Böngésszünk offline a Chrome-ban

Az internet nagyszerű találmány, naphosszat böngészheti az ember, ha online üzemmódban van, vagyis akár kábelen, akár mobilneten, wifin keresztül csatlakozik a világhálóhoz.
De mi van akkor, ha mondjuk egy utazás alatt megszakad a mobilnetes kapcsolat, vagy nem jutunk wifi közelébe? Ha pont akkor szerettünk volna nyugodtan végigolvasni egy korábban kiszemelt cikket, bosszantó lehet.

 

Offline böngészés a Chrome-ban

Szerencsére van megoldás erre a problémára is. Igaz, nem csodaszer, de ha olyan oldalra akarunk ellátogatni, amelyet egyszer már megnyitottunk, jó esély van rá, hogy működjön internetkapcsolat nélkül is.
Ehhez viszont a Chrome-ban be kell kapcsolnunk a mentett weboldalak megjelenítésének lehetőségét.
Ehhez írjuk be a böngésző címsorába ezt:

chrome://flags

A megjelenő lapon találjuk a Chrome “rejtett” beállítási opcióit, köztük egy halom kísérleti funkcióval, így csak akkor kezdjünk el itt kattogni, ha tudjuk, mit csinálunk.

 

chrome-offline-2

 

Keressük meg az Show saved copy button opciót és állítsuk Enabled üzemmódba (ez egyelőre akkor is angol, ha amúgy magyarul használjuk a Chrome-ot). Ezután újra kell indítanunk a böngészőt.
Az újraindítástól számítva, ha esetleg hirtelen offline üzemmódba kerülünk, az adott lap letöltésekor látható hibaüzenet alatt megjelenik egy kék, Mentett másolat megjelenítése gomb. Erre kattintva a böngésző internet kapcsolat nélkül is megpróbálja megnyitni a kiválasztott URL címet, a korábban mentett változatban (látogatásainkat ugyanis szépen cache-be menti a böngésző, ami elsősorban a gyorsabb oldalhozzáférést segíti, de ilyenkor is jól jön).

 

chrome-offline-1

Nem csodaszer, mert nem minden oldal menthető így, illetve bizonyos időközönként a program maga is takarít a cache-ben, de a nemrég meglátogatott oldalakat a funkció bekapcsolásával később jó eséllyes elérjük offline.

Ne maradjon le erről sem!