egy nagyon praktikus és teljesen ingyen használható Firefox kiegészítő, amelynek segítségével a legfontosabb funkciók mindegyikéhez hozzárendelhetünk különféle egérgesztusokat. Ez annyit tesz, hogy ha például vissza szeretnénk lépni az előzőleg megtekintett lapra, csak lenyomjuk a jobb egérgombot, s ezzel egyidőben egy rövid vonalat húzunk jobbról balra a Firefox ablakán. A böngésző, engedelmeskedve vezényletünknek, szépen visszalép az előzőleg megnyitott weboldalra. Ugyanígy természetesen lapozhatunk a másik irányba is, de lehetőség van arra is, hogy egérgesztussal nyissunk meg egy új, üres böngészőlapot, vagy akár konkrét weboldalakat is. Seregnyi funkcióhoz rendelhetünk hozzá egérmozdulatokat, de amúgy a legfontosabbakhoz alapértelmezésben is kapunk néhány könnyen megjegyezhetőt, a bővítés pedig rendkívül egyszerűen megy.

Mellesleg nem kötelező a jobb egérgomb lenyomásával együtt történő mozdulathoz ragaszkodnunk, ebben a kiegészítőben ugyanis minden testreszabható. Ennek megfelelően gombnyomást, vagy a bal-, illetve a középső egérgombot is kinevezhetjük erre a célra. De még arra is van lehetőség, hogy a mozdulat beazonosításához használt algoritmust lecseréljük, vagy például beállítsunk egy deaktiváló billentyűt, amelynek lenyomva tartása alatt az egérgesztusokat nem veszi figyelembe a böngésző. A legapróbb részleteket is teljesen a saját elvárásainkhoz alakíthatjuk. Emellett meghatározhatunk olyan URL címeket is, amelyek megnyitásakor nem szeretnénk használni ezt a vezérlési lehetőséget. Egyszóval tényleg teljesen kényelmessé varázsolhatjuk a Firefox használatát, pár perces konfigurálással.

Mivel az egér jó eséllyel amúgy is mindig a kezünk ügyében van, ez a megoldás praktikusabb lehet akár a billentyűkombinációk használatánál is, hiszen egy pillanatra sem kell elengedni az egeret, viszont nem is kell vele gombokat eltalálni, illetve megússzuk azt is, hogy a billentyűzetet kelljen nyomkodni. Gyors és egyszerű irányítási mód. Érdemes kipróbálni!

Ne maradjon le erről sem!